“Verbinding Nijmegen-Kleve gebruiken voor tram”

De informatieavond over de railverbinding Nijmegen – Kleve was maandagavond druk bezocht. De bijeenkomst werd gehouden in De Mallemolen. Conclusie: Er moet een tramtrein komen.

De vier sprekers, Henk Beerten (wethouder Gemeente Nijmegen, Jaap Modder (bestuursvoorzitter Stadsregio Arnhem Nijmegen), Pepijn Oomen (raadslid GroenLinks Nijmegen) en Fer Vrijmoet (carrousellid GroenLinks Groesbeek) hebben een beeld geschetst van de stand van zaken omtrent de reactivering van de spoorlijn en wat de huidige speerpunten zijn.

Aanwezigen konden tijdens en na de bijeenkomst vragen stellen en hun mening geven. De sprekers kregen soms felle reacties uit de zaal en vaak ging het om welke vervoersoplossing nu de beste keuze is voor alle belanghebbenden. Duidelijk is geworden dat de verschillende politieke partijen het liefst binnen vijf jaar de reactivering tot stand willen brengen met de tramtrein (lightrail) als vervoersoplossing.

Buiten de bebouwde kom kan de tramtrein 80 kilometer per uur rijden en binnen de bebouwde kom 30 of 40 kilometer per uur. In tegenstelling tot een trein is een tramtrein (lightrail) per definitie geschikt om tot op zekere hoogte te integreren in de openbare ruimte en desgewenst te mengen met regulier wegverkeer.

Fer Vrijmoet benadrukte dat het nu wenselijk is een team of bureau in het leven te roepen om op korte termijn gezamenlijk het doel te bepalen en deze op middellangetermijn te realiseren. Het gaat niet alleen om de reactivering van de spoorlijn (kwaliteit van de infrastructuur), maar ook om de verdere ruimtelijke ontwikkeling (bijvoorbeeld parkeervoorzieningen). Dit is noodzakelijk voor een duurzame exploitatie van de spoorlijn.

De Stadsregio gaat onderzoek doen naar de aspecten van ruimtelijke ontwikkeling voor de railverbinding Nijmegen – Kleve. De avond werd afgesloten met een discussie waarbij ook Artur Leenders (loco-burgemeester Stadt Kleve) en Wouter van Eck (fractievoorzitter GroenLinks Gelderland) aanwezig waren. Reactivering blijft echter erg ingewikkeld. Technisch, procedureel en financieel. Het duurt dan ook zeker nog vele jaren voordat de rails tussen Nijmegen en Kleve weer gebruikt worden. De discussie hieromtrent laait het laatste jaar steeds vaker op.

Website GroenLinks met meer informatie (en geluidsopnamen lokale omroep) over de avond.

GroenLinks Groesbeek

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 17 april, 2012 door Redactie DeGroesbeek with 4 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Henk
Zorg eerst maar eens dat de bussen vol zitten, dat het trammetje door rijd naar centraal station en niet naar heyendaal, dat de file`s die er nu staan in het dorp dan nog langer zullen zijn eerts opgelost worden. Een vriendelijke prijs. Onderzoek naar haalbaarheid en gebruik. Informeer bij de bevolking hoe vaak ze de tram zullen gaan nemen, hoe vaak ze nu naar Kleef gaan. neem aan dat de kosten voor het opknappen van de rails voor prorail of de NS zijn en niet voor de gem. groesbeek. Kost een hoop geld en na 3 jaar kan de boel… Lees meer »

Een achterlijke team/Trein door ons mooie dorp moet er niet aan denken! Ik denk dat als je een enquete houd in het dorp 90 procent tegen is!!!!! Groesbekers pakken de auto wel naar Kleef! Als ze überhaupt wel gaan die Kleef bus was meer leeg dan vol!!! Geen trein door het centrum kost alleen maar poen!!!!!

De Kuier

Beton storten tussen de rails vanuit centrum-dorp richting Nijmegen, dan heb je een prachtig fietspad, waar wel veel gebruik van wordt gemaakt.En zonder heuvels, mooi vlak en in de natuur.

Theo
Prachtig plan! Laat de boel alleen wel door rijden naar CS i.p.v Heyendaal. Vooral voor studenten een uitkomst! Gezien de volle bussen in de spits. Ook voor leerlingen van de NSG een prima verbinding. En voor de conectie met de nieuwe universiteit in Kleve is het ook een uitkomst! Echter zie ik er weinig nadeel van in.. 2x per uur zo’n tram / trein word moeilijk om gedaan. “Daar gaat ons mooie dorp”. Maar al die stinkende auto’s door het dorp maakt niks uit? Ik vind het een beetje simpel gedacht.. Mensen, wees vooral niet zo bang voor het onbekende.… Lees meer »
wpDiscuz