Groesbeek: € 350.000,- aan uitkeringsfraude

De gemeente Groesbeek heeft in 2011 in 14 situaties uitkeringsfraude vastgesteld tot een totaal bedrag van € 355.390,72. Dit blijkt uit cijfers van Instituut Bijzonder Onderzoek (IBO). De betrokkenen zullen dit bedrag in de komende jaren moeten terugbetalen aan de gemeente.


In Groesbeek werd in 2010 en 2011 van de onderzochte gemeenten het meest gefraudeerd. Het dorp is zelfs goed voor 41% van het totaal opgespoorde bedrag. Foto: Jaarverslag IBO 2011.

Fraude in Groesbeek: Stijging van 3000% tov 2009

Het fraudebedrag is de laatste jaren enorm gestegen. In 2009 is er, na vier afgehandelde onderzoeken, “slechts” voor € 10.774,- gefraudeerd. 2010 kende twee afgehandelde onderzoeken meer dan het jaar daarvoor, maar het fraudebedrag was bijna vertienvoudigd: € 103.135,- (+857%) en dit bedrag is in 2011 met bijna 250% gestegen naar € 3,5 ton.

Een aantal uitkeringen zijn nu stopgezet en hierdoor bespaart de gemeente bijna € 74.500,- in 2011. Het jaar ervoor was dit nog € 25.000,-. De financiële gevolgen zijn reeds verwerkt bij de Najaarsnota van 2012.

2010 & 2011: Groesbeek “koploper”

Voor de opsporing van uitkeringsfraude wordt in de regio gebruik gemaakt van het IBO. De gemeente Groesbeek maakt gebruik van de diensten van dit instituut. Andere gemeenten in deze regio zijn: Beuningen, Heumen, Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Wijchen. Van al deze gemeenten is er in Groesbeek de laatste twee jaar het meest gefraudeerd.

Strenger bestraffen

Vanaf 1 januari 2013 worden overtredingen van de uitkeringsregels strenger bestraft. De overheid en het Nederlandse publiek vinden het belangrijk dat geld bestemd voor uitkeringen alleen terecht komt bij mensen die hier recht op hebben. Daarnaast is het moeilijk om uitkeringen in stand te houden als geld bij de verkeerde mensen terechtkomt. Het overgrote deel van de ontvangers van een uitkering houdt zich aan de regels. Een klein deel doet dat niet, voor dat deel worden de boetes dan ook verhoogd.

DeGroesbeek.nl, Gemeente Groesbeek, Jaarverslag IBO 2011Tags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 10 december, 2012 door Redactie DeGroesbeek with 15 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering

Goed zo mooi terug betalen!!!

henk

ach de grootste dieven zijn ze zelf. Natuurlijk moeten ze degene terug laten betalen, maar de fouten die ze zelf maken die moeten wij met zijn allen terug betalen en dat klopt niet. Neem de onnodige kosten aan een centrumplan, kruising cranenburgsestraat,verkeersituaties die om de 3 mnd veranderen. Dat moet de gemeenschap weer rechttrekken, maar luisteren naar de gemeenschap doen ze niet. Ik zou zeggen de desbeteffende verantwoordelijken, ( het is jullie werk en waar gewerkt word, worden fouten gemaakt ) maar zoveel blunders in 1 jaar, dan moeten jullie ook maar eens je eigen knip trekken.

Gijs

@henk

Al die bovenstaande fouten hebben niks met fraude te maken. Fraude kan en mag niet. Hier moet tegen opgetreden worden! Ik denk dat dit aantal fraudeurs werkelijk nog hoger is.

pedro

ja flink aanpakken die gasten.
Ze leven van mensen die er heel hard
voor moeten werken.
Wij moeten daar veel belasting over betalen.
Ik ben een hardwerkende nederlander.
En ik heb een gruwlijke hekel aan FRAUDEURS.

stom

@Henk, fouten maken wij ook maar frauderen doen ze expres!!!

henk

“Natuurlijk moeten ze degene terug laten betalen” staat er dudelijk in mijn bericht. Ik zeg niet dat het goed is om te frauderen. Maar geef aan dat de fradeurs niet alleen een topic is maar er veel meer gemeenschapsgeld door het riool gespoeld is. Dat van de fraudeurs kunnen ze terug vorderen, dat andere niet meer.

stom

@ henk ik snaap wat je bedoeld,Maar de hardwerkende nederlander moeten daarvoor boeten!!!

treintje

Schandalig dat bepaalde mensen profiteren over andermans rug

goedemorgen

drie keer raden …….wie het zijn 😉 maar ik ga nu maar weer lekker werken !

Moedertje
Ik vind dit een goed iets dat deze mensen aangepakt worden. Zelf als hardwerkende moeder van een gezin van vier en elke maand toch op eigen manier te touwtjes aan elkaar zie te knopen en sommmige gewoon te lui en te makkelijk zijn maar alles kunnen en mogen doen wat god verboden heeft is niet reeel. Ook de rest van voorzieningen afpakken zo krijgen de mensen wie zich wel netjes aan de regels houden de kans om op goede manier voorzien te worden in hun behoeften o.a voedselbank cq cq misschien optie om de fraudeurs eens te laten werken bij… Lees meer »
Hans
Waar fraude gepleegd kan worden zit ook een fout in het systeem. Controle vindt achteraf pas plaats. Er zijn altijd mensen die de mazen in de wet proberen te vinden omdat regels die worden gemaakt altijd waterdicht worden geacht te zijn maar in werkelijkheid niet zijn. Bij een eerdere en betere controle zou dit voorkomen kunnen worden maar zo werkt het in Nederland nou eenmaal niet blijkbaar. Dat is met veel meer dingen ook het geval helaas. Dat er nu twee keer mensen zich moeten buigen over dit probleem kost ook veel geld en dat zou niet nodig moeten zijn.… Lees meer »
Hans

Het feit dat er alleen maar negatieve duimpjes worden gegeven zegt alles over het niveau van de klagers hier.
Mijn verhaal was bedoeld om aan te geven dat het misbruik maken van bestaande regels in de hand wordt gewerkt door de overheid.
Niet om het frauderen goed te praten.
Dat menigeen dit dus (alweer, zoals zoveel hier) verkeerd interpreteert is best triest.
Maar dat is dan dat niveau van sommigen hier net zoals de reacties als dat het ons geld kost? Onzin natuurlijk, jij merkt daarvan niets in je knip.

lonneke

Stelletje zeikerds,
luie mensen moeten ook kunnen
leven van de overheid vind ik.
en dat ze frauderen moeten ze zelf weten.

piet

Lonneke,wat je schrijft slaat nergens op

Bewoner

Beste Lonneke,

Hoor jij ook toevallig bij die luie mensen, die leven
van ons hardwerkende mensen, denk toch een goed na, voordat je deze flauwekul schrijft…………..

wpDiscuz