Mooksebaan: coalitie boos op oppositie

De coalitiepartijen (GVP, PvdA en VOLG) vinden het onbegrijpelijk dat de oppositie ervoor heeft gezorgd dat de reconstructie van de Mooksebaan is uitgesteld tot 2013. Dit staat in een brief van de fracties als reactie op het uitstellen van de werkzaamheden.

De Mooksebaan moet nodig op de schop, daarmee is een groot deel van de Groesbekers het over eens. Toch konden de partijen GroenLinks, VVD, CDA en Sociaal Groesbeek zich niet vinden in het voorstel van het college. Die partijen willen de plannen, zeker met het oog op het toekomstige mobiliteitsplan, uitstellen zodat deze nog eens kunnen worden herzien. Dit tot ergenis van de coalitie.

Omdat de oppositie in fractie-aantallen een meerderheid in de carrousel heeft, is het raadsvoorstel niet meegenomen voor raadsbehandeling. De behandeling wordt dan volgens de reglementen uitgesteld met één maand. Omdat de reconstructie na carnaval zou beginnen en de eerstvolgende politieke markt op 1 maart 2012 is, beginnen de werkzaamheden volgend voorjaar.

Hieronder volgt de brief:

Afgelopen donderdag stond het voorstel voor de reconstructie van de Mooksebaan op de agenda voor de gemeenteraad. Omdat de fracties van Groen Links, Sociaal Groesbeek, CDA en VVD vonden dat dit voorstel volgende maand terug moet komen in de raad, moet de reconstructie, die net na de carnaval zou starten, worden uitgesteld. En wel tot begin volgend jaar!

Wij, de fracties van de GVP, de PvdA en VOLG vinden dit onbegrijpelijk. Vorig jaar heeft de raad in april besloten dat reconstructie van de Mooksebaan noodzakelijk is. Daar was iedereen het over eens. De raad heeft toen een aantal aanbevelingen gedaan, nl:
1. beperking van de overlast en opstellen van een omleidingsplan, dit laatste op
speciaal verzoek van Groen Links;
2. bekijken of een ovatonde/rotonde kan worden aangelegd;
3. openbare aanbesteding.

Vervolgens is in oktober aan de raad meegedeeld dat er door de afdeling Openbare Werken uitvoerig overleg is gevoerd met de ondernemersvereniging, de aanwonenden en andere belanghebbenden. Op basis hiervan is bepaald dat de uitvoering het best meteen na carnaval kan plaatsvinden en ook zijn de omleidingsroutes vastgesteld. Het college heeft aangegeven dat een ovatonde/ rotonde nu niet mogelijk is en dat openbare aanbesteding zal plaatsvinden als de aanneemsom hoger is dan € 350.000,–.

Toen is meteen aangekondigd dat in januari 2012 een raadvoorstel zal worden voorgelegd om het benodigde geld beschikbaar te stellen. En nu ís het januari, en dan wordt er geen besluit genomen! Terwijl er gekozen kon worden uit een goedkope, sobere variant en een duurdere. Dit getuigt wat ons betreft niet van goed bestuur.

Met name de opstelling van Groen Links heeft ons onaangenaam verrast, want in april vorig jaar heeft deze fractie verklaard volledig achter de reconstructie te staan, omdat die hard nodig is. Nu alles is uitgewerkt, wil Groen Links er niet over praten omdat er geen mobiliteitsplan is. Waarom is dat vorig jaar niet meteen gezegd? Dat is toch geen manier van doen?!

Bij de uitwerking van het plan zijn de eerdere aanbevelingen van de raad nadrukkelijk meegenomen, er is goed overleg geweest met alle betrokkenen en er heeft afstemming plaatsgevonden met buurgemeenten en provincie, zodat niet overal tegelijk wordt gewerkt aan de weg. Er is geen openbare aanbesteding, omdat de aanneemsom minder dan € 350.000,– bedraagt. Het CDA is van mening dat openbare aanbesteding moet plaatsvinden, omdat het werk dan misschien goedkoper uitvalt. Wij betwijfelen dat. Een openbare aanbesteding leidt niet per definitie tot voordeel.

Veel bedrijven schrijven tegenwoordig dan niet eens meer in, omdat het veel rekenwerk en dus tijd en geld kost, terwijl hoogst onzeker is dat men het werk krijgt. Bovendien, als het wél veel inschrijvingen oplevert, moeten deze ook allemaal serieus worden bekeken, en dat kost óók geld.

Tenslotte loop je dan ook het risico dat een aannemer het werk krijgt die je eigenlijk liever niet zou hebben, bijvoorbeeld een aannemer met een slechte financiële positie. Dat is een paar jaar geleden in Millingen ook gebeurd: de aannemer ging toen failliet terwijl de weg (nota bene de Heerbaan, de hoofdweg in Millingen) open lag. Daar moeten we hier in Groesbeek toch niet aan denken! Er zijn nu 5 offertes opgevraagd, dat geeft naar onze mening voldoende zekerheid dat de gemeente een redelijke prijs gaat betalen.

