Eerste stap herindeling met Millingen gezet

De Groesbeekse raad heeft donderdagavond het raadsvoorstel aangaande de herindeling met Millingen goedgekeurd. Het voorstel (B11) kreeg in aangepaste vorm volledige steun van de raad. Door dit unanieme besluit wordt er vóór 1 juli 2012 een herindelingsadvies opgesteld. Daarna volgt de definitieve besluitvorming.

Aftrap

Het laten opstellen van een herindelingsadvies is de eerste stap naar een fusie met als einddoel één grote plattelandsgemeente, gelegen aan de oostflank van Nijmegen. De inzet is naar schatting een gemeente van ongeveer 50.000 inwoners. De fusie is nodig omdat Groesbeek in de toekomst niet meer zelfstandig verder kan gaan. De bestuurskracht wordt uiteindelijk zo zwak dat de raad mogelijk niet meer zelf kan bepalen en dat anderen dit voor Groesbeek doen. “Het wordt dan slikken of stikken”, zo verwoordde Frits Ankringa (GroenLinks) het.

Betrokkenheid inwoners

Vanuit de raad was er kritiek over het feit dat de burgers op dit moment nog niet betrokken zijn bij de fusie met Millingen. Dit was voor veel partijen ook de reden om in eerste instantie de intentieverklaring niet aan te gaan. De inhoud van de verklaring werd door burgemeester Prick echter nog eens duidelijk uitgelegd. Prick, bezig met zijn laatste maand als burgemeester van Groesbeek, vroeg zich af of raadsleden het voorstel wel begrepen. Hij gaf aan dat de inwoners wel degelijk bij de fusie worden betrokken, vanaf het moment dat het raadsvoorstel wordt aangenomen. Het voorstel is namelijk een aanzet tot onderzoek, waarbij ook het maatschappelijk draagvlak onderzocht wordt. Dit is overigens ook verplicht bij een herindeling.

Initiatiefvoorstel GVP

De Groesbeekse Volkspartij (GVP) kwam met een initiatiefvoorstel. Daarin wordt het college opgedragen om de financiële, de maatschappelijke en de lange termijn (ongeveer 15 jaar) strategische effecten te onderzoeken en te rapporteren voor zowel de individuele burger als de gemeenten. Dit alles met betrekking tot de onderstaande drie scenario’s:

1) Millingen aan de Rijn en Groesbeek worden samengevoegd tot één gemeente.
2) Millingen aan de Rijn en Groesbeek blijven zelfstandig maar de ambtelijke werkzaamheden blijven door Groesbeek worden uitgevoerd.
3) Millingen aan de Rijn of Groesbeek zoekt aansluiting bij een andere gemeente en de organisatie wordt ontvlochten.

Prick kon zich hier in vinden en vulde het originele raadsvoorstel aan met bovenstaande tekst. De aangepaste variant van het voorstel, met nog wat bijgeschaafde tekst, werd uiteindelijk unaniem door de raad gesteund.

Aandacht voor herindeling

Deze week werd er door DeGroesbeek.nl al wat aandacht aan de raadsvergadering van donderdag besteed. Sociaal Groesbeek diende namelijk een motie in, waarin de partij aangaf een raadgevend referendum te willen houden. Deze werd ontraden. Het initiatiefvoorstel van de GVP werd beter ontvangen. Elementen uit dat voorstel zijn in het aangepaste B11-voorstel opgenomen.

Definitief samengaan

Mocht het tot een fusie met Millingen komen zal deze aangegaan worden per 1 januari 2014. Ubbergen zal zich dan ook kunnen samenvoegen met Millingen en Groesbeek, maar dan moet het wel binnen twee maanden beslissen. Dit was op verzoek van het CDA. Een tweede herindeling met andere gemeenten, zodat een grote plattelandsgemeente mogelijk wordt, volgt mogelijk in 2018.

DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 1 maart, 2012 door Redactie DeGroesbeek with 11 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Johanna

Nou nou dat gaat wel heel snel hier.
Er komt eerst een gedegen onderzoek naar de consequenties!

henk

Wat een stelletje ja-knikkers zitten daar in de raad.
Prick heeft het voor het zeggen en niemand anders en die makke schapen volgen de leider. Weg Groesbeek, einde Keulen van Gelderland. Geef ze 1 vinger en je krijgt Millingen aan de Rijn erbij.
” Het was zo moi um enne Gruusbekse te zien” zie de da nie dan duut ow hartje pien.

Hoe gaat het nu straks allemaal heten, Gemeente Prick en omstreken?

Weer een heleboel euro`s over de balk.

