Groesbeek stemt voor herindeling per 2015

De gemeenteraad in Groesbeek heeft donderdagavond het herindelingsontwerp om tot een herindeling met de MUG-gemeenten te komen vastgesteld. In Millingen aan de Rijn (unaniem) en Ubbergen (12-1) deden de lokale raden aldaar donderdagavond hetzelfde. Daarmee kan gesproken worden van een historisch besluit.

De weg naar een herindeling

Het ontwerp ligt door het genomen besluit gedurende een periode van 8 weken ter inzage voor belanghebbenden, met de mogelijkheid om hierop te reageren. Na de periode van inspraak zal een herindelingsadvies worden opgesteld en in december 2012 aan de raden ter besluitvorming worden voorgelegd. Indien dit wordt vastgesteld zal het herindelingsadvies worden doorgezonden naar het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland, met het verzoek dit met een positief advies door te leiden naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkszaken (artikel 5 lid 3 en 4 Wet Arhi).

Indien de minister op basis van dit advies een voorstel voor een herindelingsregeling wil doen, verwerkt hij dat binnen vier maanden na ontvangst en stuurt dat aan de Ministerraad. Deze stuurt dit om advies naar de Raad van State. Daarna zal het formele wetgevingstraject worden gestart, dat uiteindelijk moet leiden tot vaststelling van de wet door de Tweede en Eerste Kamer der Staten Generaal. Die hele procedure duurt gemiddeld 1,5 jaar. Na de publicatie van de wet in het Staatsblad, treedt deze in werking.

Communicatie

De startdatum van de nieuwe gemeente is, bij goedkeuring in het najaar, op 1 januari 2015. De naam hiervan is nog niet bekend, maar deze moet volgens diverse raadsleden door de inwoners zelf gekozen worden. Nu het herindelingsontwerp is goedgekeurd door de raad start de communicatie naar de burgers. De peilperiode van het draagvlak is van begin september tot 1 november 2012. Het draagvlak wordt dan getoetst. Dit dient overigens volgens de wet ook verplicht te gebeuren. Hieruit ontstaat het eerder genoemde herindelingsadvies. Burgers kunnen hun mening op verschillende manieren uiten, aldus burgemeester Harry Keereweer donderdagavond tijdens de raadsvergadering. Via email, brieven, op websites en tijdens de nog te organiseren inloopavonden”, gaf hij aan. De burgemeester beloofde dat de inwoners de komende tijd erg veel informatie zullen krijgen.

Alle partijen waren het er over eens dat de inwoners goed ingelicht moeten worden. Voor Sociaal Groesbeek (SG) was het onderwerp communicatie zelfs een reden om zich van stemming te onthouden, daar de inwoners tot op heden volgens de partij niet goed zijn ingelicht. De negatieve kijk op de herindeling zorgde voor een aanval door de gemeenteraadsleden op SG-fractievoorzitter Hans Peters. Het door SG en VOLG voorgestelde referendum ging menig partij ook te ver: een simpel JA of NEE voldoet niet in een referendum over dit onderwerp. “We moeten goed luisteren naar de mening van de burgers en daar iets mee doen. Hier heeft iedereen het meeste baat bij. Een referendum zorgt niet voor een eenduidige mening en is tevens een zwaar instrument”, klonk het donderdagavond.

Uiteindelijk werd het voorstel met 13 stemmen voor en 3 tegen aangenomen. Er zijn ook twee andere moties aangenomen. Het PvdA diende een motie omtrent de zogeheten “Bruiloftsbus” in. Dit is een mobiel informatiekantoor die in de drie gemeenten op diverse plaatsen zal staan. De andere motie, het actief blijven benaderen van Heumen en Mook en Middelaar zodat er nog een grotere plattelandsgemeente gevormd kan worden, werd ook aangenomen. Deze was ingediend door het CDA.

Alle informatie over de herindeling met de nodige bijlagen.

