[Update] Hevige regenval verwacht in Gelderland

Het KNMI heeft vrijdagmiddag een waarschuwing (code geel) afgegeven omdat er vannacht in de provincie Gelderland in korte tijd veel neerslag wordt verwacht.


Regen en onweer bereiken Groesbeek op 28 juli, kort na middernacht. Pas laat in de nacht werden de buien heviger, maar voor overlast zorgden de buien niet.

De waarschuwing is om 17:00 uur ingegaan. Eerder waarschuwde het instituut al voor onweer in het (Zuid)-Oosten van het land. Publiekswaarschuwingen voor overvloedige regen worden in ons land zelden gegeven.

30mm per uur

De waarschuwing voor regenval wordt gegeven vanwege het feit dat het KNMI plaatselijk meer dan 30mm regen per uur verwacht. Daardoor is er volgens de meteorologen een reële kans op wateroverlast op diverse plaatsen in Nederland. De meeste buien zullen in de late avond/begin van de nacht in het (zuid)oosten van het land vallen. De eerste (tijdelijke) buien in de omgeving van Groesbeek worden rond 19:00 uur verwacht. De “echte” buien volgen pas later.

Estofex

Ook Estofex, een site gespecialiseerd in de voorspelling van noodweer, heeft vrijdagmiddag rond 16:00 uur een level 2 afgegeven voor de Benelux, Noord-Frankrijk en West-Duitsland. Dit omdat ook zij veel regen verwachten. Buiten de level 2 voor regenval gaf Estofex al een level 1 voor de onweersvoorspellingen uit. De site kent drie levels waarvan level 2 het een-na-hoogste level is.


Ook de Buienradar (3-uurs voorspelling) liet om 18:00 uur zien dat er in de avond vanuit België buien op komst waren. Deze waren in de loop van de avond echter wat afgezwakt.

Voorlopig einde zomers weer

Door de verwachte regenval komt er een einde aan het zomerse weer. De laatste dagen liep het kwik in Nederland op tot 30 graden. De komende week zullen de temperaturen rond de 22 graden schommelen.

Overige provincies ook gewaarschuwd

De bovengenoemde waarschuwingen gelden overigens ook voor de provincies Overijssel, Brabant en Limburg en blijven vooralsnog tot en met zaterdagochtend, 28 juli 2012, 09:00 uur van kracht.

Update 28 juli 2012, 22:25 uur

De hevige regenval heeft niet in de nacht van vrijdag op zaterdag, maar op zaterdagavond Groesbeek geteisterd. Ook in Berg en Dal en Beek Ubbergen stonden de straten blank. De brandweer heeft op zit moment zijn handen vol aan de diverse meldingen voor wateroverlast.

DeGroesbeek.nlTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 27 juli, 2012 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on [Update] Hevige regenval verwacht in Gelderland

Reageren is niet toegestaan.