Initiatiefwet: Alcohol- en tabaksleeftijd naar 18 jaar

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil de leeftijd voor alcoholverstrekking verhogen van 16 naar 18 jaar.

Hiertoe dienen Joël Voordewind (ChristenUnie), Lea Bouwmeester (PvdA), Sabine Uitslag (CDA) en Kees van der Staaij (SGP) een initiatiefwetsvoorstel in. Het voorstel wordt gesteund door de SP, GroenLinks en de Partij van de Dieren.

“Eindelijk een meerderheid”

Hiermee is een meerderheid in de Kamer voor het voorstel en kan een daadwerkelijke ophoging van de leeftijd in 2013 voor de verkoop van alle alcoholhoudende dranken naar 18 jaar realiteit worden. Nu geldt deze leeftijdsgrens alleen voor sterke drank. “Er was al jaren een breed draagvlak in de samenleving voor verhoging van de alcoholverkoopleeftijd onder ouders, gemeenten, gezondheidsinstellingen, kinderartsen en politie. Maar tot nu toe lukte het niet de Kamer op één lijn te krijgen. Daarom ben ik zeer verheugd dat we nu eindelijk deze belangrijke stap kunnen zetten om tot gezondheidswinst te komen”, aldus Voordewind, initiatiefnemer van de wet.

Alcoholwet in Europa

Het voorstel is in lijn met bestaande wetgeving in veel Europese landen. 18 van de 27 landen hanteren inmiddels de grens van 18 jaar of hoger. De grens van 16 jaar voor zwak-alcoholhoudende dranken is vastgesteld met de inzichten van 80 jaar geleden. Sindsdien is uit vele wetenschappelijke onderzoeken gebleken dat drinken in de tienerjaren zeer schadelijk is voor je gezondheid, met name voor de hersenen.

Handhaving binnen de gemeente

Het wetsvoorstel vraagt ook van gemeenten om actief werk te maken van de lokale handhaving en toezicht. Bouwmeester (PvdA): “Niet alleen de leeftijd gaat omhoog, maar er komt nu ook betere preventie en strenge lokale handhaving. Een sterk geheel om comazuipen tegen te gaan”, zegt zij. “De verhoging van de alcoholleeftijd is pure gezondheidswinst en ook een welkome steun in de rug voor ouders en opvoeders,” aldus Van der Staaij (SGP). Uitslag (CDA): “Ouders en hun kinderen blijven eerstverantwoordelijk voor het alcoholgebruik van onze jongeren. Maar de overheid mag ook heldere grenzen stellen, die de ouders vervolgens weer een steuntje in de rug geven.”

De nieuwe regels

In de initiatiefwet wordt de grens voor alcoholverstrekking van zwak-alcoholhoudende drank (bier en wijn) verhoogd naar 18 jaar, zodat er een één leeftijdsgrens komt voor de verkoop van alle alcoholhoudende dranken zowel in de supermarkten, slijterijen als in de horeca. De nieuwe wet maakt ook het bezit van alcohol op straat en in de horeca tot 18 jaar strafbaar. Onderzoek wijst uit dat alcoholbeleid alleen effectief is, als op verschillende fronten tegelijk het alcoholgebruik onder jongeren wordt ontmoedigd.

Het voorstel wordt na 12 september 2012, de dag van de verkiezingen, behandeld. Of deze ook wordt aangenomen zal na de verkiezingen blijken.

Update 29 oktober 2012, 18:00 uur
Nu het regeerakkoord van de VVD en PvdA is gepresenteerd is bekend geworden dat de minimumleeftijd voor alcohol van 16 naar 18 jaar gaat. Dit geldt waarschijnlijk binnenkort ook voor tabak.

Update 11 januari 2013, 18:30 uur
De minimumleeftijd voor tabak gaat definitief naar 18 jaar. Dit is vrijdag bekend geworden.

Update 25 februari 2013, 17:15 uur
De alcoholleeftijd zou per 1 juli 2013 al naar 18 jaar kunnen gaan als de Eerste en Tweede Kamer makkelijk akkoord gaan. De boete voor het overtreden van de nieuwe regel is 45 euro (tot 16 jaar) en 90 euro (tot 18 jaar). De verhoging van de leeftijdsgrens heeft als doel om geweld, vergiftiging en ongelukken af te laten nemen bij jongeren.

