[Update] Groesbeek wijst verhuizing Lidl af

De Lidl in Groesbeek, gelegen aan de Nijverheidsweg 9, mag niet verhuizen naar de zogeheten “Schreven”-locatie aan de Kloosterstraat, honderd meter verderop. Dit is donderdagavond tijdens de gemeenteraad besloten. VVD, CDA en Sociaal Groesbeek konden zich niet in dat besluit vinden. Zij legden daarom ook een stemverklaring af.


De ontwerpplannen voor een nieuwe Lidl. Klik op het plaatje voor groter formaat. Foto: Brief Lidl aan gemeente.

Het is de tweede keer dat de gemeenteraad dit initiatief van Lidl afwijst. Eind 2011 werd eenzelfde verzoek al afgewezen. De supermarkt heeft toen zelf contact gezocht met de politieke partijen om medewerking te krijgen. In april van dit jaar stuurde de Lidl opnieuw een brief aan de gemeenteraad.

“Het is belangrijk voorzieningen vast te houden door concentratie. Andere winkels blijven juist overeind door de nadrukkelijke aanwezigheid van supermarkten in het winkelgebied, dit is ook bewezen. Los van dat verhaal: de locatie is geen goede plek voor een winkelvestiging. Op lange termijn zou daar woningbouw kunnen komen”, zei wethouder Sjaak Thijssen donderdagavond in een politiek debat.

“Het compact houden van het winkelgebied is heel belangrijk. Compacter zelfs dan 10 jaar geleden door de ontwikkeling van internetwinkelen”. Dit is ook het advies en een conclusie van adviesbureau Droogh Trommelen en Partners (DTNP). Thijssen haalde tevens het voorbeeld van Kranenburg aan. Daar zouden de ontwikkelingen niet goed zijn, doordat de winkels buiten het centrum zijn geplaatst.

Hans Peters (Sociaal Groesbeek) was juist van mening dat veel supermarkten (vijf in dit geval) in het centrum juist problemen oplevert voor de detailhandel. Een enkeling in de raad vond ook dat de Lidl geen supermarkt is voor in het centrum, maar juist voor nét iets daarbuiten. Dan zou er ook meer parkeergelegenheid zijn.

Het onderwerp was in eerste instantie tijdens de raadsvergadering van mei aangehouden. De raad was namelijk verdeeld. Meerdere fracties vonden het plan van de Lidl prima, omdat dan een oplossing wordt geboden aan de winkelier en de Gooisweg voor het verkeer verbeterd wordt. Aan de andere kant is een supermarkt niet echt fraai om op uit te kijken voor de aanwonenden van de Gooiseweg. Belangrijkste bezwaar bleef toch dat de vestiging op die locatie niet past in de centrumplannen die enkele jaren terug zijn bedacht en waaraan hard gewerkt.

Omdat het huidige pand niet meer voldoet aan de eisen die de Lidl aan haar filialen stelt, is er gezocht naar een andere locatie. De discounter zegt ook in haar brief dat de uitgangspunten die de gemeente stelt aan het centrumplan niet voldoen aan de uitgangspunten van de Lidl-eisen. De gewenste locatie is volgens Lidl dan ook het terrein van de voormalige bouwmaterialenhandel Schreven aan de Kloosterstraat. De klanten zijn volgens de supermarkt enthousiast over de nieuwe plannen. “Ook Groesbeek verdient een Lidl-supermarkt die voldoet aan de eisen van deze tijd”, zegt Lidl.

Donderdagavond werd tevens bekend dat er verregaande gesprekken zijn met Jan Linders. De supermarkt vestigt zich mogelijk op het oude ZOMA-terrein. “Prima locatie voor ons. Wij willen dat in combinatie met andere winkels doen. Wat u (de raad, red.) dan vooral niet moet doen is meewerken aan dat verzoek van de Lidl. Dan gaat iedereen overal zitten”, was de reactie van Jan Linders volgens Thijssen.

