Reminder: Zomertijd 2012

In de nacht van zaterdag 24 maart 2012 op zondag 25 maart 2012 zal de klok om 02:00 uur één uur vooruit gedraaid worden.

In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het ‘s morgens langer donker, en blijft het ‘s avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. De gedachte achter zomertijd is dat men zo zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden.

Mensen hebben moeite zich aan te passen aan wijzigingen in het dagritme. Vooral kinderen, ouderen en avondmensen hebben hier last van, waardoor ze in de week na de aanpassing oververmoeid kunnen raken. In 2007 hebben wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen, in samenwerking met de Ludwig-Maximilians-Universiteit München, aangetoond dat de zomertijd een langdurig en behoorlijk groot effect heeft op de biologische klok van de mens.

De zomertijd eindigt op zondag 28 oktober 2012 om 03:00 uur. Dan kan men de klok weer één uur terugdraaien. De wintertijd begon vorig jaar op 30 oktober.

DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 24 maart, 2012 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Reminder: Zomertijd 2012

Reageren is niet toegestaan.