Groen licht voor herinrichting park ’t Groeske

In de raadsvergadering van 13 december heeft de gemeenteraad van Groesbeek ermee ingestemd om ´t Groeske, het park gelegen tussen de Mariëndaalseweg en de Hoflaan, opnieuw in te richten. De raad stelde hiervoor een krediet van € 717.000,- beschikbaar.

Aanleiding tot de herinrichting is de ruimte die nodig is om het teveel aan regenwater tijdelijk te kunnen opvangen. Het water moet dan gecontroleerd worden afgevoerd via “de Groesbeek”, waarna het via Duitsland uiteindelijk op de Waal uitstroomt. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om de beek “de Groesbeek” bovengronds te halen. Die stroomt dan straks dwars door het nieuw aangelegde park.

Terrein verlagen

Om deze bergingsfunctie in combinatie met de nieuwe meanderende beek te kunnen aanleggen moet het gehele terrein worden verlaagd. De contouren zijn gerelateerd aan de voormalige hofvijvers, die onderdeel uitmaakten van het kasteel in Groesbeek. Binnen deze verlaging zullen een aantal eilanden worden aangebracht die droog blijven en waarop de huidige functies en wensen uit de omgeving een plek krijgen.

Bomen verwijderen

Doordat het terrein verlaagd wordt, zal een groot aantal bomen verwijderd moeten worden (veelal zijn dit zaailingen). In nauwe samenwerking met Werkgroep Milieubeheer Groesbeek is op zeer zorgvuldige wijze bekeken welke bomen in het nieuwe plan behouden kunnen blijven. Zo zal de lindenrij aan de Hoflaan geheel intact blijven. De eilanden zijn zo vorm gegeven dat de mooiste exemplaren toch behouden blijven; zij zullen extra cachet geven aan het nieuw ingerichte park. Daarnaast zullen er ook nieuwe bomen geplant worden die qua grootte, vorm en soort beter passen bij de nieuwe natuurlijke inrichting van de beekloop.

Het Groeske in de prijzen

Wijkproject Het Groeske heeft eind november maarliefst € 12.500,- van het Oranjefonds gekregen. Het fonds was zo positief over de kwaliteit van het project dat zij dit bedrag uitkeerde. Hoewel het niet de eerste prijs is, was initiatiefnemer Kirsten Kuipers uiteraard blij met dit bedrag: “Wij zijn echter superblij met onze ‘tweede prijs’ die ons zo goed op weg helpt en steunt!”, liet zij DeGroesbeek.nl toen weten.

Start werkzaamheden

Aanvang van de werkzaamheden is maandag 17 december. Dit betreft vooralsnog het tijdelijk uitplaatsen van de speelvoorzieningen en het verwijderen van de bomen (vanaf woensdag 19 december). Het grondwerk zal medio voorjaar 2013 uitgevoerd gaan worden.

Voorlopig ontwerp Het Groeske (.PDF-bestand)

DeGroesbeek.nl, Gemeente Groesbeek

Gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 14 december, 2012 door Redactie DeGroesbeek with 5 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
De Kanoman

Als het water maar snel gaat stromen, voor de rest is het mij best af.

klaas

en nu nog een rondvaart boot

prachtig plan, maar moet dat nu weer 717.000! euri kosten?
Hoop geld in deze dure tijden.
En nu maar hopen dat het niet overschreden gaan worden.
Ben zeer benieuwd hoe het er werkelijk uit komt te zien.

Vissertje
Op de tekening ziet het er prachtig uit, dat moet ik de ontwerpers nageven! Alleen sluit ik me aan bij de reactie hierboven; een flinke smak geld in deze barre economische tijden.. Voor de aanleg van een rotonde bij de N-weg/7h-weg wordt niet voor de meest gewenste en m.i. dan ook meest veilige oplossing gekozen vanwege te hoge kosten? Is het thema veiligheid dan ondergeschikt aan, ja aan wat eigenlijk? Mooie foto’s voor straks op de gemeente website misschien? Dit geld had beter besteed mogen worden. Wat ik me ook afvraag, zou er verlichting in het parkje komen welke WEL… Lees meer »
mooi

Ik vind het dit nou echt een prachtig plan. Eindelijk wordt de oorsprong van ons dorp in volle glorie hersteld: de groes-beek. En worden tegelijkertijd meerdere problemen aangepakt (afvoer regenwater uit dorp, veel te natte speeltuin op dit moment, weinig gebruik park etc etc). Hopelijk volgen meer van dit soort projecten in ons mooie dorp!

wpDiscuz