Wijkbezoek Keereweer aan Heilig Landstichting

Woensdag 21 november was burgemeester Keereweer voor een wijkbezoek te gast in Heilig Landstichting. De burgemeester kreeg in de Cenakelkerk van de heer Jan Spanhoff een toelichting op het restauratieproces, liet zich in het aanpalende Pelgrimshuis Casa Nova bijpraten over hetgeen dit huis te bieden heeft en had een gesprek met vertegenwoordigers van verenigingen en organisaties in gemeenschapshuis ´t Zaaltje.

Heilig Landstichting was na Stekkenberg, Breedeweg en De Horst de vierde wijk die door de burgemeester werd bezocht. Het plan is om in januari Berg en Dal aan te doen.

Mooiste kerk

In de Cenakelkerk gaf de heer Spanhoff tekst en uitleg over het ontstaan van en het idee achter deze kerk. Vorig jaar februari werd na zo´n 14 maanden de restauratie voltooid en dat heeft een prachtige kerk opgeleverd. “De mooiste kerk van Europa”, aldus de heer Spanhoff, die aangaf dat de Parochie de Verrijzenis nog steeds een redelijk bloeiende parochie is met ook veel kerkgangers die van buiten de parochie naar Heilig Landstichting komen.

Ook het aangrenzende Pelgrimshuis Casa Nova is genoveerd en beschikt over 35 kamers. Men kan er terecht voor vakantie, maar evenzeer voor retraites en gebedsdagen. Het huis was aanvankelijk een klooster en werd net als de kerk januari 1915 in gebruik genomen. Vanuit België streken destijds de Zusters Dochters van het H. Hart van Jezus hier neer.

Dorpsnetwerk

In ´t Zaaltje liet de heer Theo de Witte, voorzitter bestuur Dorpsvereniging Heilig Landstichting, weten dat Heilig Landstichting weliswaar een prachtig dorp is om te wonen, maar dat het aan faciliteiten schort. De dichtstbijzijnde pinautomaat is op 3 kilometer en zo merkte hij op: “Geen wijkverpleging, geen spreekuur huisarts, geen wijkagent”. De dorpsvereniging wil met organisaties als Oosterpoort, Pluryn en ZZG de mogelijkheden voor verbetering verkennen. Belangrijk gegeven is dat de dorpsvereniging al een dorpsnetwerk in het leven heeft geroepen met in iedere straat een contactpersoon. Deze personen hebben een signaalfunctie, zodat de dorpsvereniging goed zicht houdt op het reilen en zeilen in Heilig Landstichting.

Ook Oosterpoort gaf aan oog te willen houden voor de sociale samenhang in de wijk. De corporatie heeft een bescheiden aantal huurwoningen in Heilig Landstichting en vanuit een maatschappelijk gerichte aanpak wil zij bekijken wat de corporatie voor het dorp kan betekenen.

Vierdaagse

Mevrouw Marian van Kraaij, voorzitter bestuur ´t Zaaltje en de naast gelegen accommodatie het Bosduiveltje, gaf de burgemeester mee dat de gemeente Groesbeek best iets extra´s voor ´t Zaaltje zou mogen doen. “Eigenlijk verdienen we wel respect voor de manier waarop we de zaak runnen”, zo merkte zij op. Geen subsidie van de gemeente en toch, hoewel met veel moeite, de exploitatie rondkrijgen. Dit laatste is vooral te danken aan de Vierdaagse, wanneer lopers ´t Zaaltje en het Bosduiveltje boeken voor overnachtingen. “De Vierdaagse laat ons overleven”, zo gaf zij aan. Verder werd opgemerkt dat de gemeente op andere plekken dorps/gemeenschapshuizen wel de helpende hand toesteekt ten aanzien van de beheerskosten maar Heilig Landstichting niet.

Enquête

Via het blad “Oorschelp” heeft de dorpsvereniging eerder dit jaar een enquête gehouden over de positie van ´t Zaaltje. Die enquête leverde slechts beperkte respons op, maar diegenen die reageerden willen toch vooral dat de accommodatie behouden blijft vanwege de sociale functie die zij vervult.

De dorpsvereniging wil alle mogelijkheden en onmogelijkheden nog eens tegen het licht houden en vervolgens een goed uitgewerkt plan bij de gemeente neerleggen. Een plan dat ook duidelijk maakt wat de inbreng van de gemeente kan zijn.

Gemeente Groesbeek

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 26 november, 2012 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Wijkbezoek Keereweer aan Heilig Landstichting

Reageren is niet toegestaan.