Groesbeek gaat overlast hondenpoep aanpakken

Het college van burgemeester en wethouders (B&W) in Groesbeek wil de overlast van hondenpoep in Groesbeek aanpakken. Dit blijkt uit de besluitenlijst van de vergadering van het college (punt 7) op 29 mei 2012.


Hondenuitlaatplaats aan de Nieuwe Drulseweg in Groesbeek. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl

Ergernis

Dat de inwoners van Groesbeek zich ergeren aan de overlast was al duidelijk. Ook op DeGroesbeek.nl leverde dit discussie op. De gemeente Groesbeek krijgt klachten over het uitlaten van honden in openbaar groen, speelplaatsen, begraafplaats en sportterreinen etc. Kortom op plaatsen waar het uitlaten van honden verboden is. Daarop publiceerde de gemeente in april 2012 nog een bericht op haar website, waarin zij de regels hieromtrent nog eens onder de aandacht bracht. Dit is niet de eerste keer, daar er in 2008 ook nog een bericht op de website verscheen.

Ingrijpen (helaas) noodzakelijk

Blijkbaar is dit niet voldoende. Het college grijpt nu in en zet een Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) op deze kwestie. Het college vraagt prioriteit van de BOA voor het voorkomen van overlast door hondenpoep. Dit in overleg met wethouder Theo Giesbers. De indeling van zijn taken worden later aan het college voorgelegd.

Nauwelijks tot geen controle

Er is op dit moment nauwelijks tot geen controle op overlast van hondenpoep. Volgens Teun van Grinsven van de gemeente Groesbeek zorgt dit er dan ook voor dat hondeneigenaren zich niet aan de regels houden. “Ze weten dat er niets aan gedaan wordt, dus ze laten de honden uit waar ze willen”, zegt hij tegenover DeGroesbeek.nl. Dat men weet dat de gemeente deze vorm van overlast niet aanpakt zorgt dan ook dat het aantal bij de gemeente bekende klachten lager ligt dan dat deze daadwerkelijk is. “Het aantal klachten is niet hoog, maar mensen dienen geen klacht in omdat ze simpelweg weten dat er niets mee gedaan wordt”, vervolgt Van Grinsven. “Er zijn op dit moment 2 voorzieningen (nabij Nieuwe Drulseweg, red.) waar men honden kan uitlaten en dat houden wij zelf ook bij. Maar eerlijk is eerlijk: een groot deel van de burgers wil wél dat de overlast wordt aangepakt, maar wil geen medewerking aan extra voorzieningen verlenen. Deze willen zij namelijk niet voor hun deur hebben”.

De twee voorzieningen zijn voortgekomen uit een door Van Grinsven opgestelde nota hondenbeleid uit de jaren ’90, waarvan een groot gedeelte niet door de gemeenteraad is gekomen. Groesbeek is één van de weinige gemeenten zonder hondenbelasting. Van Grinsven ziet dat dan ook het liefst ingevoerd worden. “Er is gewoon geen beleid nu”, besluit hij.

Houd rekening met elkaar!

Ongeveer 1 op de 4 huishoudens in Nederland heeft een hond, waarbij de eigenaren vaak een hechte relatie met hun hond hebben. Zij beschouwen hun huisdier als het ware als lid van het gezin. Honden zorgen voor gezelligheid en voor veel mensen zijn deze trouwe viervoeters van onschatbare waarde. Het uitlaten van een hond hoeft geen probleem te zijn als de bezitter maar rekening houdt met de medemens die geen hond bezit, maar wel gebruikt maakt van dezelfde openbare ruimte.


Foto: DeGroesbeek.nl

Boete

Wie gepakt wordt omdat hij of zij zich niet aan de opruimplicht houdt krijgt normaliter een boete van rond de € 100,-. Het lijkt er echter op dat Groesbekers zich over de boete nog geen zorgen hoeven te maken. Meer informatie volgt op DeGroesbeek.nl als de werkindeling van de BOA bekend is.

Toelichting op de regels uit de Algemeen plaatselijke verordening (APV).

DeGroesbeek.nl, Gemeente Groesbeek

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 14 juni, 2012 door Redactie DeGroesbeek with 16 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Nuchtere klant

Begin eens met toezicht op de hond aanlijnen, dat lost al heel erg veel op. Als hondenbezitter erger ik me ook aan loslopende en overal kakkende honden en als je er wat van zegt kun je nog een grote bek krijgen ook. M.a.w. bekeuren loslopers en de poep neemt drastisch af, stel als gemeente nou eens haalbare en realistische doelen!!!!!!!

jantje
De mensen die hun hond overal maar laten schijten zijn in de meeste gevallen gewoon tokkie figuren, want een hond kun je zeer goed kunt aanleren waar die zijn behoefte kan doen, en kijk maar eens naar die tokkie,s die hun hond overal hun gang maar laten gaan, daar ziet het in en om het huis er niet uit en zijn vaak de asso,s zelf, laat staan dat hun het boeit waar hun hond schijt. En als iemand geen goede uitlaatplek heeft en het te vies vind om het met een zakje of schepje op te ruimen koop dan een… Lees meer »
Schijt_kat

En gaat de gemeente ook de schijtende katten aanpakken

Paul

Waarom? Een beetje kat graaft de ontlasting weer in de grond als ‘ie klaar is. Dat zie ik honden niet zo snel doen. Wel een leuk baantje. Buiten een beetje rondlopen en kijken of je illegaal schijtende honden tegenkomt :D.

echte stekkenberger

Gaat van Grinsven ook al over onze belasting ?
Hij is voor de groenvoorzieningen niet om belasting te innen .

