[Foto’s] Herdenking Market Garden 2012

Deze week zijn in de regio weer de herdenkingen van Market Garden.


Monumententocht 2012. Generaal Gavinmonument. Foto en rechten: Piet Spanjers.

Op 17 september wordt in Groesbeek ieder jaar een herdenking gehouden onder leiding van de Airbornvrienden Groesbeek. Via de mail kregen wij een verslag van de monumententocht, inclusief foto’s van Piet Spanjers, die wij u niet willen onthouden.

Verslag Monumententocht 17 september 2012

Vanaf 09.30 verzamelen enkele tientallen genodigden zich op het kerkplein van de St Antonius kerk te Breedeweg voor de 20ste monumententocht ter herinnering aan operatie Market-Garden. Onder hen de locoburgemeester Sjaak Thijssen, burgemeester Günter Steins van Kranenburg en de nieuwe militaire attaché van de Amerikaanse ambassade te Den Haag, Leo Buzzerio. Hierbij voegen zich Francine Noyon Duchemin, Europees coördinatrice van de C-47 Club, met haar dochter Barbara en uit Denemarken Jürgen Rosequist die al jaren een vaste deelnemer aan de tocht is.

Vanaf Den Heuvel aan de Wylerbaan komen een aantal re-enectors uit Tsjechië die op hen manier de gebeurtenissen van 68 jaar geleden herdenken. Het thema van deze tocht is “Sacrifice”, opoffering voor onze vrijheid maar ook opoffering van tijd en geld om tot oprichting van de huidige oorlogsmonumenten in Groesbeek te komen. Speciale aandacht gaat deze tocht daarom uit naar pastor G Thuring en oud-burgemeester E van Gils die beiden dit jaar zijn overleden en onlosmakelijk met de Monumententocht verbonden waren.

Er wordt traditiegetrouw afgetrapt bij het Capt Stefanich monument aan de kerktoren, een van de eerste monumenten in Groesbeek, waar Willy Thuring en Dory Stoffelen een krans leggen. Vervolgens wordt de plaquette van Sgt Clarence Prager op de Ashorst bezocht. Bij het Gen. Gavin monument krijgt de groep tijdelijk gezelschap van kinderen uit groep 8 van obs de Sieppe. Uit hun midden brengen twee kinderen een muziekstuk ten gehore. Na het leggen van de kransen klinkt het
Amerikaanse en Nederlandse volkslied en gaat men op weg naar het vierde en laatste monument van deze tocht. Bij het monument van Lt Billy Connelly aan de Waldgraaf wordt er plechtig afgesloten met de Last Post en kiezen een twintigtal duiven het luchtruim.

De weg wordt vervolgd het nieuwe onderkomen van de Groesbeek Airborne Vrienden, het clubhuis van P.V. de Reisduif voor een kopje koffie of thee in. Deze club heeft belangeloos haar ruimte beschikbaar gesteld voor vergaderingen en bijeenkomsten van de GAV. De ingebruikname van deze locatie wordt ingeluid met de onthulling van een manshoog uit massief hout gemaakt AA (All American) embleem van de 82nd Airborne Division. Dit prachtig kunstwerk uit 1990 van de hand van Theo Thissen (de Swies) slechts enkele malen als decoratie gebruikt bij grote herdenkingen, is nu prominent aanwezig in het clubhuis. Aansluitend ontvangen Willy Thuring en Dory Stoffelen een in Memoriam fotoboek over pastor G Thuring, erevoorzitter van de Groesbeek Airborne Vrienden.

Daarmee eindigt een indrukwekkende ochtend en sluit een prachtig hoofdstuk van 20 jaar monumententocht.

Marco Cillessen
Stichting Groesbeek Airborne Vrienden

Bevrijdingsfestival 2012

Op zondag 23 september a.s. organiseert het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek een groot Bevrijdingsfestival ter gelegenheid van de 68ste verjaardag van Operatie Market Garden en de bevrijding van het Rijk van Nijmegen. Tussen 10.00 uur en 13.00 uur voert de Parachute Group Holland een dropping uit in de nabije omgeving van het museum vanuit een Dakota transportvliegtuig onder het wakend oog van een groep Britse Market Garden veteranen.

Operation Market Garden

Operatie Market Garden was een geallieerd offensief. Het was voor Nederland de belangrijkste operatie uit de Tweede Wereldoorlog. Het bestond uit een grootschalige luchtlanding (Market) en een grondoffensief vanuit België (Garden). De Amerikaanse 82e Luchtlandingsdivisie, bijgenaamd All American, onder bevel van (toen nog) brigadegeneraal James Gavin, kreeg het gebied rond Nijmegen toegewezen. De droppingzones bevonden zich bij Groesbeek, Overasselt en Grave. Deze divisie had de taak om de brug over de Waal bij Nijmegen in te nemen, alsmede de brug over de Maas bij Grave en ten minste één brug over het Maas-Waalkanaal.


Met dank aan Piet Spanjers voor bovenstaande foto’s.

DeGroesbeek.nl, Wiki

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 21 september, 2012 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on [Foto’s] Herdenking Market Garden 2012

Reageren is niet toegestaan.