Informatie herindeling Millingen, Ubbergen en Groesbeek

Op 30 augustus 2012 heeft er een raadsvergadering plaats waarin de herindeling Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek aan bod komt. De drie gemeenten willen per 1 januari 2015 tot een herindeling komen en proberen op eerstgenoemde datum het herindelingsontwerp vast te stellen.

Alle informatieve bijlagen (in .PDF-formaat), met onder andere het herindelingsontwerp, communicatieplan en het raadsvoorstel voor 30 augustus staan op de gemeentelijke websites van Groesbeek, Millingen aan de Rijn en Ubbergen. Wij hebben ze voor uw gemak ook in dit artikel gezet.

MUG-nieuws op Twitter

Donderdag 2 augustus is er tevens een Twitter-account met het laatste MUG-nieuws aangemaakt: @MUGherindeling. Via die weg zal de laatste officiële berichtgeving naar buiten worden gebracht.

Bijlagen:

1) Rapport financiële werkgroep
2) Communicatieplan herindeling MUG 2015
3) Herindelingsontwerp MUG 2015
4) Herindelingsscan MUG 2015
5) Plan van aanpak MUG 2015
6) Persbericht herindelingsontwerp MUG 2015
7) Raadsvoorstel Ubbergen 30-08-2012
8) Raadsvoorstel Groesbeek 30-08-2012
9) Raadsvoorstel Millingen aan de Rijn 30-08-2012

Aanvulling bijlagen 27 augustus 2012:

10) Beantwoording vragen politieke partijen over herontdelingsontwerp (deel 1)
11) Beantwoording vragen politieke partijen over herontdelingsontwerp (deel 2)
12) Investeringen 2011-2015 Millingen aan de Rijn
13) Investeringen 2012-2015 Ubbergen
14) Investeringen 2012-2016 Groesbeek

Verdergaande ontwikkeling

Een fusie van de gemeenten gaat verder op een ontwikkeling die al jaren gaande is. Op steeds meer terreinen werken de gemeenten samen. Zo is er ambtelijk tussen Groesbeek en Millingen al sprake van een fusie. De gemeenten zijn volgens de colleges op lange termijn te klein om alléén verder te bestaan. Dat geldt zeker voor Millingen aan de Rijn met haar 5900 inwoners, maar óók voor Ubbergen en Groesbeek met resp. 9.400 en 18.200 inwoners. De nieuwe gemeente heeft met ruim 34.000 inwoners wel voldoende omvang om de toekomst met vertrouwen aan te gaan. De eerste stap naar een herindeling werd op 1 maart 2012 gezet.

Update 27 augustus 2012: toevoeging bijlagen.

DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 27 augustus, 2012 door Redactie DeGroesbeek with 7 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Piet
Hebben de inwoners ook nog inspraak? En dat in de toekomst millingen en ubbergen te klein zijn dat snap ik.maar dat groesbeek .ze uit de stront mag trekken word er niet bij vertelt. Millingen is faillet.maar groesbeek niet En dan die naam.waar ze het in de gelderlander al overhadden.sorry .groesbeek.blijf groesbeek Je mag wel in de bres springen om iedereen te redde.maar laat je naam dan ook niet nog is veranderen.in berg en dal of zo Mensen word is wakker daar op het gemeentehuis.dit gaat verkeerd hoor Maja wie ben ik.ik zie dat nartuurlijk verkeerd en heb niet gestudeerd net… Lees meer »
HansPeters

@Paul het communicatie plan is bijgevoegd, ik heb alleen gevraagd hoe ze voor en tegens willen gaan meten. Met iedereen is geinformeerd over de plannen ben je er immers niet, maar goed net als jij moet ook ik afwachten. Samen staan we echter sterk

ijsbeer
Ik citeer uit bijlage 1 (pag. 8), het financiele rapport: “Zoals hierboven vermeld is in de financiële uitwerking m.b.t. de opbrengsten OZB, toeristen- en hondenbelasting uitgegaan van de laagste tarieven zijnde die van de gemeente Groesbeek. Dit betekent dus voor de inwoners van de gemeenten Millingen aan de Rijn en Ubbergen een daling van de belastingtarieven. Ter indicatie: uitgaande van een gemiddelde WOZ-waarde eigen woning ad € 263.000 in de nieuwe MUG-gemeente leidt dit in Millingen tot een daling van de OZB-aanslag eigen woning van € 212 (van € 392 naar € 180) en in Ubbergen tot een daling van… Lees meer »
ijsbeer

Ik vergeet nog te melden dat er nog 6 a 7 ton exploitatietekort bij zal komen, vanwege de huidige begrotingstekorten in Millingen en Ubbergen. Die bedragen nu 9 ton en zullen naar verwachting slechts gedeeltelijk weggewerkt kunnen worden. Conclusie (volgens het rapport): de fusiegemeente krijgt een jaarlijks exploitatietekort van maar liefst 2 miljoen.
Drie keer raden wie dat gaan betalen.

henk

Afgelopen vrijdag naar het “debat” MUG geluisterd.
Groesbeek en Beek/ubbergen kunnen het vuile werk opknappen voor Millingen, laat Millingen maar mooi bij Nijmegen gaan. Ik denk dat Groesbeek en Beek/Ubbergen wel op hun eigen benen kunnen staan.
De fusie is alleen bedoeld om een millingen uit de klei te trekken. Laat dat mooi door Nijmegen gebeuren.
Alleen al uitgaande van het dialect praten ze daar al half stads.

Handy

@IJsbeer, ik kan me helemaal vinden in jou berekening. Echter lijk het met dan wel als alle OZB belastingtarieven gelijk getrokken worden, dan ook de andere twee dorpen mee omhoog gaan en niet alleen Groesbeek-city.
Als dat gebeurt neem ik aan dat de politiek van Groesbeek-city wel een kanttekening plaatst.

mijn naam is jaap

domme henk
dalect half stads
toch fijn dat andere groesbeekse mensen wel ons kunnen verstaan
misschien is het voor jou moeilijk
laat je oren eens uit spuiten dan hoor je misschien beter
bij loonbedrijf janssen in groesbeek wat ben jij zielig bezig
henkie

wpDiscuz