[Opinie] Gemeenteraad, kom van dood spoor!

Donderdagavond neemt de Groesbeekse raad een besluit over de mogelijke komst van een rotonde op de kruising Nieuweweg-Zevenheuvelenweg. De rotonde op deze plek is al langer voer voor discussie in het dorp. Onderstaand treft u een ingezonden opiniestuk aan van Kirsten Kuipers, onder andere initiatiefnemer wijkproject Het Groeske.

Let op: Onderstaand stuk geeft de persoonlijke mening van de schrijfster weer!

Gemeenteraad, kom van dood spoor!

Opnieuw dreigt de Groesbeekse gemeenteraad voor tonnen gemeenschapsgeld uit te geven aan onnodige verkeersmaatregelen. De raad wil komende donderdag tijdens de raadsvergadering meer dan 700.000 euro bestemmen voor de aanleg van een rotonde bovenaan de Zevenheuvelenweg. Een karakteristiek stukje Groesbeek met prachtige bomen waar objectief geen serieuze verkeersproblemen zijn, moet op de schop. Er zijn veel goedkopere maatregelen denkbaar als je de oversteek voor fietsers wilt vergemakkelijken. Raad, denk na over de duurzaamheid van je besluiten. En burgers: gebruik je stem en laat van je horen via de partijen of gebruik je spreekrecht in de raadsvergadering!

Het geld voor de rotonde kan beter anders worden besteed: Ten eerste zijn we in deze economische crisistijd meer dan ooit afhankelijk van gemeenschapszin en sociale veerkracht. Tegelijkertijd is er steeds minder geld beschikbaar voor sociale doelen. Schokkend recent nieuws is dat in Groesbeek enkele honderden jongeren experimenteren met gevaarlijke drugs. Dat is een alarmerend groot deel van onze jeugd. Hoe staan zij in het leven? Welke negatieve overwegingen maken dat ze zichzelf zo in gevaar brengen in een levensfase bedoeld om op te bloeien? Ter voorkoming en oplossing van drugsmisbruik is weliswaar budget vrijgemaakt, maar onvoldoende en een schijntje in vergelijking met de nu beoogde investeringen in dood asfalt. En er zijn meer sociale knelpunten. Zie de bezuinigingen in de ouderenzorg en bij de basisscholen. Het geld voor de rotonde biedt natuurlijk geen structurele oplossing, maar is wel te benutten voor verlichting op korte termijn en voor de ontwikkeling van een nieuwe aanpak.

Ten tweede hebben we wereldwijd te maken met een klimaat- en energiecrisis die zijn weerga niet kent. Hoewel velen nog wegkijken, is het ondenkbaar dat we blijven autorijden zoals we nu doen. In alle scenario’s gaan energiekosten binnen 10 jaar explosief stijgen. Zelfs met inzet van alle nieuwe technologie is het niet realistisch uit te gaan van een blijvende toename van autogebruik. Ook om die reden is het niet logisch zoveel geld uit te geven aan het wegennet. We zijn aan zet een duurzame, schone economie te ontwikkelen. De Groesbeekse bestuurders krijgen dat door, maar in de besluiten van de gemeenteraad is er nog weinig van te merken. Goed nieuws is wel de komst van een nieuwe ambtenaar die een gemeentelijk duurzaamheidsbeleid vorm gaat geven. Die zeven ton voor de rotonde zouden daarbij een goed startkapitaal zijn voor de ontwikkeling van een duurzame lokale economie, waarbij samenwerking nodig is tussen gemeente, burgers, bedrijven en instellingen. Gemeenteraad, bezin en investeer in sociale infrastructuur en duurzaamheid!

Door Kirsten Kuipers
Coördinator programma Duurzame Ontwikkeling, RU Nijmegen.

DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 12 december, 2012 door Redactie DeGroesbeek with 6 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Hans
Helemaal mee eens. Geen rotonde is het beste want er is inderdaad geen verkeersprobleem, het probleem wordt gecreerd door een paar mensen. Ben het dus eens met Kirsten Kuipers behalve dan dat het geld gebruikt wordt voor het drugsprobleem onder jongeren. Dat is een taak van de ouders en gemeensschapsgeld mag niet worden gebruikt voor ontspoorde jongeren, die het zelf niet willen, weer op het juiste pad te brengen. Ze laten zelf maar eerst eens zien dat ze zich ook als normale mensen kunnen gedragen. Er staan zelfs lui tussen met de auto van de baas (Gommers, Wijers Eikhout o.a.).… Lees meer »
jantje.

Inderdaad geen onnodige dure rotonde maken en 7 mile over de balk gooien….maar wel een beetje merkwaardig dat het ”schokkend recent nieuws” is het drugsgebruik onder de vele jongeren want dat is het niet, want dat is al jaren een mega probleem hier wat alleen maar erger wordt en een oplossing is er niet jammergenoeg…generatie na generatie neemt het drugsgebruik toe en dus van kwaad tot erger en zal steeds grotere vormen zal aannemen met alle gevolgen vandien…zoals veel jeugd nu al voor het leven getekend zijn door de drugs…

hupkedrie

@ Jantje 700 mille (wat een geld trouwens)

Ben het ook wel gedeeltelijk eens met Kirsten,Hans en Jantje eens
Misschien van alles een beetje een plan maken maar i.i.g geen rotonde

ijsbeer

IJsbeer zegt: goed idee, liever zonnepanelen op het gemeentehuis dan een dure, onnodige rotonde. Stop de klimaatverandering!

Daan

Sturen op een duurzame samenleving is primair de verantwoordelijkheid van de mens. Objectieve en geldige besluiten van een gemeenteraad bieden dan ook geen garanties voor een duurzame samenleving.

bruidegom

Ja, helemaal eens. Wat een lariekoek om zoveel geld uit te geven zodat je minder goed hoeft uit te kijken als je het kruispunt over wilt.
Zonde van het geld en inderdaad veel betere doelen om dit geld aan uit te geven. Heren en dames van de politiek, besteed dit geld aan de echte problemen die er zijn!

wpDiscuz