Groesbeker is sportief

De gemiddelde Groesbeekse jongere is een sportief type. Dit blijkt uit het E-MOVO (Elektronische MOnitor en VOorlichting) onderzoek 2011/2012 van de GGD onder 13 tot en met 16-jarigen. In totaal deden er 391 Groesbekers mee aan dit onderzoek.

Sportief, gelukkig, maar niet veel fruit

Groesbeek scoort op het gebied van “Beweging, Voeding, Overgewicht” over het algemeen erg goed. 80% van de ondervraagden is lid van een sportvereniging en 78% beweegt meer dan 7 uur per week. Deze cijfers zijn boven het gemiddelde van de regio Nijmegen. 63% van de Groesbeekse jongeren eet echter minder dan zes keer per week een stuk fruit en slechts 14% heeft naar eigen zeggen last van overgewicht. 85% van de deelnemers vindt zijn of haar eigen gezondheid gemiddeld tot goed en 86% is redelijk tot erg gelukkig.

Pesten en spijbelen

Minder positief zijn de spijbel-, pest- en alcoholgebruikcijfers. Ten tijde van het onderzoek had 14% van de Groesbekers in de vier weken daarvoor gespijbeld. Dit is slechter dan het regionaal gemiddelde (10%). Bijna 1 op de 5 jongeren geeft aan dat hij of zij in de drie maanden voor het onderzoek iemand anders gepest heeft. Alleen Millingen aan de Rijn scoort met exact 20% hoger in het onderzoek en dat terwijl het gemiddelde 15% is.

Drank, drugs en seks

Op alle onderzoeken betreffende genotsmiddelen scoort Groesbeek, niet geheel onverwacht, hoger dan het regionaal gemiddelde. De drugs- en alcoholproblematiek krijgt ook dit najaar weer extra aandacht binnen de gemeente. Bijna de helft van de ondervraagde Groesbekers had in de vier weken voor het onderzoek alcohol gedronken (41% is gemiddeld). 38% daarvan dronk daarbij vijf glazen alcohol of meer (30% is gemiddeld). De ouders hebben hier ook debet aan aangezien 33% van de Groesbeekse ouders het wel best vindt (gemiddelde is 25%).

Een op de vijf Groesbekers tussen de 13 en 16 jaar geeft aan te roken (gemiddelde is 15%) en 5% heeft al ervaringen met harddrugs. Van de Groesbeekse jongeren die ervaring hebben met seks (19%), heeft 52% het al eens zonder condoom gedaan. Dit cijfer is niet veel hoger dan het regionaal gemiddelde. 12% kan nog niet goed omgaan met het begrip homoseksualiteit.


Cijfers E-MOVO 2011-2012. Klik op het plaatje voor een groter formaat.

DeGroesbeek.nl, Onderzoek GGDTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 21 november, 2012 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Groesbeker is sportief

Reageren is niet toegestaan.