Oud-burgemeester van Groesbeek overleden

Embère van Gils (86), oud-burgermeester van Millingen en Groesbeek, is vrijdagavond overleden aan een hartstilstand.


Embere van Gils (r) samen met Rob Verheijen (l) tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2010. Foto: Website CDA Groesbeek.

Van Gils (CDA) was van 1968 tot 1979 burgemeester van Millingen aan de Rijn. Daarna was hij tot 1991 burgemeester van Groesbeek. Van Gils werd in Groesbeek opgevolgd door Gerd Prick die afgelopen maart afscheid nam en werd opgevolgd door Harry Keereweer.

De burgemeester heeft al ruim 30 jaar zijn eigen straat in Millingen. Van Gils kwam regelmatig door de straat om het graf van zijn in 1974 overleden dochter te bezoeken. Zij werd door een fietsongeluk met dodelijke afloop slechts 20 jaar oud. Het graf zelf is gelegen aan de Hoefseweg en kwam onder het bewind van van Gils tot stand. Zijn dochter was één van de eersten die daar begraven werd. Het leven van de oud-burgemeester was zwaar, want twaalf jaar na de dood van zijn dochter overleed zijn zoon aan MS.

CDA Groesbeek heeft zaterdag tegen het einde van de middag op haar website gereageerd op het overlijden van van Gils. “Een vriend, een mens van statuur, sociaal bewogen en recht door zee, is ons allen ontvallen. (…) Wat zullen we hem missen deze rasechte CDA’er. Een voorbeeld voor iedere politicus en bestuurder. Zonder franje, kritisch en altijd plichtsgetrouw. Op hem kon je rekenen, hij was er altijd. Wat rest, zijn mooie herinneringen aan een geweldig mens, die zich altijd heeft ingezet voor anderen. Zijn gedachtegoed zal blijven voortbestaan in ons handelen”, schrijft Verheijen namens de CDA-fractie.

“Het bestuur, de fractie en de leden van het CDA Groesbeek willen ons medeleven betuigen aan de familie en vrienden, maar vooral aan zijn dochter Hilleke en zijn beste vriend Gerard. We wensen jullie en jullie naasten kracht en sterkte en vertrouwen erop dat de herinneringen aan deze geweldige man troost en steun kunnen bieden”.

CDA Groesbeek sluit het bericht af door de oud-burgemeester te bedanken voor zijn wijsheid, kameraadschap en compassie.Tags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 5 mei, 2012 door Redactie DeGroesbeek with 14 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
B. Janssen

Een fijne man! Voor Groesbeek zeker veel goeds gedaan.

Hans Peters

van Gils was een betrokken man, ik hoop dat hij moge rusten in vrede

Groesbeker

van de week nog gezien op de kindermarkt, een aardige en betrokken man die overal zijn gezicht even liet zien.

Paul

RIP Van Gils. Best heftig ook om 2 kinderen te moeten verliezen in je leven. Nu weer herenigd met hen.

Hans Peters

Triest, Embere was een sociaal betrokken mens die gedurende de periode welke hij burgemeester van Groesbeek was enorm veel voor de Groesbeekse gemeenschap heeft betekend.

Een voorbeeld voor velen !

Moge hij ruste in vrede

trucker

wens familie en nabestaanden veel sterkte met dit grote verlies.hij was een burgemeester voor iedere groesbeker,arm of rijk,jong of oud.ook na zijn ambtsperiode een fijne en warme persoonlijkheid,ondanks al zijn eigen problemen.

moge hij ruste in vrede.

groesbeker

sluit me aan bij de trucker een ontzettend sociaal fijn en warme man ook nog na zijn ambtsperiode hoop dat de burgemeester van nu daar een voorbeeld van wordt verder wens ik zijn dochter en verdere fam. ontzettend veel sterkte moge hij ruste in vrede

Realist

Een waar burgervader!

kruupen

lieve fam van gils
heel veel sterkte met het verlies van deze lieve=fijne-warme vader
ik ken hem als burgemeester van millingen graag geziene man was hij
de laatse jaartjes kwam ik hem veel tegen bij rood-wit
die lieve man heeft veel verdriet gehad door het verlies van ida en toon en later zijn lieve vrouw
hij was het zicht van ons rijndorp millingen en van het keulen van gelderland groesbeek
fijn dat we hier in millingen 1 straat na hem hebben genoemd
sterke hilda
ik denk aan je
inwooner van millingen

LIEVE HILDE,NA JE MOEDER CORRY,NU JE VADER,ONZE VADER VAN GROESBEEK,DAT ZAL NU EN ALTIJD BLIJVEN.HIJ WAS EEN VOORBEELD VOOR VELEN.
WE ZULLEN HEM MISSEN.HEEL VEEL STERKTE EN WEES GETROOST MET DE GEDACHTEN DAT HIJ NU DAAR IS WAAR HIJ AL HEEL LANG WILDE ZIJN.
BIJ JOU BROER EN ZUSJE EN MOEDER.
VEEL STERKTE..

kruupen

BESTE RIA
IK BEN ONDER DE INDRUK VAN JE MOOIE VERHAAL
HIJ WAS EEN SUPER VADER EN MAN
GR.UIT MILLINGEN

De Kuier

Woorden schieten te kort.
HET WAS ENNE GOEJE MINS.

R. Kerkhoff
Sterkte aan alle nabestaanden. Moge hij rusten in vrede. Gestorven op een dag, 4 mei, die juist ook voor hem veel betekende: “Tijdens de ambtsperiode van de in 1979 aangetreden E.A.A. van Gils, wordt weer overgegaan tot het houden van een jaarlijkse herdenkingstocht. Waarschijnlijk was het na de vijfjaarlijkse tocht van 4 mei 1987, toen burgemeester Van Gils overging (voor het eerst) tot het volledig verkeersvrij maken van de Zevenheuvelenweg..//..Zo wordt dankzij de zeer met de Tweede Wereldoorlog begane burgemeester Van Gils sinds 4 mei 1988 weer jaarlijks naar de Canadese begraafplaats gelopen: ‘We will remember them’ (uit:’De historie van… Lees meer »
cor en loes luijer

Vaarwel,oom Embere en tante Cor,moge jullie rusten in vrede.
Familie en nabestaande,veel sterkte.

Cor en Loes Luijer.

wpDiscuz