DeGroesbeek.nl, Raadsvoorstel gemeente Groesbeek

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 30 augustus, 2012 door Redactie DeGroesbeek with 17 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Bert
Een pluim voor Hans Peters alleen helpt het helemaal niets. De burgers worden nu op de hoogte gebracht van de beslissing van onze bestuurders en kunnen helemaal niets meer. Dit heeft niets meer met een democratisch besluit te maken maar wordt ons door de strot geduwd. Het draagvlak wordt nu getoetst en dan is het maar de vraag wat er gebeurd als er geen draagvlak blijkt te zijn?? Hans, de enige mogelijkheid nu is om alle tegenstanders bij elkaar te krijgen is met een woordvoerder. Dat is een job voor jou. Zonder woordvoerder blijft iedereen roepen maar gebeurd er niets.… Lees meer »
HansPeters

@Bert dank je wel. Ik heb me onthouden van stemming omdat ik simpelweg wil weten of dat mijn kiezers een referendum willen of niet. Reageren ze op petitiegroesbeek.nl in grote getale dan dien ik in oktober alsnog een motie in tot een referendum.

Paul
Bij geen draagvlak kan de boel alsnog spaak lopen toch? Aangezien dit zo te lezen via allemaal wetten gaat zullen de hoge meneren niet positief zijn over een herindeling als ze alleen maar negatieve reacties van het volk zien. Ik weet eigenlijk niet precies hoe dat werkt, of ze moeten de negatieve reacties weglaten, haha :D. Ik hoop dat we in ieder geval de naam mogen kiezen. Las op twitter dat er veel over Berg en Dal gesproken werd. Laat dat gewoon Groesbeek blijven, volgens mij scheelt dat ook in de administratie en dus in de centen. Opvallend dat VOLG… Lees meer »
henk

Nou dat word dan in 2015 Berg en Dal wat kan het schele, de bevolking heeft toch geen keus. En met het huidig zooitje wat er nu zit en in 2015 nog meer geld over de balk heeft gegooid, ben ik bang dat in 2018 we gaan fuseren met Nijmegen, omdat die sukkels al onze euro`s kwijt zijn.

Jammer van zo`n mooie gemeente als Groesbeek en dat allemaal om een Millingen uit de stront te trekken.

Goed bezig weer, laten we maar weer gaan stemmen op de zelfde sukkels die er nu zitten.

Volg en SG hebben moed getoont.

HansPeters
Ik heb in ieder geval aangegeven dat als er iets bij de bevolking steekt, dat dit het verdwijnen van de naam gemeente Groesbeek is. De naam Groesbeek blijft uiteraard bestaan, we krijgen dan bijvoorbeeld Groesbeek/de Horst/Breedeweg gemeente Berg en Dal of whatever. Voor mij was het een zeer zware raadsvergadering en vooral het verlaten van de raadszaal tijdens de stemming, bijzonder moeilijk. Mijn keuze in deze was eerst de ondertekening van de petitie af te wachten. Ik kan niet anders zeggen dan dat deze met alle respect voor de ondertekenaars slecht loopt. Wat ons betreft blijft de inwoner aan zet… Lees meer »

Ik heb echt helemaal niets met Millingen en ik denk dat dat voor heel veel Groesbekers geldt. Er zijn buurgemeenten waar we ons veel meer verbonden mee voelen. Millingen ligt voor mijn gevoel ook geografisch gewoon ver weg. Het voelt niet goed en wat nog veel slechter voelt is dat ‘onze’ vertegenwoordigers gewoon hun zinnetje doordrukken zonder naar de inwoners te luisteren. Ik zie de voordelen voor Groesbeek niet, ik zie alleen maar (financiële) nadelen en dan verwachten ze dat wij er blij mee zijn….???

piet

ke ke ke met millingen, zien ze doar nog wel wies

diana

hiep hiep krijgen we een klein griekenland erbij waar je het geld in kan pompen

henk

Kan hier iemand van de raad, nu eens precies in simpel Nederlands uitleggen wat bijv. de 10 top voordelen of top 10 nadelen zijn om te gaan fuseren. Is dit dat Groesbeek er ook slecht voor staat of puur om Millingen te redden.

