Benzineprijs naar recordhoogte

De benzineprijs heeft woensdag het hoogste niveau ooit bereikt. Dat zegt het consumentencollectief UnitedConsumers. De adviesprijs van Euro95 is nu 1,887 euro per liter. Dat is één cent meer dan dinsdag. Het oude record van 1,886 euro per liter stamt van 6 april.

De prijs van diesel bereikte vorige week al een recordhoogte, maar steeg vandaag nog eens met 0,2 cent naar 1,531 euro per liter. De adviesprijs van een liter LPG is met 0,851 euro gelijkgebleven.

De benzineprijs stijgt mee met de olieprijs. In juni daalde de prijs, maar die is nu weer gestegen, onder meer door spanningen rond Syrië en Iran. Ook spelen onderhoudswerkzaamheden aan olieplatforms in de Noordzee en de orkaan Isaac die over de Golf van Mexico trok een rol.

De boosdoener van de hoge benzineprijs is echter nog altijd de Nederlandse overheid. Het grootste deel van de prijs van een liter benzine, 57%, bestaat namelijk uit belasting. Dat zegt marktanalist Paul van Selms van UnitedConsumers. In 2001 betaalde men nog € 1,05 per liter.

Veruit het grootste deel van de belasting is opgebouwd uit accijns. Doordat de overheid deze elk jaar aanpast aan de prijsinflatie, is er in de ogen van Van Selms een soort vicieuze cirkel ontstaan. „Over de literprijs inclusief accijns en voorraadheffing wordt een vast percentage btw geheven. De btw-inkomsten stijgen hierdoor met de jaarlijkse accijnsverhogingen mee. Dat draagt weer bij aan de prijsinflatie, en dan begint het proces weer opnieuw”, aldus de marktanalist.

In Groesbeek staat de prijs voor een liter Euro95 nog rond de € 1,80.

ANP, NOS, DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichten

  • Geen gerelateerde berichten


Tags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 5 september, 2012 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Kees

De winst van Shell ook.

pedro

ieder wieder wietske.
we gon allemol op os fietke.

wpDiscuz