Grote stijging drugshandel in Groesbeek

Het aantal meldingen over drugshandel binnen de gemeente Groesbeek is in 2011 flink gestegen. Dit meldt 112Groesbeek.nl dinsdagavond. De site bracht de cijfers van misdrijven in Groesbeek in beeld naar aanleiding van de gepubliceerde misdaadkaart van het Algemeen Dagblad (AD).

In 2010 waren er nog vier meldingen van drugshandel in de gemeente. Vorig jaar steeg dit met 275% naar 15. Hoewel het absolute aantal meldingen van 15 “meevalt” is het relatief gezien (het aantal delicten afgezet tegen het inwoneraantal) in een dorp als Groesbeek een enorme stijging. Groesbeek staat dan ook landelijk in de top 10 van gemeenten waarbij de stijging in één jaar het grootst was. Binnen de provincie Gelderland is de gemeente zelfs koploper op dit gebied.

Niet alleen de drugshandel is zorgelijk te noemen, maar ook de cijfers over zedenmisdrijven gaven een zeer schokkend beeld. Groesbeek staat van alle 418 gemeenten in Nederland, wederom relatief gezien, op de 59e plaats met 11 meldingen over het vergrijp.

De score per gemeente wordt bepaald door te kijken in welke mate tien delicten per gemeente voorkomen. Deze delicten zijn: woninginbraak, diefstal van een motorvoertuig, bedreiging, mishandeling, straatroof, overval, vernieling, diefstal uit garage/schuur, diefstal uit een auto en zakkenrollen. Hierbij is rekening gehouden met de grootte van een gemeente. Hoe hoger de score, hoe meer criminaliteit de gemeente kent.

Groesbeek komt in het totaalplaatje uit op een 173e plaats. Millingen aan de Rijn doet het een stuk beter met een 382e plaats. Ubbergen is van de MUG-gemeenten het veiligst. De gemeente staat op een 388e positie en heeft dus slechts 30 gemeenten die nóg veiliger zijn onder zich. Van plaatsen in de regio Groesbeek staat Nijmegen het hoogst op de lijst. De stad bezet de 11e plek op de misdaadmeter.

Voor alle cijfers (en ook die van Groesbeek) kunt u kijken op de AD Misdaadkaart 2011.

DeGroesbeek.nl, 112Groesbeek.nl, ADTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 29 mei, 2012 door Redactie DeGroesbeek with 8 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering

En niemand doet er wat aan!!

Paul

En wat zegt politiek Groesbeek hierover? Of vinden ze hun mooie centrum inclusief Lidl en de verkeerslichten meer voer voor discussie? Zet dit maar eens op jullie agenda, of is het te zware stof, die échte maatschappelijke problemen?

jantje

Hans Peters zie ik hier soms voorbij komen, zou jij Hans misschien hier iets over kunnen vertellen wat de politiek in Groesbeek met het grote drugs probleem doet, want je leest of hoord er niets van terwijl dat toch torenhoog in de agenda hoord lijkt me, of steekt men de koppen liever in het zand wegens dat jullie er ook geen raad mee weten, en dat dan ook niemand de vingers er aan wil branden ?

Hans Peters
@Jantje ik zal niet uitgebreid reageren maar neem van mij aan dat ik de kop in ieder geval niet in het zand steek en zo mijn kanalen heb. Nadeel wat ik heb is, ik heb in het verleden zoveel overlast ervaren, dat ik om dit soort dingen aan te kaarten andere wegen ben gaan bewandelen, dan dat ik dat in het verleden deed. Dus wat dat betreft heb je en dan ben ik gewoon eerlijk in je laatste regel gelijk. Ik heb vanavond wel een collega raadslid iets horen zeggen over een locatie in Groesbeek. Iets dat ik via die… Lees meer »
jantje
Ik snap goed Hans dat je terughoudend bent vanwege de overlast die je gehad hebt, en bedankt voor je eerlijke antwoord. Maar dit drugs probleem hier wordt alleen maar erger en erger, en de gemeente zal toch een poot op de een of andere manier moeten uitsteken i.p.v hun vingers niet te willen branden, en ikzelf heb mijn ervaringen op drugsgebied en het hele rijlen en zeilen ervan, en eerlijk gezegt zie ik het drugsprobleem zeer somber in hier, en de problemen die zich nu al voordoen is nog niets bij wat ons nog te wachten staat, vandaar ook mede… Lees meer »
Hans Peters

Jantje wat mij betreft gebeurd dat ook maar niet in het openbaar. Verder geef ik je gewoon gelijk en begrijp ik de onrust volledig. Sterker nog mijn kinderen zitten in een leeftijdscategorie die voor dit soort negatieve vernieuwing, zoals ik deze toch respectloos wil noemen open zouden kunnen staan. Ze zijn er nu nog niet gevoellig voor maar voor mij persoonlijk is dit net zo goed verontrustend. Ik doe mijn best achter de schermen.

jantje

Oke Hans, het is als ouder ook zeer verontrustend of je kind de verleiding kan weerstaan als het zich voordoet al zijn ze nu nog de onschuld zelf, en hopelijk komt er toch een plan of goed idee op de tafel te liggen waar men echt iets aan heeft want daar is echt behoefte aan, en zelf denk ik dat je als ouder ook rustig en openlijk over de gevaren van drugs moet praten met je kind en dat op zeer jonge leeftijd al, zodat het gevaar ervan er al met de paplepel is ingegeven…mvg.

jantje
En bovenstaande reactie geld dan voor opgroeiende kinderen of pupers van wat je dan ook het minste kan doen. Maar voor veel de jeugd en ouderen, en zelfs ouders is de verslaving al een feit, en ik denk vooral mede dat een aantal jaren geleden de goedkope Speed zijn intrede heeft gedaan ipv de dure coke, en die speed daar loopt het de spuigaten vooral mee uit, wegens spot goedkoop, een enorme kick (in het begin dan), superverslavend, en 1 van de grootste slopers kwa lichaam, psygische klachten enz. die je voor het leven getekent kunnen hebben bij veelvuldig gebruik… Lees meer »
wpDiscuz