Hou het gewoon simpel,begrijpelijk, geen politieke taal zodat het voor de gewone man, de inwoners gewoon duidelijk is. Het aller simpilste en waar het in de hele wereld om draait is wat gaat het ons meer of minder kosten.

ijsbeer

Aan Hans Peters: je schaakt op het verkeerde bord, Hans!

In plaats van bezig te zijn met die petitie en een referendum (met alle respect, het staat nu al vast dat een motie over een referendum het ook in oktober niet zal gaan halen), kun je beter je tijd en energie gebruiken om een gedegen standpunt over de herindeling in te nemen en dat de komende weken uit te dragen naar de burgers. En vooral, met burgers in gesprek gaan. Ik hoop trouwens dat alle raadsleden dat gaan doen en zich niet verschuilen achter de pr-juffrouw in de ‘bruidsbus’.

ijsbeer
Henk, als ik het goed heb beluisterd, is de directe aanleiding voor de herindeling dat Millingen failliet is en niet op eigen kracht verder kan. Er moet dus iets gebeuren in de regio. In plaats van af te wachten kiest Groesbeek eieren voor zijn geld, door nu een grote sprong voorwaarts te maken en met Ubbergen en Millingen samen te gaan. Voor mij als burger is van belang: blijft de gemeente haar taken goed uitvoeren, tegen een redelijke prijs? Je zou verwachten dat meer efficientie (een van de argumenten voor de fusie) leidt tot lagere kosten, maar dat zit er… Lees meer »
Echte Piet.

Heb altijd al in Berg en Dal willen wonen,maar nu gaat het echt gebeuren en ik hoef er niets voor in te pakken.
Alleen gaat het wel wat kosten ,maar ja ,daarvoor woon je dan ook in Berg en Dal

Gaat Sociaal Groesbeek dan ook Sociaal Berg en Dal heten?

En VOLG ,wordt dat VOLBEND,of zeg je dat alleen met de kermis als je vol bent.

henk

ijsbeer, dus als ik bij NXP werk en jij werkt bij bedrijf x, En NXP gaat faillit, dan ben jij de l*l bij bedrijf x.
Raar, maar zo zal politiek wel werken. Ik wil me er ook niet teveel mee bemoeien want uiteindelijk hebben we wel kiesrecht en wonen in een vrij land, maar het is al allemaal bepaald.
Echte Piet “de optocht door het keulen van Berg en Dal ” echt niet. Mogen we dan nog wel ummenie zeggen in Berg en Dal

Is er ooit eens navraag gedaan bij een gem. Liemers en wat vinden de bewoners daarvan de fusie.

whocares

Schandalig dat dit alles besloten wordt zonder een referendum. Hebben wij als inwoners van Groesbeek hier gewoon niks over te zeggen? Het is óns Groesbeek!

Mocht deze fusie uiteindelijk er ook echt komen, dan hoop ik wel dat de geliefde naam Groesbeek blijft bestaan. Gewoon op de manier van ‘Millingen, gemeente Groesbeek, net zoals wij dat nu al kennen met de wél geliefde buurdorpen.

Kruimeltje

@henk Als je meer wilt weten over de voor en nadelen kun je ook gewoon de openbare stukken lezen op de site van de gemeente. Een simpelere manier om de voor en tegen argumenten te lezen is via de website van VOLG.
In de brieven met zienswijzes kun je argumenten lezen om voor of tegen te zijn.
Ik vind het een goede actie van VOLG. Eindelijk eens een partij die moeite neemt om ons burgers te informeren.

Henk

Beste Kruimeltje, ben jij dan voor of tegen? en heb je de petitie ingevult als je tegen bent?
Ik ben tegen het gaat ons veel geld kosten, en laat me dus horen. Alleen hier komentaar geven en het maar allemaal laten gebeuren is het ook niet.

mijn naam is jaap

beste henk
hoeveel spelers van millingen voetballen in groesbeek om jullie uit de stront te trekken
doe eens normaal als je dat kunt
ga anders na de carolusschool om bij les te krijgen
jullie moeten spelers haalen van buiten anders stonden jullie allemaal bij dvsg
ik heb respek voor dvsg die doen het met eigen speelers

wpDiscuz