[Update9] Dodelijk paardenvirus in Groesbeek, veel onrust

Woensdag is aan De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) gemeld dat in de omgeving van Groesbeek een uitbraak van het Rhinopneumonie virus is geconstateerd. Dit, in sommige gevallen dodelijke, virus heeft zich inmiddels flink verspreid.

Wat is het?

Rhinopneunomie-infecties (Equine Herpes Virus) kunnen bij het paard griepachtige verschijnselen, abortus of neurologische verschijnselen (ataxie of verlamming) veroorzaken. Als een paard verdacht wordt van, of geïnfecteerd is met Rhinopneunomie mag het niet naar een ander bedrijf worden gebracht. En zeker niet naar een plaats waar drachtige of te dekken merries staan. Besmetting vindt plaats via de luchtwegen. Voorkomen van contact met besmette paarden is de belangrijkste preventieve maatregel. De luchtweginfectie is doorgaans niet heel ernstig. De neurologische vorm geeft wel ernstige problemen. Vaccinatie tegen het Equine Herpes Virus (EHV) is mogelijk en dit kan het beste met de eigen dierenarts worden overlegd. De vaccinatie moet minimaal twee maal per jaar gegeven worden. EHV vaccinatie geeft geen volledige bescherming tegen de abortusvorm. Voor zover bekend beschermt de vaccinatie niet afdoende tegen de neurologische vorm.

Verspreiding

De verspreiding van het rhinopneunomie-virus vindt voornamelijk plaats door direct contact tussen paarden of door samen stallen in één ruimte. In principe kan het virus ook door de mens via kleding en handen worden overgedragen als dit van het ene naar het andere paard gaat. Door goed douchen en schone kleding en schoenen kan deze vorm van overbrengen worden uitgesloten. Het passeren van paarden op straat of in het bos is dus geen mogelijke bron van besmetting als direct contact wordt voorkomen. Een bedrijf dat een (mogelijk) probleem heeft doorgemaakt dient twee weken na de laatste koortsaanval contacten met andere paarden te vermijden.

Update (1) 22-02-2012, 13:45

Het virus heerst momenteel op pensionstal De Flierenberg in Berg en Dal. De stal is gelegen aan de Zevenheuvelenweg en inmiddels gesloten. Het zou gaan om de neurologische variant van het virus, waaraan inmiddels drie paarden zijn overleden. Enkele andere paarden hebben dit virus ook al opgelopen, maar zijn er nog niet aan overleden. Ruim 40 paarden staan daar nu in quarantaine. De eigenaar heeft zelf de omliggende stallen gebeld. Diverse stallen in de regio hebben voorzorgsmaatregelen getroffen.

Update (2) 23-02-2012, 15:00

Woensdag werd bekend dat Paardensportcentrum “De Veerkracht” aan de Vosseneindseweg in Heumen ook onderzocht zou worden op het virus. Volgens nog onbevestigde berichten heeft het rhinopneunomie-virus daar nu ook toegeslagen. De uitslag zou donderdag vroeg in de middag bekend zijn geworden. Het bedrijf sloot eerder deze week uit voorzorg al de deuren.

Update (3) 23-02-2012, 15:55

Het bovenstaande bericht is zojuist officieel bevestigd. Ook bij De Veerkracht heerst het rhino-virus. Meer dan tien paarden zouden besmet zijn.

Update (4) 23-02-2012, 17:45

De uitbraak van het paardenvirus zorgt voor veel onrust onder de paardenbezitters. Omroep Gelderland meldt dat dierenartsen in het Rijk van Nijmegen tientallen telefoontjes krijgen van bezorgde paardenbezitters. Het advies is om gezonde paarden de komende tijd gewoon op stal te houden.

Enkele dierenartsen geven ook aan dat enten tegen deze neurologische variant waarschijnlijk niet veel helpt. Nú beginnen met enten wordt door veel artsen ook afgeraden, daar het paard na enting verzwakt waardoor het virus sneller toe kan slaan.

Het virus kan slechts over kleine afstanden worden verspreid via de lucht. Direct contact tussen paarden zorgt voor de grootste kans op besmetting. Het Rhino-virus is niet schadelijk voor mensen, al kunnen zij het wel via kleding en direct contact overbrengen op paarden.

Om verdere verspreiding te voorkomen zijn er in Gelderland veel evenementen afgelast.

Update (5) 24-02-2012, 13:15

Inmiddels is ook bekend geworden dat het virus ook in Driel heerst. Stal Ten Bosch in Driel heeft te maken met een andere variant van het Rhino-virus, de abortus variant. Enkele merries hebben al verworpen.

De KNHS adviseert om niet onnodig paarden in de omgeving van Groesbeek te vervoeren. Enkele wedstrijden in een straal van 30km van Groesbeek zijn afgelast. Binnen een straal van 20km zijn álle wedstrijden afgelast. Er is een overzicht van afgelaste en goedgekeurde wedstrijden (.PDF-bestand).

