Wateroverlast bestrijden met De Groesbeek

Het was ook dit jaar weer raak. Hevige regenbuien die in Groesbeek voor de nodige overlast zorgden.


Hinder voor panden aan de Dorpsstraat. Foto: Piet Spanjers

Met name het centrum moest het daarbij ontgelden. En regenbuien die hevig zijn leiden ook tot huiver: bij aanwonenden en ondernemers in de Dorpsstraat bijvoorbeeld, die moeten vrezen dat het water hun panden binnenloopt.

Het lijkt er op dat korte doch hevige regenbuien zich qua frequentie vaker aandienen dan vroeger. Snelle maatregelen zijn dan vereist, zo meent de gemeente, die overigens al een aantal jaren het waterprobleem actief aanpakt. Zo wordt op de Stekkenberg regenwater direct in de grond geïnfiltreerd, zijn de riolen in het centrum in 2007 al vergroot en is er extra berging in het park ´t Groeske voorzien.

Onveiligheid

De hevige regenval zoals die zich ook nu weer voordeed, leidt naast overlast ook tot (verkeers)onveiligheid en hygiënerisico´s. Immers, putdeksels kunnen omhoog komen en hard rijden bij vol gelopen straten kan gevaarlijk zijn. En vervuild rioolwater kan de kelders instromen en onhygiënische toestanden tot gevolg hebben.

Bestaande watergang

Het verder vergroten van de riolen is geen optie. Dat is onbetaalbaar en geen enkel riool kan groot genoeg zijn om al dat water te transporteren. Daarom is gekozen voor een andere oplossing, die effectiever zal zijn en die bovendien past in al bestaande planvorming. Het overtollige water zal straks via de oorspronkelijke Groesbeek afgevoerd worden.

De Groesbeek

De beek De Groesbeek loopt nu vanaf de protestantse kerk bovengronds richting Dorpsstraat. Bij supermarkt Jan Linders gaat De Groesbeek onder de Dorpsstraat door en komt volgend jaar naast croissanterie Le Monde weer boven de grond. Daartoe zal de woning naast Le Monde dit najaar gesloopt worden. Een ingreep, die al in het plan Dorpsstraat/Mariëndaal is vastgelegd.

Weg aanpassen

Om er nu voor te zorgen dat De Groesbeek ook een afvoerfunctie krijgt, zal de Dorpsstraat aangepast worden. Naar verwachting zal De Groesbeek als afvoerende watergang eind februari kunnen functioneren. Dan is er nog geen sprake van een mooie beek; het als zodanig inrichten komt later en medio 2015 kan De Groesbeek dan aan de oostkant van de Dorpsstraat echt bewonderd worden.

Voor nu geldt de zorg van de gemeente versneld vooral die maatregelen te treffen, die bewoners en winkeliers geen overlast meer bezorgen bij hevige regenval. Om die reden is het onderwerp met bijbehorende kredietaanvraag voor de politieke markt van 30 augustus geagendeerd.

Ook elders in de gemeente wordt de wateroverlast verdere aangepakt. Zo zijn bijvoorbeeld voor het industrieterrein en de kruising Wylerbaan-Derdebaan eveneens maatregelen voorzien.

Gemeente GroesbeekTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 16 augustus, 2012 door Redactie DeGroesbeek with 3 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Handy

Ik kreeg gisteren al een oproep om met mijn visspullen richting de Rabo te komen, er waren al regenboogforellen gesignaleerd in de Groesbeek…..

frustie

Denk dan ook eens aan de mensen in de bredeweg.
De antoniushof loopt bij ieder buitje over.
wij zouden graag zandzakken willen,maar waar zijn die te koop,of liever gezegd,laat Oosterpoort die maar vergoeden.

Sjaanwilslaan

Koop een zak en vul m met zand….

wpDiscuz