Jaarrekening 2011: Groesbeek houdt € 3 miljoen over

De gemeente Groesbeek houdt over het jaar 2011 € 3 miljoen over. Dat is duidelijk geworden bij het opmaken van de concept-jaarrekening. Bij de behandeling van de najaarsnota door de gemeenteraad in november 2011 was al duidelijk, dat er sprake zou zijn van een overschot. Dat overschot blijkt nu echter groter dan toen aangegeven.

Belangrijke oorzaken van het rekeningoverschot zijn:
• De gemeente heeft geld overgehouden aan de verkoop van grond voor woningbouw en bedrijventerreinen. Bedrag: € 800.000;
• Een aanvullende uitkering van het rijk over de afgelopen jaren, als gevolg van een verrekening. Daarnaast past het rijk regelmatig zijn bijdrage aan de gemeente via het gemeentefonds aan. Totaal € 200.000;
• Geplande activiteiten, die om verschillende redenen in 2011 niet uitgevoerd zijn of konden worden en daarom worden doorgeschoven naar 2012, voor een bedrag van € 400.000.

Het grootste deel van de meevaller is ontstaan doordat de werkzaamheden tegen een lager bedrag konden worden uitgevoerd. Voor een deel door efficiënter werken, voor een deel omdat bepaalde activiteiten minder kostten dan oorspronkelijk geraamd (bv. gladheidsbestrijding door een minder strenge winter dan het jaar daarvoor). Dat mag als een positief gegeven beschouwd worden.

Burgemeester en wethouders vinden het verantwoord om met deze meevallers rekening te houden bij de vaststelling van het meerjarenperspectief (inschatting voor de komende jaren). De gemeenteraad zal worden voorgesteld om de komende begrotingen meer in overeenstemming te brengen met de daadwerkelijke uitgaven van de afgelopen jaren. Naar aanleiding hiervan vindt het college het verantwoord om de geplande uitgaven met € 1 miljoen (voor dezelfde werkzaamheden) te verlagen.

Het bovenstaande werkt door op de omvang van noodzakelijke bezuinigingen. Die kunnen mede bepaald worden door nieuwe ontwikkelingen die invloed hebben op de geldbuidel van de gemeente. Te denken valt aan extra uitgaven voor WSW (werkvoorzieningschap, dat is Breed), of aanvullende rijksbezuinigingen als gevolg van het Catshuis-overleg in Den Haag.

Groesbeek is financieel dus kerngezond!

DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 6 april, 2012 door Redactie DeGroesbeek with 9 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Belasting

Kan mooi worden verdeeld onder Groesbeekse (gemeente)belasting betalers!

Opmerkelijk

1 week burgermeester;

“Keereweer is een tovenaar!”

hendrikje

Daar is het geld van die bieb al .
Keereweer u bent geweldig

Dirk

Daar schiet de Groesbeekse belastingbetaler geen stuiver mee op. Ambtenaren zullen wel een leuke bonus krijgen.

handy

Lijk me heel mooi die meevaller… tijd om dan te verdelen onder de betalende inwoners…

Nog leuker eindelijk eens wegonderhoud plegen en strooiregiem aanpassen.

niels

Het is alleen zo jammer dat er in 2015 een groot tekort komt! Leuk zo’n bericht, maar ik kan me herinneren dat er een paar maanden geleden op deze site een bericht stond over de rode cijfers van de gemeente!

Mark

Kun je nagaan als ze echt gingen nadenken bij de gemeente! Zoveel geld over de balk smijten en dan nog 3 miljoen overhouden.

Paul

Niels, nog niet getreurd. Er is in de raadsvergadering donderdag gezegd dat er dus geen tekort van 8 ton (of wat was het?) meer is in 2015. Dat lijkt nu een overschot van 2 ton te worden door deze klapper. Uiteraard kan dat ieder jaar veranderen. En Mark heeft gelijk, wij zouden allemaal in behoorlijke luxe leven hier in Groesbeek als die centen niet zo weg waren gesmeten. Vind dit resultaat al best knap en zal waarschijnlijk er voor zorgen dat de maatschappelijk gevoelige bezuinigingen niet allemaal doorgaan.

Nu Prick weg is gaat er ook minder naar de Treffers, ik zou zeggen: volgend jaar houden we nog eens 2 miljoen over. Kan iemand dat woordje ‘waarnemend’ even wegvegen op het naamkaartje van Keereweer?

wpDiscuz