V.O.L.G. stemt tegen fusieplannen

De Groesbeekse coalitiepartij V.O.L.G. stemde tijdens de raadsvergadering op 30 augustus tegen de plannen die tot doel hebben dat de gemeenten Groesbeek, Ubbergen en Millingen aan de Rijn fuseren op 1 januari 2015. V.O.L.G. is wel voorstander van vergaande samenwerking om te komen tot een krachtige en prachtige regio.

De gemeenteraad heeft donderdagavond de fusieplannen vastgesteld. Dit betekent dat in december definitief besloten kan worden om op 1 januari 2015 te fuseren met Ubbergen en Millingen. “Dit is de belangrijkste beslissing in de historie van onze gemeente”, aldus fractievoorzitter Erik Weijers. “De gevolgen van de fusie is voor de Groesbeekse inwoners, bedrijven, verenigingen en instellingen zijn zeer groot. Vooral op het financiële vlak zijn de effecten enorm: gemeentelijke belastingen zullen stijgen en subsidies voor sportverenigingen zullen dalen.”

V.O.L.G. heeft aangegeven graag bij te dragen aan de ontwikkeling van de regio, inclusief Ubbergen en Millingen. “Maar er zijn meer mogelijkheden om de problemen van Millingen op te lossen, zonder dat Groesbeek daarvan de dupe wordt.” Als voorbeelden noemt V.O.L.G. vergaande regionale samenwerking en het samenvoegen van de drie gemeentelijke ambtelijke organisaties, waarbij iedere gemeente een eigen autonoom bestuur behoudt.

Om in december een goed fusiebesluit te kunnen nemen, heeft V.O.L.G. gepleit voor een referendum. Omdat de meerderheid van de gemeenteraad een referendum overbodig vindt, heeft V.O.L.G. het initiatief genomen om alle inwoners, bedrijven en verenigingen te helpen hun stem te laten horen. Op de website www.watwilgroesbeek.nl is informatie over de fusieplannen te vinden en zijn voorbeelden van zienswijzen te downloaden, voor zowel voorstanders als tegenstanders. “Een zienswijze is nu nog de enige mogelijkheid om je stem echt te laten meetellen”, zegt Weijers.

Donderdagavond was ook Sociaal Groesbeek (SG) tegen de plannen van een fusie. Fractievoorzitter Hans Peters besloot echter om zich van stemming te onthouden waardoor er uiteindelijk 13 voor en 3 tegen waren. SG en VOLG wilden samen een motie voor een referendum indienen, maar trokken deze na een kort gezamenlijk overleg in, omdat de raad duidelijk tegen een referendum was.

Voor de herindeling? Klik hier voor een voorbeeldbrief (.DOC-document)
Tegen de herindeling? Klik hier voor een voorbeeldbrief (.DOC-document)

DeGroesbeek.nlTags:, , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 1 september, 2012 door Redactie DeGroesbeek with 34 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Henkie

Ik kan het niet meer VOLG(en).

die zijn overal op tegen zo zijn ze groot geworden.

Mark

Hans waarom onttrek je altijd van stemming als het moeilijk wordt. Ben je bang voor de gevolgen van je keuze?

Hoe zit het met het voorzieningshart nu blijkt dat het CDA twijfelt aan de haalbaarheid? Dat heb ik je maanden geleden al voorspelt!

Hoera voor Volg, zij hebben het belang van Groesbeek voorop staan. Eerst maar eens duidelijke uitleg waarom dit de beste manier is om de problemen op te lossen…ik zie het niet.
Niet stemmen lijkt me nooit de oplossing.

marie
groter, groter en nog groter, is nog nooit in iemands voordeel geweest,de kwaliteit van de dienstverlening aan de inwoner van een gemeente zit hem in de omvang van de gemeente (de behapbaarheid) en dat is weg naar mate een gemeente groter wordt. Van 100 naar 300 ambtenaren is het verhaal van de linkerhand die niet weet wat de rechterhand doet. Zie en gebruik als voorbeeld de onderwijsfabrieken zoals het ROC Nijmegen met 3000 leerlingen, en de thuiszorgfabrieken. Als inwoner van Groesbeek ben je aan de goden overgeleverd en mag je bloeden voor het jarenlange financiële wanbeleid van de gemeente Millingen… Lees meer »
Henk
Het is wel SG die geprobeerd heeft de boel tegen te houden. De meesten die hier reageren zijn tegen, maar weten blijkbaar niet hoe ze tegen kunnen zijn en dat heeft VOLG en SG wel kenbaar gemaakt, alleen als de Groesbeker niets invult en net als Mark wel commentaar geeft en maar probeerd de partijen te kleineren die zich wel laten horen. Gaat het uiteindelijk door en dat gaan vooral de Groesbekers in hun knip goed merken, ook jij Mark zult moeten bijdragen aan Millingen, ze kunnen nog geen cavia`s houden laat staan bij Groesbeek komen.En dat hans geen stem… Lees meer »
Hans Peters
@Dank je wel Henk. Ik denk indien iemand als Mark bijvoorbeeld kritiek heeft dat mag hoor maar dan wel gefundeerd graag. Waarom ik mij onthouden heb van stemming heeft te maken met de petitiewebsite. Wij vragen eerst aan de Groesbeker wat zij ervan vinden. Willen zij een referendum dan maken ze dat kenbaar op petitiegroesbeek.nl Willen ze dat niet dan bepaal ik mijn stem tijdens de definitieve beslissing. Luisteren Mark dan hoor je wel eens wat. Nogmaals ik vind gefundeerde kritiek niet erg hoor. Van kritieken leer je.Maar goed nu weet je het ook, als er iemand niet bang is… Lees meer »
handy

Staat VOLG niet voor volgzaam?? maar ff iets anders lees ik bij toeval in de gelderlander.
Een fietspad langs het spoor??? toeristisch, hoe sluit dit in het plan van reactiveren van het spoor??