Hans Peters
Henk Johanna, heeft gewoon gelijk. Nu en dan ook nu pas wordt er onderzocht wat dat grapje eigenlijk gaat kosten. Ik had een motie omtrent een referendum voorgesteld. Daar zou geen raadsmeerderheid voor te vinden zijn. Nu is er een communicatie plan in de pen die daarin kan voorzien. Ben ik niet tevreden over dat plan, dan weet ik de uiteindelijke ins en outs en kan ik de Groesbeker informeren wat de voor en wat de nadelen van die fusie zijn. Dan kan de Groesbeker zich ook beter uitspreken wat die voor of nadelen dan zijn. 21 juni gaan de… Lees meer »
Paul
Het is goed om te lezen dat het Groesbeekse volk binnenkort toch nog op de hoogte wordt gehouden van de fusie. Elke partij vond ineens dat Groesbekers moesten worden ingelicht. Inwoners waren ineens belangrijk. Tot voor de motie van Hans Peters heb ik de overige partijen er niet over gehoord, maargoed. Op 1 punt ben ik het ook met Henk eens. Prick lijkt het voor het zeggen te hebben en heeft vandaag waarschijnlijk zijn laatste kunstje geflikt. Wat zijn belang hier in was weet niemand, maar er zal vast iets achter schuilen. Ik heb meegeluisterd en voelde gewoon dat er… Lees meer »
Paul

Hans, inspreken is nogal lastig als je niet precies weet wat de voor- en nadelen zijn. Je kunt wel zeggen dat je liever geen Millingen erbij hebt (waarschijnlijk om geld redenen), maar als je geen nadelen goed kan onderbouwen (omdat feiten niet bekend zijn) sta je ook met een bek vol tanden daar in die zaal.
Die vergadering toen over de nieuwe drulseweg bijvoorbeeld, daar kwamen toch wel burgers op af? Die waren voorbereid en wisten ins en outs (zoals jij het zegt). Dat praat wat makkelijker natuurlijk. De raad stond toen trouwens met een bek vol tanden maargoed.

Hans Peters

Juist Paul en daarom was het ook zo lastig om die motie handen en voeten te geven. Over Prick heb je naar mijn idee gelijk. Het communicatieplan was op dit moment voor mij het meest haalbare. Die motie was weggestemd en dan hadden we het met de inspraak op de zienswijze mogen doen.
Ik denk dat we de inspraak en dan in alle lagen van de bevolking door de laat ik het wapperen noemen met de motie verdient hebben.

Hans Peters

Overigens Paul met die Drulseweg was al in een besloten vergadering afgetimmerd. Ik ben daar nog steeds aan bezig heb deze week nog toezeggingen omtrent de oversteekbaarheid gehad van de verkeersdeskundige. Ik had nog schriftelijke vragen gesteld en de antwoorden waren naar mijn idee absoluut onvoldoende. Vandaar dan maar een gesprek. En inderdaad ik zat met de mond vol tanden en het vervelende aan die avond was dat ik niks kon toezeggen.

zoals altijd hier, eerst de raad ermee akkooord
en dan naar de burgers toe. Democratische is het om
de omgekeerde weg te volgen.
Nu krijg je straks te horen, er is al zoveel
voorbereiding gedaan dat we niet meer terug kunnen.
Zo behanded de gemeente groesbeek. met Prick voorop,
al zaken waar de inwoners bij betrokken moeten worden.

Hans Peters

ik denk van niet The die inwoners worden betrokken tussen 23-3 en 21-6. Dat is van cruciaal belang

Rob Verheijen
Een kleine aanvulling op de reeds geleverde commentaren. Het klopt niet dat het fusieonderzoek na 23 maart direct voor de burger beschikbaar is. Het CDA wil helderheid over de (financiele) consequenties voor Groesbeek en maximale transparantie (ook naar de bevolking) en daarom is ook afgesproken dat het onderzoek eerst weer in de Raad besproken wordt alvorens de burgers huns zienswijze kunnen geven. Ik wil namelijk wel controleren of de gemeenteraad een compleet een eerlijk beeld aan de burgers voorlegt alvorens er definitieve stappen worden gezet. Een fusie met Millingen (en eventueel Ubbergen) is ingewikkeld genoeg en dat moet dus geen… Lees meer »
henk

Dus Rob er is nog hoop. Als het net zolang duurt als het centrumplan dan hoeven we de eerste 20 jaar ons daar nog druk over te maken.
Doe vooral rustig aan, maar dat zijn ze al wel gewent op het gemeentehuis.
Ik heb al eerder aangegeven gewoon ja-knikken, het is toch al bepaald.

wpDiscuz