Groesbekers ergeren zich aan overlast honden

De gemeente Groesbeek krijgt herhaaldelijk klachten over het uitlaten van honden in openbaar groen, speelplaatsen, begraafplaats en sportterreinen etc. Kortom op plaatsen waar het uitlaten van honden verboden is.

Ongeveer 1 op de 4 huishoudens in Nederland heeft een hond, waarbij de eigenaren vaak een hechte relatie met hun hond hebben. Zij beschouwen hun hond als het ware als lid van het gezin. Honden zorgen voor gezelligheid en voor veel mensen zijn honden van onschatbare waarde. Het hebben van honden heeft dus positieve kanten, maar zij kunnen ook overlast veroorzaken. Met name hondenpoep staat nog steeds hoog op de lijst van ergernissen die gemeld worden. Jaarlijks wordt er in Nederland in totaal circa 126 miljoen kilo aan uitwerpselen in de openbare ruimte gedeponeerd!

In de algemene plaatselijke verordening van onze gemeente is een aantal spelregels opgenomen, waaraan een hondenbezitters zich dienen te houden. Bij velen van hen zijn deze regels niet of onvoldoende bekend, vandaar onderstaand overzicht.

Loslopende honden

1. het is de eigenaar of houder van een hond (en) verboden die hond te laten verblijven of te laten lopen:
a. binnen de bebouwde kom op de weg zonder dat die hond aangelijnd is, behoudens op een door het college nader aangeduide plaats;
b. op een voor het publiek toegankelijke en kennelijk als zodanig ingerichte kinderspeelplaats, zandbak of speelweide of op een andere door het college aangewezen plaats,
c. op de weg zonder voorzien te zijn van een halsband of een ander identificatiemerk dat de eigenaar of houder duidelijk doet kennen.
2. het verbod geldt niet voor zover de eigenaar of houder van een hond zich vanwege zijn handicap door een geleidehond laat begeleiden en de hond als zodanig aantoonbaar gekwalificeerd is of als een eigenaar of houder van een hond deze aantoonbaar gekwalificeerd opleidt tot geleidehond.

Verontreiniging door honden

1. de eigenaar of houder van een hond is verplicht ervoor te zorgen dat die hond zich niet van uitwerpselen ontdoet:
a. op een gedeelte van de weg dat bestemd is of mede is bestemd voor het verkeer van voetgangers;
b. op een voor publiek toegankelijke en kennelijk als zodanig ingerichte kinderspeelplaats, zandbak of speelweide;
c. op een andere door het college aangewezen plaats.
2. de strafbaarheid wegens overtreding van het in het eerste lid gestelde gebod wordt opgeheven als de eigenaar of houder van de hond er zorg voor draagt dat de uitwerpselen onmiddellijk worden verwijderd.

Het uitlaten van een hond hoeft geen probleem te zijn als de hondenbezitter maar rekening houdt met de medemens die geen hond bezit, maar wel gebruikt maakt van dezelfde openbare ruimte. De ruige bermen, slootkanten, houtwallen, bossen en ruige open terreinen kunnen als uitlaatplaats worden gebruikt. Vriendelijk verzoek dus aan de hondenbezitters om de eigen woonomgeving schoon te houden en naar anderen die dezelfde openbare ruimte gebruiken geen overlast te veroorzaken.

In oktober 2010 publiceerde DeGroesbeek.nl nog een bericht dat men in Berg en Dal ook last had van de manier waarop hondeneigenaren met de jeu de boules-banen omgaan.

Gemeente Groesbeek

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 6 april, 2012 door Redactie DeGroesbeek with 29 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Beagle eigenaar

Schepje mee en na behoefte ff in de goot gooien, kleine moeite.
Het niet mogen loslopen van de hond vind ik onzin.
Afhankelijk van de soort, b.v. onze beagle doet geen vlieg kwaad, is zelfs eerder bang voor anderen (dieren/mensen).
En katten mogen wel los lopen ? Die schijten en pissen bij mij in de voor- en achtertuin, zomers is dat een enorme vieze zeiklucht, doe daar maar ‘ns wat aan !!

Ik heb een hond en die laat ik weleens water drinken bij de kraan boven op het kerkhof op de heselenberg. Dit kan toch wel ?

Beagle eigenaar

@Jan, het lijkt me dat dat wel kan !
Ik zelf neem de hond ook mee naar de begraafplaats, ik zorg ervoor dat zij voor die tijd haar behoefte heeft gedaan en op de begraafplaats is ze wel aangelijnd !

piet

Ik erger me meer aan de katten in de buurt, die vaak in mijn voortuin hun behoefte doen

Robbert

Ik word er altijd zo moe van als er weer ergens 1 op de stoep heeft gescheten en je loopt er per ongeluk weer in. Het liefst zou ik dan de baas van de dader mijn schoen laten aflikken. Maar helaas staat er vaak geen naam bij.

