[Foto’s] Poppy Day 2012 Canadese Begraafplaats

Op zondag 11 november vindt van 10.00-11.30 uur een herdenkingsplechtigheid plaats op de Canadese Begraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek ter gelegenheid van ‘Poppy Day’.


Poppy Day 2012 op de Canadese begraafplaats in Groesbeek. Foto en rechten: Piet Spanjers.

Op deze begraafplaats liggen ruim 2.600 Canadese militairen begraven die streden en vielen in het Nederlands-Duitse grensgebied in het laatste oorlogsjaar. Er worden kransen en bloemen gelegd door o.a. Canadese militairen die momenteel gelegerd zijn in het Duitse Geilenkirchen, het Bevrijdingsmuseum, het College van B&W en jongeren uit Groesbeek. De plechtigheid wordt door ruim 100 Canadezen bijgewoond, die na afloop het nabijgelegen Bevrijdingsmuseum zullen bezoeken. Ouders worden hierbij uitgenodigd om deze ceremonie met hun kinderen bij te wonen en bloemen te leggen.

Deze begraafplaats is de grootste oorlogsbegraafplaats van de Commonwealth War Graves Commission in Nederland. Van hieruit heeft men uitzicht op de Duitse grens met het Reichswald. Op het Groesbeek Memorial naast de ingang van de begraafplaats, staan ook de namen vermeld van ruim 1.000 soldaten die tussen augustus 1944 en mei 1945 als vermist zijn opgegeven. Symbolisch worden daarbij de rivieren Seine, Schelde, Maas, Rijn en Elbe genoemd.

Het nabijgelegen Bevrijdingsmuseum staat in november ook in het teken van Klaproosdag (Poppy Day), de herdenkingsdag van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Vooral in Groot-Brittannië, Canada en België en in toenemende mate ook in Nederland wordt rond 11 november, de dag waarop in 1918 de wapenstilstand werd getekend, stilgestaan bij de slachtoffers van alle oorlogsgeweld. De symboliek van de klaproos is afkomstig van John McCrae, een militair arts afkomstig uit Canada, die het beroemde gedicht Flanders’ Fields schreef voordat hij zelf sneuvelde. Hij beschreef hoe de klaprozen bloeiden op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog en vroeg aan de lezers de fakkel van de strijd tegen de vijand van de gesneuvelden over te nemen en de strijd voort te zetten, zodat de doden konden rusten. Zo werd de klaproos het symbool van de hulp aan de slachtoffers, invaliden en hun nabestaanden van oorlogsgeweld.

Het Bevrijdingsmuseum vertoont van 4 t/m 11 november een doorlopend filmprogramma van 14.00-17.00 uur. Er is veel uniek en oorspronkelijk filmmateriaal over de afloop van de Eerste Wereldoorlog te zien: de oorlog met meer dan 10 miljoen doden en een veelvoud aan gewonden. Ook is er een film te zien over de klaprooscultuur in Nederland meteen na de Tweede Wereldoorlog. De bezoekers kunnen tevens kennis maken met de vele uitingsvormen van de herdenkingssymboliek uit de Poppycultuur die in de museumwinkel verkrijgbaar zijn tijdens de Poppy- dagen.

De bezoekers krijgen op beide dagen als geschenk het befaamde gedicht van John Mc Crae ‘In Flanders’ Fields’ aangeboden.

Update 12-11-201, 16:40 uur

Piet Spanjers stuurde ons via de mail 40 foto’s van Poppy Day 2012 toe. Deze staan hieronder. Wij danken Spanjers bij dezen weer voor zijn bijdrage!

DeGroesbeek.nlTags:, , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 12 november, 2012 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Helen

Indruk wekkend.

wpDiscuz