Groesbeek heeft “status A” kinderopvang

Op 8 augustus heeft de Inspectie van het Onderwijs aan de gemeente Groesbeek de A-status voor de kinderopvang toegekend. Een gemeente krijgt deze status als ze voldoet aan de wettelijke eisen voor uitvoering, toezicht op en handhaving van kinderopvang.

Er is gekeken naar de verordening kinderopvang, de wijze van handelen en handhaven, de uitvoering van inspecties door GGD regio Nijmegen, het up-to-date zijn van het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen en de snelheid van handelen. Uit het onderzoek (telefonische vraaggesprekken, toetsen documenten) is gebleken dat de gemeente Groesbeek de A-status verdient. Deze status staat vermeld op de website van de onderwijsinspectie.

Veilig en pedagogisch verantwoord

De gemeente Groesbeek vindt het belangrijk dat haar allerjongste inwoners veilig en op een pedagogische verantwoorde wijze worden opgevangen. Daarom laat Groesbeek de GGD regio Nijmegen de benodigde inspecties uitvoeren bij kinderdagverblijven, voorzieningen voor buitenschoolse opvang, peuterspeelzalen, gastouderbureaus en gastouders. Bij de inspecties wordt niet alleen gekeken naar de inrichting van het pand, maar ook naar opleidingseisen van het personeel, pedagogisch- en veiligheidsbeleid. Pas wanneer dat allemaal in orde is, kan de gemeente de kwaliteit van de kinderopvang waarborgen. Vrijwel alle ondernemers in de kinderopvang in Groesbeek zijn heel serieus en zeer professioneel met hun vakgebied bezig. Dit uit zich in de goede resultaten tijdens de GGD-inspecties.

Wet Kinderopvang

De Wet Kinderopvang en kwaliteit peuterspeelzalen vereist ook verantwoorde kinderopvang en peuterspeelzalen die bijdragen aan een goede en gezonde ontwikkeling van het kind in een veilige en gezonde omgeving. De verantwoordelijkheid voor de handhaving van de Wet Kinderopvang en kwaliteit peuterspeelzalen en de regelgeving berust bij het college van burgemeester en wethouders. De uitvoering van de handhavingstaak, de eerstelijnstoezicht, is neergelegd bij de GGD’s.

Alle locaties kinderdagopvang, buitenschoolse opvang en peuterspeelzalen maar ook gastouderbureaus en gastouders dienen geregistreerd te zijn in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP). Ouders en verzorgers die op zoek zijn naar een vorm van kinderopvang kunnen via dit register achterhalen wat er in hun directe woonomgeving beschikbaar.

Gemeente GroesbeekZowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 11 augustus, 2012 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Truus

Nou dit zijn nog eens goede berichten! En ik hoorde dat Varkentje lief alweer n vierde locatie gaat openen binnenkort. Op de horst!
Kinderdagverblijven ga zo door!

wpDiscuz