Update (6) 24-02-2012, 23:15

Manege Ravenswaaij meldt op haar website dat het virus nu ook bij hen in de buurt is opgedoken. Het zou gaan om een stal in Zoelen, vlak bij Tiel, waar waarschijnlijk de abortus variant heeft toegeslagen. Deze stal ligt zo`n 40km van de Berg en Dalse stal vandaan. De berichten over de stal in Zoelen zijn nog niet officieel bevestigd.

Update (7) 28-02-2012, 23:15

Het blijft voorlopig even stil rondom dit virus. Tot op heden is er een bevestiging dat er drie stallen (Berg en Dal, Heumen en Driel) zijn besmet. De stal in Zoelen ontkent dat het virus er heerst. De indoorkampioenschappen van paardensportbond KNHS, komend weekend in Ermelo, gaan gewoon door. Wel treft de bond maatregelen om verspreiding van het voor paarden dodelijke rhinopneumonievirus te voorkomen. Alle paarden, ook gezonde, van de besmette stalen mogen niet meedoen. Dieren van bedrijven binnen een straal van 20 kilometer rond die dorpen moeten een gezondheidsverklaring hebben.

Update (8) 02-03-2012, 22:45

De KNHS-Indoorkampioenschappen op zaterdag 3 maart, vrijdag 9 maart en zaterdag 10 maart worden afgelast in verband met twee nieuwe mogelijke uitbraken van het Rhino virus. Eind februari stelde de federatie dat de kampioenschappen gewoon door zouden gaan.

De nieuwe gevallen, een abortus en neurologische variant zijn op dit moment alleen klinisch bevestigd. Een daarvan zou een stal in Woubrugge (Zuid-Holland) zijn. Deze kampt mogelijk met de neurologische variant van het virus. Een paard zou zijn ingeslapen. Dit (nog) niet officieel bevestigd.

De KNHS neemt geen risico’s en gelast daarom de Indoorkampioenschappen voor dit weekend en volgend weekend af. De federatie adviseert om alle paardenwedstrijden die voor dit weekend gepland staan af te gelasten. Deelnemers worden persoonlijk op de hoogte gesteld. De KNHS onderzoekt de mogelijkheid om de afgelaste kampioenschappen op een andere datum doorgang te laten vinden.

Omdat er geen meldingsplicht voor dit virus is, bestaat de mogelijkheid dat eigenaren van stallen niet bekend maken dat het virus bij hen heerst. Hoewel openheid van zaken in dit soort gevallen beter is, willen de eigenaren waarschijnlijk geen gezichtsverlies lijden.

Update 03-03-2012, 14:30
Besmetting Woubrugge is bevestigd.

KNHS.nl e.a

Gerelateerde berichten

  • Geen gerelateerde berichtenTags:, , , , , , , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 26 februari, 2012 door Redactie DeGroesbeek with 17 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Sjonnie

Het is niet te hopen dat dit ook landelijk uit gaat breiden. Gelukkig zullen de meeste eigenaren in onze regio al de nodige maatregelen genomen hebben.

Oh wat erg..

Grooten
Wij proberen dit al te melden 2 etmalen, maar enkele paarden – fora en hun moderatoren weigerden deze info te publiceren tot vandaag. De betreffende stal en dierenartsen valt niets te verwijten, zij zijn open en transparant en vriendelijk geweest. Staatsbosbeheer en hun zogenaamde ‘wilde Oerkuddes” die 6 meter van ons erf vandaan staan, wisten van niks. Zij hebben overigens, na informering onzerzijds, korrekt gereageerd. En er is dus blijkbaar mede door hen afgedwongen dat het eindelijk publiek bekend werd. Iets wat wij, particulieren, niet voor mekaar kregen. Landbouw en handel gaan altijd voor, het geldelijk belang, en invloed daarvan… Lees meer »
diana

is het ook voor honden besmetelijk?

Honden kunnen het virus niet krijgen.
Je moet alleen met alle soorten kleding uitkijken. Ook je cap, chapsschoenen, handschoenen en misschien zelfs wel zweepjes. Ook vooral niet dekens en sjabrakjes uitlenen.

