Sociaal Groesbeek wil referendum over fusie

Sociaal Groesbeek zal donderdag een motie indienen omtrent de fusie met Millingen. De partij wil een raadgevend referendum houden omdat er over dit onderwerp nog geen onderzoek naar maatschappelijk draagvlak is geweest. Inwoners zijn namelijk niet of nauwelijks op de hoogte van de ins en outs aangaande deze fusie.

Donderdag zal er tijdens de raad een voorstel tot positieve beantwoording van de intentie tot gemeentelijke herindeling met Millingen behandeld worden. Volgens Sociaal Groesbeek moet deze intentieverklaring uitgesteld worden. Fractievoorzitter Hans Peters stelt in de motie dat de intentie verklaring een schaalvergroting van de gemeente Groesbeek betekent. Ook op het financiële gebied heeft de herindeling vele consequenties, waarover de burger tot nu toe nog niets te zeggen heeft gehad.

Het Groesbeekse volk is erg slecht ingelicht over de herindeling. Gedeputeerde Markink heeft tijdens de raadsvergadering in de gemeente Ubbergen op 26 januari 2012 aangegeven dat er naast een gedragen raadsintentie tot fusie een maatschappelijk draagvlak moet zijn. Dit is er volgens Peters niet. Onlangs werd er nog een ingelaste informatie- en debatavond georganiseerd, buiten weten van de burgers om. Het was een semi-openbare vergadering waarbij het eerste uur achter gesloten deuren plaats had.

“De fusie was geen verkiezingsitem tijdens de Groesbeekse gemeenteraadsverkiezingen van 2010. De kiezer heeft zich hierover dan ook niet kunnen uitspreken”, aldus Peters. Donderdag zal blijken of een raadsmeerderheid de motie steunt. Burgers zijn tijdens deze vergadering welkom en hebben, zoals altijd tijdens een raadsvergadering, de mogelijkheid hun mening te laten weten.

Update 29-02-2012, 00:45

Inmiddels staat er een raadsvoorstel over dit onderwerp online. U kunt dit lezen door op de onderstaande link te klikken:

RAADSVOORSTEL (B11) GEMEENTE GROESBEEK. HERINDELING MILLINGEN.

DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 28 februari, 2012 door Redactie DeGroesbeek with 10 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
henk

Groesbeek, moet Groesbeek blijven, niks met Millingen, laat die het maar mooi uitzoeken.

William

Als Beek-Ubbergen er bij komt, oké. Die hebben ten minste nog wat geld om de fusie te betalen. Maar waarschijnlijk betaalt de gemeente Groesbeek anders 80% van de kosten voor de herindeling. Oké, wij hebben vorig jaar weet ik veel hoeveel miljoen overgehouden… Als de gemeente zeker weet dat dit een goede keuze is, na geluisterd te hebben naar ons, de mensen, zou het misschien kunnen. Maar aangezien wij ongetwijfeld het grootste deel betalen, blijft het gemeente Groesbeek en niet gemeente Groesbeek-Millingen o.i.d. Groesbeek blijft Groesbeek!

Paul

En dan steunen alle partijen behalve “de 3” de motie, haalt de motie het alsnog niet? Maja, de bedoeling is goed. Vind het zelf ook nergens op slaan dat niemand op de hoogte is van hoe of wat..

Tinus Tulp

Overbodig dit referendum, als alle partijen eens de moeite namen om naar hun achterban te luisteren, wisten ze dat de Groesbeekse bevolking helemaal niet wil fuseren met Millingen.
gegroet Tinus.

ijsbeer

Volgens De Gelderlander kost de fusie 975.000 euro, maar zou het niet doorgaan van de fusie nog duurder uitpakken.
Hans, hoe zit dit?

Natuurlijk is het raar om te fuseren met een gemeente die niet eens aan je eigen grondgebied grenst. En de meeste Groesbekers zullen niks met Millingen hebben. Blijkbaar moeten we dit zien als een opmaat naar andere fusies in de regio, naar uiteindelijk 1 gemeente in het Rijk van Nijmegen. Ik maak me wel zorgen over de slechte financiele situatie in Millingen. Is die echt goed doorgerekend of krijgen we straks met Griekse toestanden te maken?

handy
Het is te hopen dat er een fusie komt, maar dan wel op een zo groot mogelijke schaal. Dit kan voorkomen dat we opgeslokt worden door onze grote westerbuur Nijmegen. Daar zitten we echt niet op te wachten. Eén gemeente heeft een minimaal aantal inwoners nodig om te kunnen overleven (ik meende minimaal 40.000inw.). Zoals eerder aangegeven is in een stukje, sluiten we nog niet aan aan Millingen, als we gelijk Ubbergen mee fuseren is er wel een begrenzing. We kunnen dan een mooie groene gemeente GROESBEEK blijven, van bossen/heide/polderlandschap. Dat het duurder wordt ja, daar zullen we niet aan… Lees meer »
Hans Peters
Ijsbeer ik weet dat de artikel 12 inspecteur van Millingenn vindt dat we 7 ton teveel aan ambtelijke kosten door berekenen. Ik kijk niet vanuit het standpunt Millingen maar vanuit Groesbeek, ik ben inwoner van Groesbeek en schiet ik er wat mee op dat wil ik weten. Maak ik me zorgen om annexatie door Nijmegen nee dat niet, maar indien dat het geval zou zijn dan ben ik natuurlijk ook voor een grote fusie aan de oost en zuidflank. Maar dat ben ik en ik ben 1 van de 17 raadsleden en ik ben ook 1 van de bijna 19.000… Lees meer »
H. Gerrits
Ik vind dat de Groesbeekse politiek incl. B&W ten minste moet overwegen of de bevolking geraadpleegd moet worden. Bij zo een grote en ingrijpende beslissing kun je dat toch niet alleen in een raadszaal beslissen zonder de burgers te informeren? De burgers van beider gemeenten moeten precies weten wat zo een fusie van deze 2 gemeenten voor hen gaat betekenen. Ik zou zelf niet weten wat de veranderingen zullen zijn en of deze ingrijpend of juist niet zijn. Ben er wel erg benieuwd naar. Dus beste politiek: graag informeren voordat u definitief gaat beslissen en een volgend traject ingaat. Dan… Lees meer »
Paul

@Handy, we kunnen toch ook fuseren met andere gezonde gemeenten om te voorkomen dat we niet worden opgeslokt door Nijmegen? Mag Millingen het lekker zelf uitzoeken.
Millingen am Rhein, Kreis Kleve. Niets mis mee, toch. Haha.

William

40.000 inwoners? Mooi zo. Mook en Middelaar hebben er 7.000, wijzelf 18.000, Ubbergen 9.000 en Millingen bijna 6.000. Opgeteld zijn dat precies 40.000. Geen probleem toch? Gemeente (Geldhebbend) Groot Groesbeek?

wpDiscuz