Veteranendag 2012 in Bevrijdingsmuseum

De Veteranendag 2012 is dit jaar gehouden in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Daar waren vrijdag 29 juni de veteranen uit de gemeenten Groesbeek, Millingen aan de Rijn en Ubbergen uitgenodigd en zij werden toegesproken door burgemeester Keereweer van Groesbeek.

De burgemeester merkte onder meer op dat “niemand ooit goed zal kunnen invoelen wat u hebt meegemaakt, hooguit een beetje, en kan daar alleen zoveel mogelijk begrip en ook respect voor opbrengen. Want velen onder u hebben voor ons de kastanjes uit het vuur gehaald en daarom staan wij hier nu zo ontspannen in dit stukje vrije wereld”.

Snel volwassen

De burgemeester citeerde een jonge veteraan,die zei “dat iedereen op missie verandert. Jonge jongens, soms pas 18 jaar, worden snel volwassen. Je wordt min of meer gedwongen. Iedereen moet op zijn eigen niveau beslissingen nemen, je draagt allemaal verantwoordelijkheid voor elkaar, er heerst constant dreiging en je bent ver van je vertrouwde omgeving. Je wordt geconfronteerd met armoede, leven en dood.” Een andere veteraan merkte op: “Op missie wordt je geconfronteerd met gevoelens waarvan je niet wist dat je ze had, omdat je in situaties terecht komt die je nooit eerder hebt meegemaakt.” Gelukkig, aldus de burgemeester, is er in deze tijd meer inzicht in die problematiek en wordt er in de nazorg nu wél aandacht aan besteed.

De veteranen kregen in het Bevrijdingsmuseum een afwisselend programma aangeboden en er was natuurlijk ook gelegenheid om elkaar te ontmoeten en bij te praten.

Gemeente Groesbeek

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 3 juli, 2012 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Veteranendag 2012 in Bevrijdingsmuseum

Reageren is niet toegestaan.