Bron: DeGroesbeek.nl, CU.nl e.aTags:, , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 20 februari, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 43 reacties »

43 reacties op “Initiatiefwet: Alcohol- en tabaksleeftijd naar 18 jaar”

 1. E zei:

  Mooi zo !

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Paul zei:

  Met dank aan de ouders die ook totaal niet meer op hun kinderen letten dat de leeftijd nu omhoog moet. Opvoeden is ze ook niet echt meer bekend tegenwoordig. Die koters beginnen al op hun 14e met comazuipen en het is allemaal maar de normaalste zaak van de wereld. Maarja, paps en mams hebben het te druk met andere dingen.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. De Kuier zei:

  Paul, hoe weet jij dat zo goed?
  Proost.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Paul zei:

  Gewoon af en toe een beetje om je heen kijken, Kuier. Mensen fokken als konijnen maar kunnen uiteindelijk de verantwoordelijkheid niet aan. Dan krijg je van die pubers die elders hun aandacht gaan zoeken en lekker met hun vrienden en vriendinnen gaan zuipen (ipv een drankje doen). Of zou jij je dochter wel als een halve slet willen zien op haar Hyves en Facebook foto? Ga eerst naar dat soort profielen sites (en let ook even op de spelling), dan weet je wat er mis is hier in Nederland. En dan met zijn allen massaal naar die geestdodende programma’s op TV kijken, werkt ook niet echt bevorderlijk.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 5. Hans zei:

  @ Paul ik ben het gedeeltelijk met je eens, met name niet met het fokken als konijnen. Ik heb ouders/opvoeders ook al eens verwekkers genoemd. Toch hebben lang niet alle ouders in de gaten waar zoon of dochterlief uithangt en hebben ze het wel in de gaten, hebben ze het nog niet meteen voor elkaar dat hun kinderen weer in de pas lopen. Ik vind de voorgestelde wet een goed hulpmiddel.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 6. Undercover zei:

  Paul, ga hulp zoeken kerel. Volgens mij heb je een depressie van hier tot Tokio.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 7. Paul zei:

  Nouja, je zou er bijna depressief van worden ja. Die zuipende jeugd met hun paar hersencellen moeten later wel voor mij (en ik neem aan ook voor jou) zorgen. Fijn vooruitzicht… Daarbij is niet iedereen die de problemen van de jeugd onder ogen ziet depressief. Zoek eerst eens op wat het is voordat je met termen gaat gooien. Het is gewoon goed (en nodig) dat de overheid ingrijpt en de leeftijd omhoog gooit.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 8. E zei:

  @Undercover. Vroeger was de moeder altijd thuis om voor de kinderen te zorgen, vandaag de dag moeten beide ouders werken. Alles moet betaald worden en dan krijg je sleutelkinderen en die krijgen geen aandacht meer van hun ouders. Dan doen ze ook nog eens flink stoer met alcohol, nounou zeg. Of ben jij er ook zo eentje undercover?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 9. Fan zei:

  Moeten honderdduizenden normale jongeren het bezuren dat een kleine probleemgroep geen maat kan houden? Probleemgroep zelf aanpakken (laten betalen voor de opname-kosten)en andere jongeren tussen 16 en 18 gewoon laten genieten van een glaasje bier op z’n tijd. Zouden al die mensen die zo voor deze maatregel zijn zelf nooit een potje bier hebben gedronken voor hun achttiende?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 10. Realist zei:

  Paul heeft natuurlijk voor een groot deel gelijk. Kijk eens op tv, onder meer Oh Oh Cherso. Als dat voorbeelden voor de jeugd moeten zijn pfff. Die lui beheersen de Nederlandse taal minder dan een willekeurige gastarbeider die 3 weken in den lande is.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 11. joop zei:

  ze kome toch wel aan die alcohol als ze willen nu zuipe kinderen van 12,13,14,15,16,al ze kennen heus wel iemand van 18 die het haald is nu ook al vaak genoeg gebeurt

