Initiatiefwet: Alcohol- en tabaksleeftijd naar 18 jaar

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil de leeftijd voor alcoholverstrekking verhogen van 16 naar 18 jaar.

Hiertoe dienen Joël Voordewind (ChristenUnie), Lea Bouwmeester (PvdA), Sabine Uitslag (CDA) en Kees van der Staaij (SGP) een initiatiefwetsvoorstel in. Het voorstel wordt gesteund door de SP, GroenLinks en de Partij van de Dieren.

“Eindelijk een meerderheid”

Hiermee is een meerderheid in de Kamer voor het voorstel en kan een daadwerkelijke ophoging van de leeftijd in 2013 voor de verkoop van alle alcoholhoudende dranken naar 18 jaar realiteit worden. Nu geldt deze leeftijdsgrens alleen voor sterke drank. “Er was al jaren een breed draagvlak in de samenleving voor verhoging van de alcoholverkoopleeftijd onder ouders, gemeenten, gezondheidsinstellingen, kinderartsen en politie. Maar tot nu toe lukte het niet de Kamer op één lijn te krijgen. Daarom ben ik zeer verheugd dat we nu eindelijk deze belangrijke stap kunnen zetten om tot gezondheidswinst te komen”, aldus Voordewind, initiatiefnemer van de wet.

Alcoholwet in Europa

Het voorstel is in lijn met bestaande wetgeving in veel Europese landen. 18 van de 27 landen hanteren inmiddels de grens van 18 jaar of hoger. De grens van 16 jaar voor zwak-alcoholhoudende dranken is vastgesteld met de inzichten van 80 jaar geleden. Sindsdien is uit vele wetenschappelijke onderzoeken gebleken dat drinken in de tienerjaren zeer schadelijk is voor je gezondheid, met name voor de hersenen.

Handhaving binnen de gemeente

Het wetsvoorstel vraagt ook van gemeenten om actief werk te maken van de lokale handhaving en toezicht. Bouwmeester (PvdA): “Niet alleen de leeftijd gaat omhoog, maar er komt nu ook betere preventie en strenge lokale handhaving. Een sterk geheel om comazuipen tegen te gaan”, zegt zij. “De verhoging van de alcoholleeftijd is pure gezondheidswinst en ook een welkome steun in de rug voor ouders en opvoeders,” aldus Van der Staaij (SGP). Uitslag (CDA): “Ouders en hun kinderen blijven eerstverantwoordelijk voor het alcoholgebruik van onze jongeren. Maar de overheid mag ook heldere grenzen stellen, die de ouders vervolgens weer een steuntje in de rug geven.”

De nieuwe regels

In de initiatiefwet wordt de grens voor alcoholverstrekking van zwak-alcoholhoudende drank (bier en wijn) verhoogd naar 18 jaar, zodat er een één leeftijdsgrens komt voor de verkoop van alle alcoholhoudende dranken zowel in de supermarkten, slijterijen als in de horeca. De nieuwe wet maakt ook het bezit van alcohol op straat en in de horeca tot 18 jaar strafbaar. Onderzoek wijst uit dat alcoholbeleid alleen effectief is, als op verschillende fronten tegelijk het alcoholgebruik onder jongeren wordt ontmoedigd.

Het voorstel wordt na 12 september 2012, de dag van de verkiezingen, behandeld. Of deze ook wordt aangenomen zal na de verkiezingen blijken.

Update 29 oktober 2012, 18:00 uur
Nu het regeerakkoord van de VVD en PvdA is gepresenteerd is bekend geworden dat de minimumleeftijd voor alcohol van 16 naar 18 jaar gaat. Dit geldt waarschijnlijk binnenkort ook voor tabak.

Update 11 januari 2013, 18:30 uur
De minimumleeftijd voor tabak gaat definitief naar 18 jaar. Dit is vrijdag bekend geworden.