DeGroesbeek.nl, Raadsvoorstel B27 GroesbeekTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 21 juni, 2012 door Redactie DeGroesbeek with 27 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
henk p

Schreven, had er niet eerder aangedacht, maar toch een ideale plek om een klein winkel centrumpje van te maken.
Voldoende parkeerplek te maken. Geen verkeersproblemen bij een scholengemeenschap. Maar de heren op het gemeentehuis weten weer beter. Centrumplan anno 2050 misschien haalbaar?

koopjesjager

dat is nu weer groesbeek,wil de lidl,[email protected]
en moderniseren,word het weer afgewezen,
in dat pand waar de lidl nu zit
kan dan mooi een action komen,
weer een aan winst voor groesbeek,

Groesbeker
nee mensen, de graaiers op het gemeentehuis weten alles beter, dat weten we toch inmiddels? Kijk naar het succes van de rondweg richting Hulsbroek, ligt weer op de schop. Kijk naar het succes van de verkeersinstallatie, iedereen klaagt erover. Kijk naar het succes van de diverse afsluitingen in het centrum, is inmiddels weer teruggedraaid. Nee, die slimmerikken weten het beter, eerst bakken met geld verspillen en vervolgens nog eens een bak met geld opentrekken om de domste ideeën weer te corrigeren. Nu wil er een ondernemer iets doen, uitbreiding, want Lidl is toch een drukke winkel en dan serveren ze… Lees meer »
Berry

… en wel een Albert Heijn in een door de gemeente medeontwikkeld project (Dorpstraat Mariendaal). Het is frappant, maar ook schokkend dat de gemeente een onderzoek aanhaalt van DTNP waar uit blijkt dat deze Albert Heijn dus ook niet nodig is (geen behoefte aan vierkante meters supermarkt!).

Nuchtere klant

Een nieuwe Lidl is meer werkgelegenheid, neemt druk weg in het dorp en gezien de lastenverzwaringen van het het kabinet, zou B+W de inwoners koopkracht moeten gunnen!! De verkeerschaos afgelopen zondag bij de Supercoop, waardoor bewoners de Muldershof niet meer in of uit konden maakt wel duidelijk, dat de behoefte van de klant anders ligt als de zogenaamde visie van B+W!

Chiel
Er is dus een ondernemer die wil investeren in het stilstaande dorp Groesbeek. Deze kans wordt hem direct ontnomen. Als de Lidl verplicht wordt on te verhuizen naar het dooie centrum, komt het oude pand dan ook niet leeg??? Hoewel het een zeer te betreuren verlies voor Groesbeek zou zijn zou ik de keuze van de Lidl om in een andere gemeente een nieuwe winkel te beginnen zeker kunnen begrijpen. Werd de AH ook al niet verplicht om naar het centrum te gaan?? Wat gebeurt er dan met de leegkomende vierkante meters aan De Bats??? Volgens mij haalt de gemeente… Lees meer »
Hans Peters

Chiel,

Je hebt gewoon gelijk en inderdaad is het te hopen met zo’n prachtige plannen dat de raad werkelijk duaal is

Janssen

Ik verbaas me erover dat er nog winkels zijn in groesbeek. Investeren mag blijkbaar niet, maar geld over de balk gooien en er een grote puinhoop van maken mag blijkbaar wel…

echte stekkenberger

Die wethouder Thijssen , wil nog wel een flink aantal winkels bijbouwen ,is daar dan wel behoefte aan ? Gewoon zoals ik vorige week al voorstelde , Lidl naar Schreven , en een Action in het oude Lidl pand.

Burger1

@Hans,

Ik ga er van uit dat jullie hierboven vernoemde argumenten aardig weer kunnen geven bij dat stelletje! Kijken hoe men verkleurd!

Hans Peters

@Burger1. Tja de rijen van de coalitie waren weer gesloten vanavond. Die bijten elkaar niet. Gelukkig kwam Frits met een idee waardoor het voorstel aangehouden is. Maar verwacht niet al teveel want deze raad want dat is ie na meerderheid aan stemmen door de coalitie, wil een autoluw centrum met 5 supermarkten op 1 vierkante kilometer. We houden nu eenmaal strak vast aan de orginele centrumplannen of is het nu aan het pluche?