Kortom, wij vinden dat de raad donderdag een besluit had moeten nemen, maar helaas is dat niet gebeurd! Nu moeten we een jaar wachten voordat deze weg, die er heel slecht bij ligt, kan worden aangepakt (en misschien wel tegen hogere kosten).
Met dank aan Groen Links, Sociaal Groesbeek, CDA en VVD!

De gemeenteraadsfracties van de GVP (Hennie Eikholt, Rob Bekers en Irma v.d.Scheur), PvdA (Martijn Schmiermann, Peter Leenders en Sjaak Kamps) en VOLG (Sjef Reigchelt, Erik Wijers en Petra Heijnen).

DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichten

.



Tags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 23 januari, 2012 door Redactie DeGroesbeek with 9 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
hendrikje
coalitie boos op oppositie De gemeenteraadsfracties van de GVP (Hennie Eikholt, Rob Bekers en Irma v.d.Scheur), PvdA (Martijn Schmiermann, Peter Leenders en Sjaak Kamps) en VOLG (Sjef Reigchelt, Erik Wijers en Petra Heijnen). Zij zijn boos nu waarom boos ?? Kijk Groen Links, Sociaal Groesbeek, CDA en VVD zijn daar nu en keer anders over gaan denken . En waarom omdat er gewoon weg geld er niet voor is en de werkzaamheden veel duurde zijn uitgevallen dan voor jaar terug. Want toen heeft men ook geen besluit genomen daar zat gvp/pvda/volg/ ook bij aan tafel . Nu Groesbeek het geld… Lees meer »
Tommy

Hendrikje, dat geld reserveren ze gewoon voor volgend jaar, dus dat is Groesbeek sowieso kwijt. Die reconstructie wordt hoe dan ook uitgevoerd dus dik besparen zit er niet in. Ze kunnen hoogstens het komende jaar zoeken naar iets goedkopere alternatieven. Enige wat ik wel een beetje jammer vond is dat die drie partijen in deze tijden voor de dure variant ipv sober koos, dus daarom vind ik het niet erg dat het is aangehouden.

http://hanspetersgroesbeek.blogspot.com/
Dat was nou ook precies de reden Tommy waarom ik mijn tegen stem maar weer eens liet horen. In eerste instantie dacht ik dat VOLG nog voor andere klinkers zou kiezen. De verschillen in wensen waren te verschillend van aanpak. Dat de Mooksebaan nu een jaar later opgeknapt kan worden dat vind ik jammer, echter een vrijbrief met aanpassing ins blaue hinein kon niet. Ik heb de meerkosten van de oude Kleefsebaan nog op het netvlies. Dat de coalitie nu boos is op de opposite dat zij zo, het regelement van orde van de politieke markt is mede door de… Lees meer »

Gaat goed daar. 🙂

Paul

Waarom gaan die voorstellen dan net een maandje voor de deadline naar de raad joh. Je weet toch dat het misschien anders loopt dan dat je wilt. Verwacht het onverwachte. Als je dat 3 a 4 maanden van tevoren doet dan kun je dit soort tegenslagen nog incasseren en bijtijds een nieuw voorstel klaar hebben. Of denk ik nu heel vreemd :D? En sinds wanneer reageert een coalitie op deze manier op iets wat in de raad is gebeurd? Lekker professioneel elkaar zwartmaken. Politiek Groesbeek doe eens even schamen.

stom

:):)

Bezorgde burger

“Met name de opstelling van Groen Links heeft ons onaangenaam verrast, want in april vorig jaar heeft deze fractie verklaard volledig achter de reconstructie te staan, omdat die hard nodig is. Nu alles is uitgewerkt, wil Groen Links er niet over praten omdat er geen mobiliteitsplan is.”

Ik ben zeker geen GroenLinks-stemmer, maar ik vraag mij wel af hoe de coalitiepartijen zonder mobiliteitsplan kunnen weten hoeveel verkeer de Mooksebaan straks te verwerken krijgt?

Straks is het allemaal weer te groot of te klein en moeten we weer onnodig geld uitgeven :S

ijsbeer
Groen Links loopt al jaren te mekkeren over een mobiliteitsplan. Dat andere fracties dat nu overnemen om dwars te kunnen liggen, is politiek opportunisme. Het ontbreken van een mobiliteitsplan was namelijk geen enkel beletsel voor de gemeenteraad om bijv. de Rijlaan te verbreden (en daarmee de verkeersaanzuigende werking te vergroten) en de Altena-Hettsteeg open te stellen. En dan zwijg ik nog over het onzinnige pleidooi van CDA voor een westelijke randweg. Ook zo’n ronkend standpunt waar geen inhoudelijke verkeerstechnische onderbouwing aan ten grondslag ligt. De zaak waar het nu om gaat betreft ONDERHOUD van de Mooksebaan. De partijen in de… Lees meer »
Realist

Ja dat is effe schrikken voor de coalitie nu Groen Links een keer niet pal achter de coalitie staat. Daar is iedereen, zowel oppositie als coalitie, inmiddels zo gewend aan geraakt dat dit effe schrikken is. Het werd tijd dat het eens gebeurde.
@Hans Peters: goede opstelling Hans. Dat Oude Kleefsebaan debacle van wethouders Giesbers mag niet overgedaan worden.

wpDiscuz