  Thumb up 0 Thumb down 0

 12. LJ zei:

  Ik voorspel meer (dodelijke!) auto-ongelukken.
  De jong volwassenen leren drinken én auto rijden op dezelfde leeftijd. Naar mijn mening moeten mensen eerst leren wat alcohol met je doet. Als je niet eens normaal kunt fietsen wanneer je te diep in het glaasje hebt gekeken, dan laat je de auto ook eerder staan.
  Dan heb ik liever dat iemand zich finaal comazuipt op jongere leeftijd dan dat er onschuldige slachtoffers vallen door alcohol achter het stuur ivm het niet weten wat alcohol met je doet…

  Thumb up 0 Thumb down 0

 13. ik zei:

  @paul
  Het zou fijn zijn, als je niet alle ouders over 1 kam zou scheren. De goeden lijden helaas onder de slechte.
  Maar als je er zo bang voor bent, om door deze jongeren verzorgd te worden, moetje misschien nu zelf maar vast je maatregelingen gaan nemen.
  Als ik om me heen kijk, zie ik enorm zorgzame jongeren, die echt wat van hun leven willen maken, oa in de zorg.
  Misschien is je blik teveel gericht op de verkeerde kant.
  Beetje platvloers ook,”fokken als konijnen”
  En dan commentaar leveren op de programma’s op tv.
  Pik je deze manier van communiseren daar op?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 14. Timo zei:

  He handig! #niet… iIk ben nu nog 15 en twee weken nadat dat stomme beleid is ingegaan word ik 16. We hadden al niet verschrikkelijk veel vrijheid en dan wordt je achttien is de alcohol nog belachelijk duur, maar omdat je twee jaar extra moet wachten wil je natuurlijk wel wat vaker losgaan. En dan betaal je je scheel! Dat is fijn de enige vrije tijd die de studenten dan kunnen besteden doen ze door werken waardoor ze i.p.v 2 keer in de week kunnen stappen nu maar 1 keer in de maand kunnen stappen. En daarmee gaat de economie niet op vooruit, want dan kunnen de studenten minder alcohol kopen. Door dit stomme beleid, wat nergens op slaat, daalt de koopkracht en stijgt het vandalisme want de mensen die binnenkort 16 worden die laten de alcohol echt niet met rust! Ik drink ook wel heel af en toe een biertje, maar dan loop ik ook niet kotsend over straat en uiteindelijk lig ik in een ziekenhuis. De overheid blaast alles op! Dat ‘coma-gezuip’ valt reuze mee! Er zijn ik weet wel niet hoeveel jongeren van 16 in nederland en niet eens 5% daarvan is in coma geraakt….als dat percentage nou boven de 15 lag, snap ik het enigzins nog, maar minder dan 5%, kom op, hoe zielig is dit wel niet?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 15. Thijs zei:

  Ik vind het maar onzin, ik ben zelf 16 dus ik heb er geen last van, maar iedereen zegt wel heel leuk “Comazuipen is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld” maar ik heb toch nog nooit meegemaakt dat iemand heeft coma gezopen en dat het dan dichtbij is( iemand van school ofzo ). Dus loop allemaal niet zo te zeiken, en vooroordelen zijn mooi slecht.
  Ga eerst eens na of alles klopt wat je zegt, want er zijn genoeg jongeren die het gewoon bij een paar biertjes of een keertje dronken houden hoor! Niet iedereen zuipt zichzelf in coma!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 16. ik zei:

  @Thijs, je hebt helemaal gelijk.
  Beetje jammer dat een groepje mensen gelijk alle jongeren veroordelen en alle ouders slechte opvoeders noemen.
  Zegt iets over hen en niet over de jeugd.
  Zoals ik al eerder zei, de meeste deugen.
  Er is altijd maar een klein groepje, die de hele groep een slechte naam geeft.
  Beetje triest en kortzichtig, als bepaalde mensen dat niet kunnen zien.
  Misschien als ze eens wat meer naar zichzelf zouden kijken, dat ze zich niet zo hoeven te ergeren aan de omgeving.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 17. Ok zei:

  Dit is gewoon vragen om problemen he!!!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 18. IK zei:

  Ik kom afentoe in een cafeetje omdat ik 16 word geschat (Ben 15) ik drink afentoe wat maar zeker niet veel(vaak nog geen eens een biertje in de 2 weken). Op mijn 16e wil ik graag naar cafe’s en kroegjes en dat puur voor de gezeligheid en niet voor de drank. EN DAN VERBIED DIE ROT REGERING MIJ DIT!!
  EN WEL 21 DAGEN VOOR ME B-DAY GAAT DIT IN!!
  NOU BEDANKT!!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 19. martijn zei:

  gewoon doorgaan met comazuipen iedereen !