Paul

Hans, als de coalitie voor is, is het toch 9-8? Hoe kan het dan toch aangehouden worden? Wat gebeurt er nu precies? Snap niet echt hoe dat werkt en meesten hier niet echt denk ik, dus enige uitleg zou fijn zijn.
Het komt de volgende keer weer op de agenda zegt men hier, kan het dan weer aangehouden worden of iets? Als de coalitie voor is, dan rammen ze dit voorstel er toch gewoon doorheen?
Veel vragen, ik weet het, maar het schept wel duidelijkheid.

Hans Peters
Paul, hierin Groesbeek hebben we gekozen voor een zgn politieke markt. Dit houdt in dan er 2 thema’s tegelijkertijd in verschillende ruimtes in het gemeentehuis tegelijkertijd behandelt worden. Dit noemen ze carrouselthema’s aan de carrousel kunnen zowel raads als fractieleden (die op de kieslijst hebben gestaan) deelnemen. Indien een stuk in de raad dient dan telt hoofdelijke stemming en dan zijn het er dus mits allen aanwezig 9 voor. In de carrousel en dat is voorafgaand aan de raad telt deze hoofdelijke stemming niet, dan telt het aantal fracties. Dit is nu de tweede maal dat ik mee maak dat… Lees meer »
Rob Verheijen
De plannen in het centrum zitten de komende jaren op slot. Met dank aan de coalitiepartijen. De bouwplannen van Lidl zien er goed uit, men is bereid om de bestemming van het oude pand te wijzigen. Onbegrijpelijk dat het gemeentebestuur deze ondernemer dwars blijft zitten. De argumenten van de coalitie om het verzoek af te wijzigen zijn evenmin te begrijpen. De Lidl op het een gedeelte van het Schreven-terrein is een kans om het winkelend publiek te dienen. Ik heb nog GEEN klant gesproken die tegen het Lidl-plan zijn. De huidige Lidl is te klein, er is te weinig parkeergelegenheid,… Lees meer »

Incompententie viert weer hoogtij, je kunt zien en merken dat de heren bestuurders in hun hele carriere nog voor geen euro eigen geld risico hebben genomen.
Lidl gaat op de locatie Schreven voor miljoenen investeren om een goed bereikbare, moderne winkel te maken met een ruime parkeerplaats. De verplaatsing van slechts 70 mtr van de huidige bestemming naar de nieuwe locatie zou een gemeente toe moeten juichen i.p.v. tegenwerken.
Dit is een goed project voor de inwoners van Groesbeek, en een goed begin voor de ontwikkelingen op het terrein Schreuder.

echte stekkenberger

Thijssen wil van dat dure Zoma terrein af , ten koste van Lidl.
En dat argument van toevoeging van commercieel oppervlak geldt zeker niet
als Lidl op het Zomaterrein gaat bouwen ?

handy

En wat nu als de lidl door deze strakke gemeente actie zeg, van bekijken jullie het eens in Groesbeek???

Henk p

Ik begrijp het ook niet. Dat centrumplan is een 100 jaren plan. Als de Lidl besluit om weg te gaan dan komen er weer 10 man opstraat te staan, word het bij de andere supermarkten weer drukker, dus meer verkeers chaos. Komt er buiten het terrein van Schreven weer een pand leeg te staan.
Gaan er weer mensen winkelen in bijv.Malden, minder inkomsten voor de Groesbeekse winkelier., meer leegstand.
Maar het centrumplan zal en moet doorgaan. Bij Schreven mooie plek voor Lidl en andere kleinere winkeltjes, maar ja oogkleppen op en oordoppen in, is lastig communiseren.

Wie doet nou nog boodschappen in Groesbeek?

Rikie
De zoveelste teleurstelling voor de Groesbeekse burger. zeker in de tijd van al die bezuinigingen, mensen alles bij elkaar bedenken om nog iets in de portemonnee overhouden te houden. Het is niet voor niks zo druk in de Lidl. Maar daar hebben ze op het gemeentehuis geen boodschap aan, hun portemonnee is rijkelijker gevuld door allerlei bijbaantjes, snoepbonussen die ze overal krijgen. laten we elkaar geen mietje noemen zo gaat het bij de meeste. Niet bij iedereen hoor. Hans P. Zie ik ook altijd snuffelen in de aanbiedingen. STIMULEER TOCH EENS EEN KEER DE ACTIEVE MENSEN. GEMEENTE ZOU EEN VOORBEELD… Lees meer »
wpDiscuz