Mini-expositie “De Groesbeek” in Mariëndaal

In de wandelgang van Mariëndaal hangt vanaf woensdag 28 november een vijftal oude en nieuwere kaarten van het stroompje “De Groesbeek”, lokaal ook wel de Ren genoemd.

Op de oude kaarten is goed te zien hoe de loop van de beek in de loop der tijd door mensenhanden werd veranderd. De beek werd van een natuurlijk, meanderend waterstroompje, steeds meer rechtgetrokken en deels ondergronds gelegd. Op de kaarten is ook te zien hoe het ommeland van Groesbeek werd ontgonnen en hoe het dorp uitgroeide tot haar huidige omvang. Binnenkort besluit de gemeenteraad tot het volledige herstel van de Groesbeek van de bron tot aan Duitsland. Dit ten behoeve van waterberging, natuurontwikkeling en recreatie. De natuurlijke beek komt weer in beeld en krijgt weer meer ruimte.

De oudste kaart van de Groesbeek die in Mariëndaal te zien is, dateert van ca. 1805. Op deze kaart is de loop van het beekje te volgen vanaf de bron bij de protestante kerk. De beek stroomde van ca. 1200 tot 1770 langs en om het vroegere kasteel van Groesbeek dat stond aan het begin van de Hoflaan. Daaromheen lag een gracht. Het kasteel raakte na 1770 in verval. Op de kaart zijn nog de vroegere hofvijvers te zien die op de plek van het huidige park het Groeske lagen.

Vervolgens meanderde de beek vrijelijk door het onontgonnen heidelandschap ten oosten van de kern Groesbeek. Er zijn ook kaarten met de situatie in 1855, 1903,1964 en 2012 te zien, waarop onder meer het ontstaan van de Horst te zien is. Eerder waren de kaarten te zien tijdens het wijkfeest rond de herinrichting van park het Groeske op 5 oktober jl. Ze werden ter beschikking gesteld door de Groesbeekse historisch-geograaf Paul Thissen. Jan de Koning zorgde voor de reproducties en lijsten. Kirsten Kuipers voor de toelichtende teksten.

De mini-expositie duurt nog tot en met 6 januari 2013.

DeGroesbeek.nlTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 24 november, 2012 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Mini-expositie “De Groesbeek” in Mariëndaal

Reageren is niet toegestaan.