@ Robert daar ben ik met je eens!!

Beagle eigenaar

@Robert @E
Vandaar dat ik altijd een schepje bij heb, als ie ergens poept waar ‘t niet mag, gooi ik ‘t in de goot. Maar ik ben ‘t met je eens dat veel honden baasjes dat niet doen…ben als hondenbaas zelf ook wel ‘ns in de stront getrapt, er irritant !!

hendrikje
Ja ja daar gaan we weer in Groesbeek over de hond het klopt wel dat honden los lopen in bos en sommige op straat. Met uitgaan schep mee en het is klaar toch of poep zakje . Wat ik wel zeer ergerlijk vind zijn de poes/katers die los lopen want die doen hun behoeft wel overal . En als je kip/vogels bij huis heb zijn ze niet veilig voor die poes/kater laat ze daar maar eens na kijken . Want heb zelden iemand zoon beest aan riem zien uitlaten en ook opruimen dat kan men van honden bezitter niet zeggen… Lees meer »

Ze willen allemaal honden en `t liefst `n grote of meerdere, ze willen de honden ook wel uitlaten,maar wel bij `n ander voor de deur, voor hun eigen deur willen ze het schoon houden, `n ander schepen ze met de rotzooi op, over egoisme gesproken.

Marc

Wij wonen zelf aan de Heumensebaan; elke week liggen er ergens wel drollen in onze tuin of midden op het trottoir; vanmorgen ook weer. Ongelooflijk gewoon.
Een aantal hondenbezitters gedragen zich keurig; echter velen zouden beter op moeten letten.Een paar weken geleden lag het trottoir over ca. 80 meter vol met poep. Tot 4 / 5 maal toe deze poep ongemerkt mee naar binnen ‘gesleept’. Oh wee als je bij deze mensen zelf de hond voor de deur uit zou laten…..

Henk
Wij hebben zelf ook op de heumensebaan / schrouwenberg gewoond, en ook honden gehad. Idd. Marc, ondanks dat je daar aan de bosrand woont ligt er veel poep op de stoep. Helaas zijn er nogsteeds dierenliefhebbers die het niet opruimen. Maar dit artikel zal wel een reden zijn om weer de discussie hondenbelasting in te gaan voeren in Groesbeek. Maar is geen reden om de poep niet op te ruimen. Voordeel van poep is wel dat het organisch zich zelf weer oplost. En dat is niet het geval met het snoeppapier afval, blikjes, flesjes, vuurwerk resten enz. dat o.a. kinderen… Lees meer »
jantje zundapp

ik erger me aan de jeugd in het dorp die lopen te dealen, snuiven, en slikken. goed plaatje voor groesbeek
laat de honden toch met rust!!!!!!!!!!!!!!!1

pedro

Ja laat de dieren met rust.
een mens is veel vervelender
zeikerds zijn het.

Robbert

@jantje zundapp
Daar heb je ook gelijk in, erger me dan vooral aan het glas dat overal ligt!

handy

We hebben toch zg. dierenpolitie of een schijtboa rondlopen??

Dirk

Veel hondenbezitters ruimen keurig het hoopje van hun hond op.
Enkele doen dit niet, en laten hun hond(en) overal poepen en verpesten het zo voor de anderen.
Deze mensen verander je toch niet dus ik zou zeggen stel een milieu-ambtenaar aan en deel forse boetes uit aan deze vervelende gasten (minimaal 150 euro per overtreding)
Dan hoeven de welwillende hondenbezitters geen hondenbelasting te betalen. Katten maken altijd een kuiltje om hun behoefte te doen dus daar heb je weinig last van.

p.s. Ik heb zelf geen huisdieren.

jantje zundapp,wat heef dit nou met hondepoep te maken.

echte stekkenberger

Ik heb meer last van loslopende katten en loslopende Asojeugd.

Nuchtere klant
Mijn hond loopt aan de lijn, NOOIT los, ik heb een schep bij me en ik erger me ook aan hondenbezitters, die hun hond los laten lopen onder het motto hij doet niks ( achteraf: dat doet hij anders nooit ). Laten we verder van honden geen drama maken, ik ben het met de beagle- eigenaar eens, dat de kattenbezitter er weer prima vanaf komt. Ook mijn tuin zit onder de kattenstront en de eigenaar is in geen velden of wegen te bekennen. Bij een hond is het makkelijk op een enkeling na is de eigenaar altijd wel in de… Lees meer »
Paul

Honden ergeren zich waarschijnlijk ook aan de overlastgevende Groesbekers. Zeker dat volk dat met Oud en Nieuw op 28 december al begint te knallen, tot en met 3 januari ofzo.

wpDiscuz