[Update] Bouw kerncentrale Groesbeek afgeblazen

Minister Verhagen heeft een vergunning afgegeven voor de bouw van een kerncentrale die veel groter is dan Borssele. De ideale plek is, volgens de minister naar nu blijkt, de vuilnisbelt gelegen langs de Groesbeekseweg tussen Mook en Groesbeek.

De vuilnisbelt in Mook werd in 1963 in gebruik genomen, toen er nog geen sprake was van een ARN bij Nijmegen. Het kernafval dat deze giga-centrale zal produceren, wil Verhagen ondergronds opslaan. Twee bodemtypes zijn volgens de overheid hiervoor geschikt: zoutkoepels in het noorden van Nederland en de Boomse kleilaag die zich over heel Nederland en een deel van België uitstrekt.

De plek tussen Mook en Groesbeek blijkt de ideale plek. Het kernafval kan opgeslagen worden tussen de kleilagen in de buurt van de toekomstige plek van de kerncentrale. Hierdoor is de route voor het transport kort, waardoor er minder risico is voor de omgeving.

Begin april wil Verhagen om de tafel gaan zitten met de Groesbeekse politiek om tot een definitief besluit te komen voor de start van de bouw. Verhagen wil tijdens de bouw gebruik maken van lokale faciliteiten, zodat de lokale economie gestimuleerd wordt.

Greenpeace lanceerde enkele maanden geleden een ludieke actie “Win een Megaton“. Ondanks dat de Groesbeekse politiek en burgers tegen het plan gestemd hebben, lijkt het er toch op dat Groesbeek te maken krijgt met deze nieuwe kerncentrale. Kernafval blijft 240.000 jaar levensgevaarlijk radioactief voor u en toekomstige generaties.

Omroep Groesbeek sprak met wethouder Thijssen naar aanleiding van het bericht over de bouw van de kerncentrale op Groesbeek. Luister hier naar het fragment op Omroep Groesbeek over de kerncentrale.

Update 1 april 2012, 00:00 uur

De bouw van een kerncentrale in de omgeving van Groesbeek gaat (uiteraard) niet door. Hoewel de bodem in de regio hier volgens onderzoek van Greenpeace wel geschikt voor is, is er door de gemeente middels een brief al duidelijk aangegeven dat het heuveldorp niet zit te wachten op de opslag van kernafval. De bouw van een tweede kerncentrale zit er sowieso voorlopig niet meer in.

Het bovenstaande bericht hierover, gepubliceerd door DeGroesbeek.nl als 1 april-grap, was echter wel veelbesproken. Ruim 4000 Groesbekers en andere geïnteresseerden vonden hun weg naar dit artikel. Een groot deel wist direct dat het een 1 april-grap betrof, maar de reacties hadden eerst onze goedkeuring nodig om online te verschijnen. De reacties van bezoekers die de grap doorhadden zijn dan ook tijdelijk geblokkeerd, dit om de grap te behouden, en zullen nu alsnog te zien zijn. Een ander gedeelte trapte wel in de grap en was faliekant tegen de bouw van een kerncentrale. Zij snapten ook niet hoe minister Verhagen dit plan in zijn hoofd kon halen. Ook op Twitter, Facebook en in het dorp zelf maakte het bericht tongen los.

Het artikel, nu met een recordaantal reacties sinds ons bestaan, is wat betreft de redactie om die redenen dan ook geslaagd. De grap van vorig jaar, het een-tweetje met 112Groesbeek, werd helaas na enkele uren gestaakt op verzoek van de politie Gelderland-Zuid.

DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 1 april, 2012 door Redactie DeGroesbeek with 208 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
H. Gerrits

Bron??

Of toch een vroege 1 april grap? Vast (hopen wij)

B. Janssen

1 april ! 🙂

B. Janssen

Waarom is mijn reactie verwijderd?

Sjonnie

Is weer eens wat anders dan een wijncentrum.

H. Gerrits

Weet u:

1 april grappen mogen officieel pas vanaf 31 maart!

Bezorgde burger

Is het alweer 1 april?

Groesbeker

Haha zal wel!!
Het is bijna weer zover mensen!!
1 April.

erik

Groesbeek: stralende parel tussen de fluoriscerende heuvelen !

henk

Beetje vroeg voor 1 april

bart

alvast een leuke 1 aprilgrap!

Berry

Leuke 1 april grap weer..

Evert

Het is zondag toch 1 april?

Theatje

Zeker een 1 april grap.

peetje

Hoezo een 1 april grap!!!

martien

Verhagen, bedankt.
Het CDA is op een dieptepunt in Nederland.
Dit deel van Nederland was nog een steun voor het CDA.
Verhagen, dit deel is groen en word nog veel groener.

Theatje

Dus inderdaad een 1 april grap. Hij wordt niet vrijgegeven 😛

Noud

Een nachtmerrie dreigt werkelijkheid te worden!!!

Peter

Ja en het is bijna 1 april!!!!

Grapjas

Begin April, gaatje in je bil 😉

prick

1 april ????

wpDiscuz