Ouderen, blijf in balans! Ook in de winter!

Per jaar worden naar schatting 16.000 55-plussers behandeld op de spoedeisende hulp na een val op straat. Dat zijn gemiddeld 45 senioren per dag! De belangrijkste oorzaak is struikelen of uitglijden over gladde bestrating. In deze gladde periode – met natte bladeren, sneeuw en ijzel – hebben we het dus extra zwaar. Hieronder een paar praktische tips om een kneuzing, gebroken pols of erger te voorkomen.

Hoe voorkomt u een valpartij?

• Kies een veilige route: een route die goed verlicht is en waar de kans klein is dat u verrast wordt door losse stoeptegels of gladde stukken. Vindt u dat er sprake is van een onveilige situatie, bijvoorbeeld omdat er veel bladeren liggen? Geef dit dan door via de ‘bel- en herstellijn’ van de gemeente (werkdagen 8.30 – 17.00 uur, telefoon 14 024).

• Gebruik een loophulpmiddel als u zich niet helemaal zeker voelt, bijvoorbeeld een stok of rollator.

• Draag schoenen met een goede profielzool: u voelt meer grip tijdens het lopen, u kunt beter op uw voeten vertrouwen en u glijdt minder snel uit.

• Als u met de bus gaat, vraag dan aan de chauffeur of hij u de tijd wil geven om rustig uit te stappen.

• Met het oog op de feestdagen: kijk uit met alcohol. Alcohol vermindert uw reactievermogen en evenwichtsgevoel en verslapt de spieren. De kans dat u valt, wordt hierdoor groter. Bij sommige medicijnen is dit ook het geval; lees daarom altijd goed de bijsluiter.

• Veeg uw stoep schoon als het heeft gesneeuwd! U voorkomt daarmee niet alleen uw eigen valpartij.

• Verschillende organisaties in de regio bieden ‘valpreventie’-cursussen aan. Bel 024 – 356 67 77 of kijk op www.zzgzorggroep.nl.

Blijf in beweging
Beweging is belangrijk om uw conditie op peil te houden en om vallen te voorkomen. Als u niet naar buiten gaat: wandel bijvoorbeeld heen en weer over de galerij of doe mee met het televisieprogramma ‘Nederland in beweging’ (dagelijks op Ned. 1 om 5.55 uur en 9.15 uur).

Tot slot
Natuurlijk kunnen er ook medische redenen zijn waardoor u (vaker) valt. Schroom dan niet om contact te zoeken met uw huisarts.

DeGroesbeek.nl / GGD Nijmegen

Gerelateerde berichten

  • Geen gerelateerde berichtenZowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 10 december, 2012 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Oudere van morgen

Allemaal heel mooi, maar kijk eens hoe het wegdek erbij ligt op de Stationsweg en de verbinding naar de Nijverheidsweg. Een route voor ouderen van Mariendaal, maar het zou net zo goed de skipbaan van de ANWB kunnen zijn. Gemeente hier hebbel JULLIE een taak!!

wpDiscuz