1007

Wat een onzin…natuurlijk als je je hond op de stoep laat poepen behoor je dat op te ruimen..maar wat is er voor een probleem als het in de struiken van de gemeente is waar niemand komt…moeten soms die achtelijke Boa weer aan de vreet houden nu die geen bekeuringen meer uit hoeft te schrijven op de houtlaan..! Maar waarschijnlijk heeft de plantsoenen dienst van Breed geklaagt…die hebben daar vd week schoon gemaakt…maar die gasten worden door de belastingcenten van de burger betaald,dus ook door u en ik..dan mogen ze met 10 man op 3 vierkanten meter werken rn maar klagen!

henk p
Ook wij hebben honden en erger me ook aan de hondenpoep op de stoep. nu wonen we tegen de bosrand en dat is een stuk makkelijker dan in een wijk. Ondanks dat ligt er ook bij ons poep op de stoep. Neem de moeite om het even in de goot te schoppen of plastic broodzakje oppakken en thuis in de gft of vuilniszak, Kleine moeite, groot plezier. Neem ook geen hond als je van 8 tot 5 moet werken en dan een 1/2 uurtje je hond uitlaten, helaas zie je dat steeds meer, hond in de bench, thuis eventjes hond… Lees meer »
dun dikke

Natuurlijk hoort een hond zijn behoefte niet op de straat of stoep te doen,ik laat mijn hond altijd op een honden uitlaat veld zijn behoefte doen en dan kan hij ook even rennen.
Maar ze moeten de mensen eens aanpakken die van dieze smerige katten hebben,
Die mensen laten die beesten altijd maar buiten lopen en ze schijten overal.
En ze gaan op je auto ziten als het een beetje koud is.
De krassen die daarvan komen betaalt van Grinsven die ook.
Dus ook daar moet die boa maar eens naar gaan kijken.

Natuurlijk behoort een hond zijn behoefte niet te doen in speeltuinen, begraafplaatsen, of op de stoep. Maar ook in de struiken, mag dus niet, want dat is dan gemeente groen. De enige, die daar evt last van hebben, zijn de mensen v/d plantsoenendienst, die hooguit 2 keer per jaar langs komen. Hun oplossing; dan gooien we het toch gewoon op de stoep… en dit is geen grapje, is echt gebeurd. Vraag me af, waar je je hond dan wel uit mag laten…. in de berm? Is ook gemeente groen. Zal de gemeente ook met afdoende uitlaat mogelijkheden moeten komen. Dat… Lees meer »
mupke

Je kan inderdaad zeggen dat alleen de mensen van de plantsoenendienst er last van hebben. Maar als sommige mensen met honden te lui zijn om iets verder te lopen en de honden in de struiken laten poepen kan dit erg gaan stinken als je hier dichtbij woont. En dan is het nog niet zo heet.

werken

hee nummer1007 je kunt beter met 10 man 3vierkantenmeter werken als je hand op houden dat vind ik aso en anders als11man helpen

hondenbelasting ?? dan ook kattenbelasting !!
ik heb meer last van buurtkatten die de tuin vol poepen(met mij meer buurtbewoners, want hoor ze allemaal klagen) zodat ik met de stank en vliegen zit in de zomer en niet fatsoendelijk mijn tuin kan onderhouden zonder kattepoep aan mijn handen te hebben.. maar ja, dan is het geen gemeentegrond en is het hun probleem niet.

groesbeker1

1007 Ook al staan ze met 20 man op 3 vierkante meter dan hoeven ze nog niet jou stront op te ruimen.En nog iets die mensen werken nog.Die luie thuis zitters daar gaan veel meer van onze belastingcenten naar toe.

Nou Als er hondenbelasting wordt gevraagd laten we juist de honden overal poepen, waar betalen we anders belasting voor. DAt slaat echt nergens op!!! Laat ze naar oplossingen kijken zoals meer plaatsen creeeren waar honden hun behoefte kunnen doen in verschillende wijken. Geef het aan waar honden wel hun behoefte kunnen doen. Niet iedereen woont tegen een bos aan of bij de drul waar hondenuitlaatplaatsen zijn. Als die plekken er zijn en er zijn dan nog mensen die hun hond op de stoep laten poepen… tja dan kun je maatregelingen gaan nemen.Maar belasting gaan vragen voor honden terwijl veel gezinnen… Lees meer »
goed idee

ze moeten eens mee draaien in de groen , kunnen ze zelf zien hoe vies dat is, stront van een ander opruimen, deze mensen verdienen dit niet. ze moet niet gelijk gaan ordeelen doen ze ook niet bij een ander

Ik hoef niet mee te draaien in het groen om te weten wat het is om stront op te ruimen van een ander. In de zomer kan ik elke week een blik vol kattenpoep opruimen uit mijn eigen tuin, en dan overdrijf ik niet.
Maar hier wordt net gedaan of alleen honden overlast bezorgen en dat vindt ik onredelijk…katten bezorgen net zo, zo niet meer overlast omdat ze overal loslopen, maar hier hoor je de gemeente niet over….???

wpDiscuz