Update 25 februari 2013, 17:15 uur
De alcoholleeftijd zou per 1 juli 2013 al naar 18 jaar kunnen gaan als de Eerste en Tweede Kamer makkelijk akkoord gaan. De boete voor het overtreden van de nieuwe regel is 45 euro (tot 16 jaar) en 90 euro (tot 18 jaar). De verhoging van de leeftijdsgrens heeft als doel om geweld, vergiftiging en ongelukken af te laten nemen bij jongeren.

Bron: DeGroesbeek.nl, CU.nl e.aTags:, , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 20 februari, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 43 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering

Mooi zo !

Paul

Met dank aan de ouders die ook totaal niet meer op hun kinderen letten dat de leeftijd nu omhoog moet. Opvoeden is ze ook niet echt meer bekend tegenwoordig. Die koters beginnen al op hun 14e met comazuipen en het is allemaal maar de normaalste zaak van de wereld. Maarja, paps en mams hebben het te druk met andere dingen.

De Kuier

Paul, hoe weet jij dat zo goed?
Proost.

Paul
Gewoon af en toe een beetje om je heen kijken, Kuier. Mensen fokken als konijnen maar kunnen uiteindelijk de verantwoordelijkheid niet aan. Dan krijg je van die pubers die elders hun aandacht gaan zoeken en lekker met hun vrienden en vriendinnen gaan zuipen (ipv een drankje doen). Of zou jij je dochter wel als een halve slet willen zien op haar Hyves en Facebook foto? Ga eerst naar dat soort profielen sites (en let ook even op de spelling), dan weet je wat er mis is hier in Nederland. En dan met zijn allen massaal naar die geestdodende programma’s op… Lees meer »
Hans

@ Paul ik ben het gedeeltelijk met je eens, met name niet met het fokken als konijnen. Ik heb ouders/opvoeders ook al eens verwekkers genoemd. Toch hebben lang niet alle ouders in de gaten waar zoon of dochterlief uithangt en hebben ze het wel in de gaten, hebben ze het nog niet meteen voor elkaar dat hun kinderen weer in de pas lopen. Ik vind de voorgestelde wet een goed hulpmiddel.

Undercover

Paul, ga hulp zoeken kerel. Volgens mij heb je een depressie van hier tot Tokio.

Paul

Nouja, je zou er bijna depressief van worden ja. Die zuipende jeugd met hun paar hersencellen moeten later wel voor mij (en ik neem aan ook voor jou) zorgen. Fijn vooruitzicht… Daarbij is niet iedereen die de problemen van de jeugd onder ogen ziet depressief. Zoek eerst eens op wat het is voordat je met termen gaat gooien. Het is gewoon goed (en nodig) dat de overheid ingrijpt en de leeftijd omhoog gooit.

@Undercover. Vroeger was de moeder altijd thuis om voor de kinderen te zorgen, vandaag de dag moeten beide ouders werken. Alles moet betaald worden en dan krijg je sleutelkinderen en die krijgen geen aandacht meer van hun ouders. Dan doen ze ook nog eens flink stoer met alcohol, nounou zeg. Of ben jij er ook zo eentje undercover?

Moeten honderdduizenden normale jongeren het bezuren dat een kleine probleemgroep geen maat kan houden? Probleemgroep zelf aanpakken (laten betalen voor de opname-kosten)en andere jongeren tussen 16 en 18 gewoon laten genieten van een glaasje bier op z’n tijd. Zouden al die mensen die zo voor deze maatregel zijn zelf nooit een potje bier hebben gedronken voor hun achttiende?

Realist

Paul heeft natuurlijk voor een groot deel gelijk. Kijk eens op tv, onder meer Oh Oh Cherso. Als dat voorbeelden voor de jeugd moeten zijn pfff. Die lui beheersen de Nederlandse taal minder dan een willekeurige gastarbeider die 3 weken in den lande is.

joop

ze kome toch wel aan die alcohol als ze willen nu zuipe kinderen van 12,13,14,15,16,al ze kennen heus wel iemand van 18 die het haald is nu ook al vaak genoeg gebeurt

