Battlefield Fietstours: Fietsen zonder parachute

Op diverse dagen in juli en augustus organiseert het Nationaal Bevrijdingsmuseum ’44 – ’45 in Groesbeek een fietstoer in en rond Groesbeek.


Amerikaanse paras vanuit een Dakota boven Groesbeek (17 september 1944). Foto: Archief Bevrijdingsmuseum. Rechten: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945.

Men rijdt onder leiding van gidsen een fietsroute over de landing- en dropzondes van de 82nd Airborn Division. De deelnemers krijgen daarbij ook nog extra informatie over Operation Market Garden.

Op 17 september 1944 landden 8.000 Amerikaanse parachutisten in het Rijk van Nijmegen met als doel het veroveren van de bruggen bij Grave en Nijmegen. Hadden zij maar fietsen bij zich gehad! Dan hadden ze met hun zware bepakking niet helemaal naar de Nijmeegse Waalbrug hoeven lopen en was de brug wellicht veel eerder in geallieerde handen terecht gekomen………………….

De slagvelden van Market Garden kunt u nu zelf op de fiets ontdekken. Onder leiding van een tweetal gidsen van het Bevrijdingsmuseum rijdt u een fietsroute over de landing- en dropzones van de 82nd Airborne Division. Tijdens de fietstocht wordt op verschillende plaatsen over de gebeurtenissen op zondag 17 september 1944 en de volgende dagen verteld.

Voordat de fietstocht start, krijgt u om 12.00 uur aan de hand van een korte film en een inleiding in het museum meer informatie over Operatie Market Garden. Vanaf 13.00 uur brengt de fietstocht u vervolgens naar die plaatsen waar de Amerikaanse parachutisten geland zijn en waar zwaar gevochten is. De route wordt gemarkeerd door monumenten die herinneren aan deze slag in het Rijk van Nijmegen. De route gaat onder andere door Groesbeek, Breedeweg, Plasmolen en Mook en is circa 20 kilometer lang (4 uur).

Data in 2012: zondag 29 juli, 5, 12 en 19 augustus.
Tijd: 12.00-17.00 uur.
Kosten: €10,50 incl. een vrijkaart voor het Bevrijdingsmuseum.

Museumkaart niet geldig. Reserveren gewenst via 024-3974404 of [email protected].

Deelname alleen mogelijk met eigen fiets.

DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 20 juli, 2012 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Battlefield Fietstours: Fietsen zonder parachute

Reageren is niet toegestaan.