Sociaal Groesbeek: “de inwoners zijn aan zet”

Het zal de inwoners van Groesbeek niet ontgaan zijn dat er serieuze plannen zijn om Groesbeek, Millingen en Ubbergen samen te voegen. De politieke partijen hebben hier al volop discussie over gevoerd. Maar wat vinden de inwoners van Groesbeek zélf van zulke plannen?

Petitie

Sociaal Groesbeek wil voorkomen dat de mening van de inwoners niet gehoord wordt en zal op korte termijn een flyer verspreiden. Deze flyer nodigt inwoners uit om naar een online petitie te gaan (http://www.petitiegroesbeek.nl). Deze petitie stelt inwoners de vraag of zij vinden dat er een referendum moet komen waarin zij hun ‘ja’ of hun ‘nee’ kunnen geven over de herindeling van de gemeenten. Steunen inwoners de petitie, dan kunnen zij deze digitaal ondertekenen. Steunen zij de petitie niet, dan laten zij geen ondertekening achter. Uiteindelijk kan de petitie van doorslaggevende aard zijn bij het instellen van een referendum.

De stem van de inwoners

Partijen raadplegen hun eigen leden, maar lang niet iedereen is bij een politieke partij aangesloten. Sociaal Groesbeek stelt dan ook de vraag welke vorm van inspraak de inwoners willen. Willen zij hun zegje doen tijdens informatiebijeenkomsten? Willen zij inspreken tijdens raadsvergaderingen? Of willen zij zich uit kunnen spreken in een referendum of de drie gemeenten samengevoegd moeten worden?

Natuurlijk moedigt de partij de inwoners aan om naar bijeenkomsten te komen en vooral de microfoon ter hand te nemen om inspraak te leveren. Dat dit niet altijd werkt, betreurt Sociaal Groesbeek. Tijdens een recente openbare(!) bijeenkomst werd mensen die wilden inspreken vriendelijk gevraagd hun vragen niet te stellen omdat daar geen tijd voor was.

“Kiezer niet passeren”

Sociaal Groesbeek laat in een persbericht weten dat zij wil voorkomen dat de kiezer gepasseerd wordt en de fusie doorgedrukt wordt zonder dat Groesbeek zich er over heeft kunnen uitspreken. De partij neemt het de andere partijen kwalijk dat zij zich niet beseffen dat zij daar zitten namens de inwoners van Groesbeek. Deze partijen moeten niet roepen dat zij een mandaat van de kiezer hebben en dit zonder last of ruggespraak kunnen beslissen. Dat mandaat is er niet, want de fusie is geen onderwerp geweest tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen.

Sociaal Groesbeek gaf in februari al aan voorstander te zijn voor een referendum met betrekking tot de fusie van de MUG-gemeenten. De planning is dat de herindeling per 1 januari 2015 in gaat.

Meer informatie herindeling MUG.

DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 25 augustus, 2012 door Redactie DeGroesbeek with 8 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Harrie.

Hans,
ben het helemaal met je eens.
Niet gewoon deze fusie doordrukken maar laat de bewoners van de 3 gemeenten maar mee beslissen.
Er gaat echt heel veel veranderen.
Succes.
Harrie Derks.

Realist

Dit is wat anders dan die andere partijen die vanuit hun ivoren torentje zogenaamd wel weten wat goed voor de burgers is. Alle lof in deze voor Sociaal Groesbeek!

OTTO

Hans,
Maar als de inwoners nee zeggen tegen de fusie, is het dan niet zo dat Den Haag zegt, dan wordt het EEN GROOT NIJMEGEN
Want kleine gemeenten hebben het toch steeds moeilijker..
Succes Otto

HansPeters
Otto, Ik heb daar mijn gedachten wel over. Maar doe daar nu even geen uitlatingen over. Waar het mij met deze website om gaat is het feit dat een fusie voor geen van de partijen een verkiezingsitem was. In ons verkiezingsprogramma waren we al kritisch over samenwerking. Ik en dan praat ik puur voor mij en de partij vindt dat je hier geen beslissing over kan nemen zonder de mening van de kiezer/inwoner te weten. Nijmegen is overigens in het geheel niet bezig met het overnemen van Groesbeek, dat weet ik oa van mijn werkgever die gemeenteraadslid in Nijmegen is.… Lees meer »
HansPeters

Otto, Het gaat mij niet om een Groot Nijmegen het gaat me om wat de kiezer wil. Een fusie was geen item 2 jaar geleden. Ons gaat het puur om het feit wat de kiezer cq inwoner van Groesbeek wil.

Helemaal mee eens, dit is zo ingrijpend dat je dit niet kan beslissen zonder de inwoners mee te laten praten!

wilma

ik ben het met je eens hans,de burgers hebben toch al nooit niks te zeggen,van hoge hand beslist toch altijd of het nu goed is of slecht
succes wilma

Toonverbeet

groesbeek moet blijven zoals nu is.

wpDiscuz