  Thumb up 0 Thumb down 0

 20. Boze anoniemer zei:

  En wat nou als ik 16 jaar nu ben ? Ik ben daar helmaal niet mee eens . Nu 16 jarigen gaan naar het ziekenhuis als ze dronken zijn maar als dit regel in gevoerd word gaan ze helemaal niet naar het ziekenhuis toe want dan zijn ze bang en dan gaan er meer dood jullie zien het zelf later wel dat minder jongeren in coma kommen te liggen maar meer dood gaan!!!!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 21. .. zei:

  Het zal wel weer eens hoor
  die ouwe gasten met hun regeltjes

  hun zijn al 16 geweest en nu pluren ze zo’n regel erin.
  lef hebben ze wel, maar zou dit vroeger gebeuren, dan zouden ze janken

  maar ondertussen is een klein aantal comazuipers het ook mooi aan het verklote al zeg ik t zelf

  Wat is het nut ervan? stoer man, in coma door drank!
  hier ben ik ook fel op tegen. Ik ben blij dat ik al 16 ben geweest en geen last krijg van die wet, maar ik heb zeker medelijden met de 15jarige, die de maanden af hebben getelt. en nee, die gaan niet allemaal comazuipen 😉

  Thumb up 0 Thumb down 0

 22. Job zei:

  Kijk iedereen is hier blij mee naar veel mensen ook niet, ik bedoel die sukkels die niet weten hoeveel alcohol ze aan kunnen en denken dat het stoer is verpesten dat voor ons die zaterdag avond gewoon even een biertje willen drinken in de kroeg! Dan denk ik echt hou je met belangrijkere zaken bezig!!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 23. Peter zei:

  ik ben zelf 20 jaar en dronk pas vanaf mijn 16e, ik ben tegen de leeftijd verhoging vanwege de illegaliteit. Een biertje op zijn tijd is zeker niet verkeerd. De veranatwoordelijkheid vind ik liggen bij de ouders.

  Jongeren gaan tegenwoordig denken ´´sterke drank/drugs is net zo makkelijk/moeilijk te verkrijgen als bier”. daar begint het probleem. van sterke drank word je sneller dronken en is makkelijk te verstoppen dan bijv. een kratje bier. het zelfde geld voor drugs. kinderen van c.a. 15 jaar beginnen dus eerder aan de drugs en sterke drank.

  mijn conclusie:
  verhoog de leeftijd voor sterke drank naar 21.
  betoog het drinken van milde alcoholische dranken boven 16.
  meer toezicht op drinken onder de 16 en meer voorlichting aan ouders en kinderen aan de schadelijke invloeden van alcohol.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 24. Flauw zei:

  Flauw dat alcohol naar 18 gaat. Volgende maand word ik 16. Kan ik een week legaal drinken en dan opeens niet meer. Slaat nergens op. Mensen die nu 16,17 zijn mogen ineens niet meer drinken. Sws we komen toch wel aan drank, alleen nu moet t allemaal weer moeilijker. En alleen maar omdat een kleine groep het verpest voor de rest. Wat maakt t uit of je gaat coma zuipen op je 16e of 18e? Op je 16e dan heb je t maar al gehad. Ze zeuren alleen maar om het feit, dat t slecht is voor je hersenen. Op je 18e is het dan ook nog slecht hoor. Ik ben er niet alleen tegen omdat ik bijna 16 ben hoor, want ik ga heus niet meteen coma zuipen hoor. Dus waar maken zij zo’n groot probleem van. En in principe heeft alcohol gebruik niet zo zeer met opvoeding te maken, geen ouder die aanmoedigd om coma te zuipen.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 25. -_- zei:

  Ze hebben het altijd wel over de jeugd van tegenwoordig. Maar dr is maar een kleine groep die het doen. Die volwassenen van tegenwoordig oordelen ook maar snel. Ik snap best dat ze het op die manier willen verminderen. Maar kinderen die nu 15 zijn en nou nog langer moeten wachten gaan wss als ze 18 zijn nog wat extra drinken omdat ze 2 jaar langer moesten wacht. Dus maken dr gelijk een feestje van als het eindelijk zover is. Maar ja, misschien helpt het wel. Wie weet. En als het niet helpt, mogen ze het wel weer terug veranderen naar 16. Dan hebben de mensen die zich wel goed gedragen er ook nog wat aan.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 26. Maartje zei:

  Net of we amerika 2 willen worden ofzo. Persoonlijk zie ik het als het uitstellen van een probleem , want als je op je 16e niet “leert” met drank om te gaan dan moet je het pas op je 18e “leren”. En de jeugd gaat het dan toch wel stiekem doen, vooral vervelend voor de jongeren wiens vriendengroepen worden uitelkaar getrokken. De ene helft mag wel drinken en de andere niet. Alle cafés die failliet gaan. Ze kunnen beter boetes stellen op mensen die coma zuipen, en de ziekenkosten zelf laten betalen. Dat zal ze leren, maar om nu mensen die er wel verstandig mee omgaan te straffen omdat er een paar het niet doen vind ik eenbeetje veel van het goeden. Vroeger was bier en melk “hetzelfde” en nu wordt bier tegenwoordig vergif genoemd, weer echt op zijn amerikaans-nederlands OVERDREVEN.
  Fijn hoor, en iedereen die ervoor is, jullie maken me niet wijs dat jullie toen jullie 15 waren geen druppel dronken en dat nu van de jeugd afpakken ? Haha, en dan zeggen tja de jeugd van tegenwoordig , ja wie heeft deze jeugd opgevoed en gemaakt tot wat ze zijn , precies ja , JULLIE ZELF .

  Thumb up 0 Thumb down 0

 27. Maartje zei:

  Owja iedereen ze veroordelen , omdat “de jeugd van tegenwoordig” koma zuipt. Zoiets heet discriminatie 😉

  Thumb up 0 Thumb down 0

 28. Annemijn zei:

  Hallo,

  Ik vind het enigzins vervelend dat de leeftijd nu voor tieners die dan net geen 16 zijn dan geen alchohol mogen nuttigen(gewoon een keertje in het weekend) Maar ik vind het wel goed dat de comadrinkers en de jongeren er niet zomaar meer aan kunnen komen, toch denk ik dat die kinderen er wel een manier op vinden wand zoals ze zeggen: ‘De jeugd word steeds slimmer’. Over de Tabak ben ik het helemaal eens, het is slecht voor je en voor mensen die er bij zitten/staan.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 29. anti-coma zei:

  Nounou, die tabakregeling is weer wat anders he , het gaat hier over lamzuipen vind ik. Maar luister goed : alles is slecht voor je , het ligt maar aan de dossis

  Thumb up 0 Thumb down 0

 30. E.f. zei:

  Het verhaal over en de ‘slechte opvoeding’ dat zogenaamd geld voor alle ouders met pubers, is de grootste onzin. Je hebt pas het recht daar over te oordelen als je zelf een kind hebt opgevoed. Het is heus niet zo dat pubers geen verantwoordelijkheidsgevoel hebben. En ja de jeugd krijgt slechte voorbeelden via de tv en andere sociale media, maar het grootste deel daarvan is zich er van bewust dat het niet normaal gedrag is(bv Oh Oh Cherso). Er wordt hier gepraat over 16 jarige alsof ze nog 8 zijn. Bovendien laten we niet alsof we zelf zo braaf waren toen we 16 waren. Ik zelf kom uit de achterhoek en ik heb wel erger meegemaakt.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 31. Annemijn zei:

  Het gaat mij niet om de tabak dat zij ik gewoon even snel in de laatste zin ik heb het eigenlijk alleen over dat aclhohol gewoon voor 16 jaar kan zijn alleen die comazuipers moet je harder aanpakken zoals ze al zeiden met zelf de kosten betalen van ziekenhuis

  Thumb up 0 Thumb down 0

 32. J zei:

  Nu is het 16 lichte drank en 18 sterke drank, maar als het allebei naar 18 gaat, begint iedereen meteen aan de sterke drank en heb je juist meer kans dat mensen gaan comazuipen. En de meeste discotheken moeten ook naar 18 omdat alcohol ook naar 18 gaat…