Ik voorspel meer (dodelijke!) auto-ongelukken.
De jong volwassenen leren drinken én auto rijden op dezelfde leeftijd. Naar mijn mening moeten mensen eerst leren wat alcohol met je doet. Als je niet eens normaal kunt fietsen wanneer je te diep in het glaasje hebt gekeken, dan laat je de auto ook eerder staan.
Dan heb ik liever dat iemand zich finaal comazuipt op jongere leeftijd dan dat er onschuldige slachtoffers vallen door alcohol achter het stuur ivm het niet weten wat alcohol met je doet…

@paul
Het zou fijn zijn, als je niet alle ouders over 1 kam zou scheren. De goeden lijden helaas onder de slechte.
Maar als je er zo bang voor bent, om door deze jongeren verzorgd te worden, moetje misschien nu zelf maar vast je maatregelingen gaan nemen.
Als ik om me heen kijk, zie ik enorm zorgzame jongeren, die echt wat van hun leven willen maken, oa in de zorg.
Misschien is je blik teveel gericht op de verkeerde kant.
Beetje platvloers ook,”fokken als konijnen”
En dan commentaar leveren op de programma’s op tv.
Pik je deze manier van communiseren daar op?

Timo
He handig! #niet… iIk ben nu nog 15 en twee weken nadat dat stomme beleid is ingegaan word ik 16. We hadden al niet verschrikkelijk veel vrijheid en dan wordt je achttien is de alcohol nog belachelijk duur, maar omdat je twee jaar extra moet wachten wil je natuurlijk wel wat vaker losgaan. En dan betaal je je scheel! Dat is fijn de enige vrije tijd die de studenten dan kunnen besteden doen ze door werken waardoor ze i.p.v 2 keer in de week kunnen stappen nu maar 1 keer in de maand kunnen stappen. En daarmee gaat de economie… Lees meer »
Thijs

Ik vind het maar onzin, ik ben zelf 16 dus ik heb er geen last van, maar iedereen zegt wel heel leuk “Comazuipen is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld” maar ik heb toch nog nooit meegemaakt dat iemand heeft coma gezopen en dat het dan dichtbij is( iemand van school ofzo ). Dus loop allemaal niet zo te zeiken, en vooroordelen zijn mooi slecht.
Ga eerst eens na of alles klopt wat je zegt, want er zijn genoeg jongeren die het gewoon bij een paar biertjes of een keertje dronken houden hoor! Niet iedereen zuipt zichzelf in coma!

@Thijs, je hebt helemaal gelijk.
Beetje jammer dat een groepje mensen gelijk alle jongeren veroordelen en alle ouders slechte opvoeders noemen.
Zegt iets over hen en niet over de jeugd.
Zoals ik al eerder zei, de meeste deugen.
Er is altijd maar een klein groepje, die de hele groep een slechte naam geeft.
Beetje triest en kortzichtig, als bepaalde mensen dat niet kunnen zien.
Misschien als ze eens wat meer naar zichzelf zouden kijken, dat ze zich niet zo hoeven te ergeren aan de omgeving.

Dit is gewoon vragen om problemen he!!!

Ik kom afentoe in een cafeetje omdat ik 16 word geschat (Ben 15) ik drink afentoe wat maar zeker niet veel(vaak nog geen eens een biertje in de 2 weken). Op mijn 16e wil ik graag naar cafe’s en kroegjes en dat puur voor de gezeligheid en niet voor de drank. EN DAN VERBIED DIE ROT REGERING MIJ DIT!!
EN WEL 21 DAGEN VOOR ME B-DAY GAAT DIT IN!!
NOU BEDANKT!!

martijn

gewoon doorgaan met comazuipen iedereen !

Boze anoniemer

En wat nou als ik 16 jaar nu ben ? Ik ben daar helmaal niet mee eens . Nu 16 jarigen gaan naar het ziekenhuis als ze dronken zijn maar als dit regel in gevoerd word gaan ze helemaal niet naar het ziekenhuis toe want dan zijn ze bang en dan gaan er meer dood jullie zien het zelf later wel dat minder jongeren in coma kommen te liggen maar meer dood gaan!!!!

wpDiscuz