2.7milj uitgeven voor economische impuls, Kaal en Janssen-Groesbeek?

Kruimeltje

Eindelijk een Groesbeekse partij die zijn nek durft uit te steken. VOLG is kritisch over de plannen en denk aan de inwoners. De tegen stem van VOLG is een helder signaal.

Niet stemmen van @HansPeters past niet bij een volksvertegenwoordiger. Je bent gekozen om juist je achterban te vertegenwoordiger. Stem dan tegen! Door niet te stemmen verspeel je het recht om er iets van te vinden. Sorry Hans, dat was een zeer onhandige zet van je.

Kruimeltje

@Henk Hans heeft door niet te stemmen juist de boel niet tegen gehouden. Dat is jammer. Het was veel sterker geweest als hij ook lef had getoond en tegen had gestemd. Nu is het een ‘slappe knieën’ actie van Hans.

HansPeters
Kruimeltje ik weet niet of dat jij kan tellen maar er zitten 17 mensen in de raad indien er 13 voor stemmen 3 tegen en 1 onthoudt zich van stemmen. Ik heb niet tegen gestemd vanwege onze actie. Ik geef de kiezer de kans zich uit te spreken maar goed ik val in herhaling. Slappe knieen heb ik zeker niet. Blijkbaar ben jij toch echt iemand die de politiek niet volgt. Kijk eerst eens hoe de hazen lopen als ik voor of tegen gestemd had had ik juist niet onze petitie die juist 5000 adressen bereikt ondersteund. Ik vraag om… Lees meer »
Paul

Wanneer komen die flyers Hans? Kijken of de petities dan wat harder gaan lopen.

HansPeters

Dat valt me ook wat tegen want ik denk dat ik er al een duizend weg heb Paul. Maar goed die petitie website loopt tot 30 september. De folders moeten voor 10 september allemaal in de brievenbus liggen. Ik weet niet waar je woont Paul. Een aantal partijgenoten folderd in Herwendaal/Gen Gavinstraat/Mansberg en daar achter AH maar ook bij de bezembinder. De schilderswijk, van de Veldeweg/ Lievensweg, maar ook bij mij in de buurt zijn al bezorgd

Mark

Beste Hans,

Als je een petitie gaat starten ben je volgens mij tegen! Waarom laat je dan jouw stem niet gelden….Ik heb jou niet gekozen om jouw stem niet te benutten!

Die petitie vind ik overigens een zeer goede actie! Wij als burgers van Groesbeek kunnen opdraaien voor de kosten millingen! Voor alle huizen bezitters in Groesbeek betekend dit een WOZ stijging van 31 %!

HansPeters
Mark, Ik heb het consequent zijn betracht, ik kan toch niet ergens voor of tegen stemmen indien ik de mening van onze inwoners niet ken. Dan ga ik hetzelfde doen als bijvoorbeeld de voorstemmers. Ik wil eerst de mening van onze inwoners weten. Inwoners welke in 2010 niet gekozen hebben op basis van politieke standpunten over herindeling. In ons verkiezingsprogramma stond dat wij ambtelijke samenwerking ondersteunen mits het voor Groesbeek wat op zou brengen. In geen enkele partij haar programma muv de PvdA stond iets over fuseren. het moge duidelijk zijn wat mijn keuze zou zijn, maar dan had een… Lees meer »
Martijn schmiermann

@hans, je lijkt actiever op dit forum dan in de raadzaal Hans, je hebt tijdens het debat geen standpunt ingenomen, tegen de motie gestemd waarin werd gevraagd om alle informatie die beschikbaar is laagdrempelig aan de burgers uit te leggen en om zienswijze te vragen, je bent weggelopen bij het vaststellen van het herindelingsontwerp waarna iedereen er op mag reageren en hebt tenslotte je motie over dat stokpaardje van je, het referendum, ingetrokken. Ik vond het een aanfluiting.

HansPeters

Nou Martijn ik geef in ieder geval niet als Sinterklaas Groesbeek d’r spaarcenten weg. Indien ik iets weggeef wat niet van mij is dan overleg ik dit eerst met diegene die mij een mandaat hebben gegeven
Maar ik ben wel positief dat jij dit forum wel weet te vinden dat had je voor jl donderdag ook moeten doen toen je besliste zonder mandaat van de kiezer. Maar ja jullie zitten er ook zonder last of ruggespraak.

Ja hallo

Bravo voor Volg ! Gelukkig kwam die partij echt op voor Groesbeek. Helaas als enige. Die fusie gaat ons veel geld kosten. Andere oplossingen zijn er ook vast om Millingen te helpen.

Sjaak

De gemeente Groesbeek heeft op 11 juli de site: http://www.mugherindeling.nl geregistreerd. Gaan ze daar nog wat nuttigs mee doen?

ijsbeer
Hans Peters: je schaakt op het verkeerde bord. Het gaat nu niet om een petitie of referendum, dat station is al lang gepasseerd (of beter gezegd, daar zal de trein nooit stoppen). Er zal in oktober echt geen meerderheid in de raad komen voor een referendum. Dus: wat is nu het standpunt van Sociaal Groesbeek over de herindeling? Wat ik van alle partijen in de raad wil weten, is dit: GAAN DE LASTEN VOOR GROESBEEKSE BURGERS OMHOOG NA 2015? Natuurlijk is dat een besluit van de dan zittende gemeenteraad, maar van de partijen die nu instemmen met de herindeling verwacht… Lees meer »
wpDiscuz