  Thumb up 0 Thumb down 0

 33. wil zei:

  nederland gaat hellemaal naar de klote met al hun kutregels.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 34. Realist zei:

  @Will. Als ik zou spelfouten zo bekijk is Nederland al naar de kloten.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 35. wil zei:

  realist jou zinnen zijn een stuk beter.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 36. Vissertje zei:

  Realist is met een hoofdletter.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 37. anoniem zei:

  Ik vind dat ze dit nu niet ineens kunnen maken,
  zelf dronk ik al om mijn twaalfde en uit ervaring weet ik dat je toch wel aan alcoholische dranken komt, ouders halen het vaak voor hun kinderen en met uitgaan krijg je het toch bijna overal mee, laat staan café’s.
  Vooral komen er nu veel meer jongeren die gaan coma zuipen. Veel discotheken moeten nu ook na 18+, dan gaan er veel failliet. Wanneer willen jullie dit nu eigenlijk in laten gaan? En mensen die 16 zijn mogen die het dan nog wel mee krijgen?
  Kortom er zullen weinig verbeteringen plaats vinden, let maar op.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 38. R zei:

  Jammer voor cafe’s en discotheken die door deze regel hun deuren moeten sluiten , perfecte timing ook als je de koopkracht van consumenten wil laten stijgen uiteraard teert de economie op ook de horeca. Ik vind het een goede regel maar die had al 20 jaar eerder ingevoerd mogen worden , en de jongeren die al 16/17 zijn die roken of een gezelligheidsborrel willen doen ik leef met jullie mee nu deze regel opeens in een jaar ingevoerd kan worden. Verder denk ik dat ouders of oudere vrienden het wel halen dus er weinig tot geen verbetering te zien valt .

  Thumb up 0 Thumb down 0

 39. C zei:

  Als ik eerlijk ben.. Vind ik dit complete bullshit.. Ik ben zelf 17, en natuurlijk vind ik het wel jammer. Maar, ik hoor veel verschillende dingen over dit regeerakkoord. De ene zegt: “Als je 16 was VOORDAT het regeerakkoord in gaat, dan telt het niet.” De ander zegt: “Het regeerakkoord is niet in-gegaan”. Weer een andere persoon heeft het erover dat het in 2014 pas in gaat.. Ik word er niet veel wijzer van.. Ik heb NERGENS een duidelijke ‘uitleg’ gehad over dit regeerakkoord, waar duidelijk in staat of het nou in-gegaan is of niet. Ook al lees ik was op deze website staat, eerlijk gezegd, weet ik niet of ik dit moet geloven of niet, dat komt merendeels door alle speculaties die rondgebazuind worden. Als iemand het echt zeker weet dat het in-gegaan is.. graag antwoord, en eerlijk antwoord vooral.

  Trouwens.. Alle 17-jarige in 2013, ik leef met jullie mee.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 40. p zei:

  Als jij is wat meer rond kijkt dan dat je neus lang is zie je dat het nog heel veel voor komt dat de moeder gewoon nog thuis is om op de kinderen te passen oudere mensen heb ik respect voor en ik denk ala je goed kijkt heel veel jongeren maar dat is het probleem met ouderen ze zien jongeren ergens buiten zitten en dan is het gelijk fout net zo als jullie vroeger die brommertjes waren allemaal wel opgevoerd nu doen jongeren dat em gaan de ouderen gelijk klachen wat ik probeer te zeggen is kijk is hoe het was toen jullie jong waren en nu dan is het toch wel overdreven geworden hoor metal die regeltjes tegenwoordich

  Thumb up 0 Thumb down 0

 41. p zei:

  Dus het wel zo dat als je 17 bent het nog wel gewoon mag? Omdat je de 16 al voorbij bent? Want ik hoorden dat maar wist het niet zeker…

  Thumb up 0 Thumb down 0

 42. de.nachtboswachter zei:

  in mijn tijd deden we alles stiekum en dat vindt ik erger een ieder bepaaldt wat hij of zij doet met alle gevolgen van dien.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 43. R zei:

  70% van de ouders vinden het ook belachelijk, zoals mijn ouders. zij blijven gewoon shag en drank voor mij halen. vind het echt belachelijk als 17 jarige.

  Thumb up 0 Thumb down 0