Paul

Gaat niet goed zo 🙁

paardenliefhebster

Ik ben voor het initatief om alles per direct te stoppen: paardenvervoer binnen een staal van 30 km van Groesbeek niet aan te raden, de wedstrijden zijn al afgelast, maar naar mijn mening zouden ook alle lessen op maneges gestopt moeten worden ed.
Natuurlijk zijn manegelessen een grote bron van inkomsten maar kleine kinderen gaan van manege naar manege en van paard naar paard.
Ik ben benieuwd tot hoeverre het virus zich spreid..

paardenliefhebber
Ben het helemaal met paardenliefhebster eens , je kunt kinderen wel proberen uit te leggen aan welke regels ze zich nu zouden moeten houden , maar zonder dat ze er zich misschien van bewust zijn vergeten ze bijvoorbeeld , handen te wassen , schone kleren aan te trekken en vergeten ze dat ze nu eigenlijk niet van manege naar manege moeten gaan. Daarom vind ook ik dat zeker de maneges in de directe omgeving preventief zouden moeten sluiten tot dat het allemaal weer veilig is. Ook ik weet dat de lessen een grote bron van inkomsten zijn , maar vind… Lees meer »
paardenliefhebster

Precies, maar toch sluiten de meeste maneges niet..
Daarom ben ik benieuwd in hoe verre het zich zal verspreiden.
Bovendien vind ik dat het nieuws erg slecht verspreid wordt.
Ik vind het belangrijk dat het nieuws goed bij te houden is en hoe het zich verspreid.
Alleen via deze site en via Omroep Gelderland.nl kan ik het in de gaten houden. Maar alsnog is er veel onzekerheid. Hoe ver heeft het virus zich al verspreid???

Het belangrijkste is nu,k om niet met je paard bij andere paarden te komen. De kans op besmetting, is dan het grootst. Dus geen wedstrijden, of met je paard bij een manege gaan lessen. Ik begrijp dt de meeste maneges, die maatregel al hebben ingevoerd. De kans op besmetting van mens naar paard, is veel kleiner, dan tussen paarden onderling. Natuurlijk betekend het, dat iedereen de hygiene goed in acht moet nemen, maar om nu direct alle maneges te sluiten, lijkt me heel radicaal. Naar mijn weten, zijn er nu 2 bedrijven in gelderland besmet met de verlammings variant. Die… Lees meer »
paardenliefhebber

Daar kun je je als bedrijf zijnde tegen verzekeren.

Er komt natuurlijk veel meer bij kijken. Wat dachten jullie van voer brengen en mestafvoer, smit enz.? En dat gaat ook van bedrijf naar bedrijf. Dat moet allemaal toch door. Maatregelen moet genomen worden maar moeten wel voor iedereen duidelijk zijn. De overheid heeft hier een grote rol in maar die gaan pas dingen doen als het kwaad al geschiet is.Hopen dat het hier bij blijft en inderdaad veel sterkte voor bedrijven.

paardenliefhebster

Maar als nog, hoe wordt duidelijk waar het virus aanwezig is?De geruchten gaan dat het virus nu ook al in Uden en Oss is..
Dit zijn geruchten dus ik ben er niet zeker van dat dit waar is. Daarom, waar blijft die informatie??
Goed geïnformeerd zijn en op de hoogte zijn is belangrijk!

Mike

Update6 ist vom 24.2.
Gibt es AKTUELLE Informationen ???
Zitat paardenliefhebster:”Goed geïnformeerd zijn en op de hoogte zijn is belangrijk!”
Ich will mit meinem Hengst am 1.April zur Hengstkoerung nach NL – nun bin ich mir nicht mehr sicher………

http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws-1/1402751/Maatregelen-om-paardenvirus-Ermelo.htm Dit is wat ik bedoel,paardenliefhebster. Je geeft aan dat maneges prefentief hun deuren moeten sluiten, om de verspreiding te voorkomen, maar juist de belangen vanuit de sport zijn enorm groot. Naar mijn weten, is het advies om niet met paarden op transport te gaan, maar juist vanuit de sport, wordt dat advies genegeerd. Mensen die vanuit het paardenbelang denken, zouden zelf de vereantwoording moeten nemen, om niet eens naar zo’n wedstrijd te willen gaan. Wat is belangrijker, het leven van een paard, of een wedstrijd? Op het moment, dat iemand beslist om te gaan, maken ze de keuze, niet… Lees meer »
paardenliefhebster
Precies. Ik vind het niet verantwoord dat ze in Ermelo toch nog mensen uit de ‘getroffen’ gebieden mee laten doen. Op maneges staan ook pensionklanten die wellicht op wedstrijd gaan. Juist dan krijg je het hele domino-effectsenario: Paard gaat op wedstrijd, paard krijgt virus, paard gaat terug naar stal, neemt dit virus mee, paard staat op een manege, kleine kindjes willen graag paardje aaien en zo gaat het van paard tot paard en vervolgens gaan kleine paardenmeisjes/jongentjes naar andere maneges of naar verzorgpaardjes waardoor het virus zich weer verder verspreid. Dit is wel een doemsenario, het wil dus niet zeggen… Lees meer »
linda

http://www.petitiesonline.nl/petitie/meldingsplicht-rhinopneumonie/366
iedereen ga hierheen en teken de petitie voor meldingsplicht

wpDiscuz