De toekomst van Groesbeek

Diverse keren hebben de gemeente Groesbeek en media aandacht geschonken aan de Strategische visie 2025 die sinds vorige week ter inzage ligt. Een visie die de gemeente Groesbeek voor keuzes plaatst en die daarvoor een houvast wil bieden met een koers richting 2025

De toekomst is onzeker, maar een aantal ontwikkelingen tekent zich duidelijk af. Zo neemt het aantal oudere mensen toe. Daarbij is de insteek dat deze Groesbekers in goede gezondheid oud kunnen worden in de eigen gemeente. Groesbeek is bovendien een hechte en actieve gemeenschap met tal van activiteiten, een goed verenigingsleven en sportvoorzieningen. Dat moet behouden blijven voor de nieuwe generatie Groesbekers.

Kern van de visie

Een kijkje in de toekomst. Volgens de visie is het in 2025 in Groesbeek (nog steeds) uitstekend wonen, werken en recreëren, midden in een prachtig landschap. Groesbeek wil onderscheidend zijn op drie punten:
1. Samen werken aan zorg: in de wijken zorgen voor elkaar & de gemeente als toplocatie voor instellingen en instituten op het gebied van zorg.
2. Jong, gezond en actief: met sport investeren in ontmoeting en gezondheid, met speciale focus op de jeugd.
3. Spannend landschap: het unieke landschap verder versterken met ruimte voor recreatieve ontwikkeling.

Op deze punten wil Groesbeek extra investeren. Deze drie ontwikkelingslijnen komen voort uit wat er is, wie we zijn en waar we trots op zijn. De basisvoorwaarden voor een goed leven worden niet uit het oog verloren.

Ontwikkelingslijn 1: Samen werken aan zorg

Werken aan: krachtige wijken en buurten. Inwoners worden gestimuleerd om zichzelf te redden, en voor degenen die daar niet in slagen is er een sociaal vangnet. Zorg wordt verleend bij bewoners aan huis, dus in de eigen omgeving, maar ook dóór de eigen omgeving. De professionele zorg is van topkwaliteit. De zorgsector innoveert en biedt werkgelegenheid.

Inspelen op: de veranderende samenleving, er komen minder kinderen en meer ouderen.
Voortbouwen op: de aanwezigheid van diverse zorginstellingen , de ligging nabij de stad met haar universiteit en zorginstellingen, en het ‘helende’ landschap waar het goed toeven is.

Ontwikkelingslijn 2: Jong, gezond & actief

Werken aan: een sportieve gemeenschap. Inwoners ontmoeten elkaar in een mooie, gezonde en sportieve omgeving, met een breed en uitstekende aanbod aan sport en ontspanning. Verenigingen, instanties en onderwijs werken actief samen rondom de jeugd.

Inspelen op: de jeugd en het welzijn van inwoners.
Voortbouwen op: de sterke sportcultuur van de Groesbekers en het heuvelachtige landschap dat unieke sportmogelijkheden biedt.

Ontwikkelingslijn 3: Spannend Landschap

Werken aan: een nog mooier Groesbeek waar iedereen van kan genieten, ook in de dorpen. Meer recreatie en toerisme brengt kansen voor economische ontwikkeling.

Inspelen op: recreatie en toerisme, ruimtelijke kwaliteit.
Voortbouwen op: de unieke kwaliteiten van dit landschap.

Reageren op de visie?

De concept visie ligt ter inzage t/m 19 april 2012. U kunt dit ook online bekijken: CONCEPT STRATEGISCHE VISIE 2025 (.PDF-bestand).

Uw reactie kunt u schriftelijk kenbaar maken aan het college van burgemeester en wethouders van Groesbeek, Postbus 20, 6560 AA Groesbeek. Na 19 april worden de reacties verwerkt en voorgelegd aan de gemeenteraad. Vooralsnog is dit gepland op 21 juni 2012.

Gemeente Groesbeek

Gerelateerde berichtenTags:
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 23 maart, 2012 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
wiel

de toekomst van groesbeek,laat me niet lachen moet je kijken wat ons van ons dorpshart gemaakt hebben,stelletje slaapers

wpDiscuz