Gemeenteraden klaar voor historisch besluit herindeling

Donderdagavond vanaf 20:00 uur hebben in de gemeenten Millingen, Ubbergen en Groesbeek raadsvergaderingen plaats over de mogelijke MUG-herindeling.

Het doel is om het herindelingsadvies, om te komen tot een gemeentelijke herindeling, vast te stellen. In Ubbergen en Millingen zal een grote meerderheid, mogelijk unaniem, vóór de herindeling kiezen. Ook in Groesbeek wordt een grote meerderheid verwacht. Alleen Sociaal Groesbeek (SG) en coalitiepartij VOLG hebben de afgelopen periode aangegeven dat er volgens hen niet genoeg draagvlak is en beide partijen twijfelen over de financiële gevolgen van de fusie.

Het grootste verzet onder de inwoners kwam vanuit Groesbeek. In totaal werden er 126 zienswijzen in het heuveldorp ingediend, waarvan er 58 voor, 58 tegen en 10 neutraal waren. Opvallend is dat de gemeenten in het herindelingsadvies extra benadrukken dat 33 van deze 58 negatieve zienswijzen voortkomen uit een actie van VOLG waarbij voorbeeldbrieven zijn gebruikt. Ook blijven zij er op hameren dat als er echt veel mensen tegen een herindeling waren, het protest en aantal zienswijzen (al dan niet voorgedrukt) veel hoger zou moeten liggen. Als voorbeeld wordt de gemeente Niedorp gebruikt waarbij 1000 van de 12000 inwoners een negatieve zienswijze indienden.

Mochten de drie gemeenteraden tot een positief, en daarmee historisch, besluit komen is de herindeling nog geen feit. Er volgt eerst nog een 1,5 jaar durende (wettelijke) procedure voordat de fusie definitief is. Op de gemeentelijke websites staan diverse .PDF-documenten voor deze avond. Wij hebben de belangrijkste hieronder op een rij gezet:

HERINDELINGSADVIES MUG 2012
Rapport werkgroep financiën herindeling
Raadsvoorstel Groesbeek
Herindelingsscan MUG

DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 17 december, 2012 door Redactie DeGroesbeek with 16 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Henk

wat doen ze nu moeilijk, het is toch al lang bepaald dat ze gaan fuseren. Dat de bevolking op papier inbreng kon indienen is een wasse neus een lachertje.

groesbeker

Blij dat er in ieder geval nog 2 partijen zijn die een eerlijk geluid laten horen in dit circus. Mijn stem gaat naar VOLG de volgende keer!

Vissertje
Inderdaad Henk! En dan wordt er op papier inbreng gegeven (overigens maak je mij eeeeeecht never nooit niet wijs dat de uitslag PRECIES gelijk was qua voor- en tegenstemmers) dan wordt het weggemoffeld onder het mom van ‘voorbeeld brieven’ (Nou en? Het gaat toch om de mening. Het wiel vind je toch ook niet 6x opnieuw uit) en worden we daarna vergeleken met een of andere gemeente waar 98% van de gemeenteraadsleden nog nooit van gehoord heeft (Niedorp ligt voglens google maps in Noord-Holland). En waarom wordt juist Niedorp aangehaald? Omdat die voor de ja-stemmers het beste uitkomt, waarschijnlijk is… Lees meer »
www.hanspeters.eu

Ik krijg eigenlijk geen signalen van diegenen die voor een herindeling zijn. Hier lees ik ook weer signalen van mensen die tegen een herindeling zijn. Aangezien de raad uit 17 personen bestaat en er in de raad waarschijnlijk 4 zijn die tegen gaan stemmen, doe ik bij deze een oproep aan Groesbeek. Laat gewoon donderdagavond 20.00 uur zien dat je tegen bent en kom naar die raadszaal. Laat je stem horen.

Johanna

Het heeft inderdaad weinig zin om overal te laten horen dat je tegen bent maar dat je dit niet duidelijk hebt gemaakt richting de gemeenteraad. Wanneer er meer zienswijzen tegen waren geweest had men er niet omheen gekund.
Het was geen gelopen race zoals hier wordt gezegd.
En de laatste mogelijkheid om je stem te laten hoeren is donderdag.

Johanna

horen sorry !!!

hendrikje

Zoals Hans peters zeg

Als je tegen bent nou je weet de weg het gemeentehuis in centrum van Groesbeek .
Daar kun je laat zien dat je tegen bent en je laat horen .
Maar bedenk wel er zit en hoop ja knikkers in dat groepje van de ronde tafel . (ambtenaar )
Dus actie ga er heen als je tegen bent blijf weg als je denk het is goed .
Succ6 met juiste eigen beslissing nemen

Paul

Vissertje heeft alles al gezegd. Wat willen ze nu zeggen met die voorbeeldbrieven? Dat die 30 lui te stom waren om voor zichzelf te denken en dat er dus eigenlijk maar 25 mensen tegen waren of wat? Die voorbeeldbrieven somden alles netjes op, daar hoef je niks aan toe te voegen. Ben benieuwd hoe lang die zoektocht naar het statistiekje over Niedorp heeft geduurd. Man man man, dat Niedorp hoor je de gemeente in de rest van je leven nooit meer over, alleen nu als het ze even uitkomt.

Paul

Ohja en nu is het nog even wachten en dan wordt onze gemeentenaam ook afgepakt omdat een krant op basis van een poll een naam noemt en deze continu gebruikt. En de raad neemt het klakkeloos over zonder er verder over na te denken omdat het wel leuk/mooi klinkt.

Otto

@Vissertje, heeft ‘t bij het rechte eind, mensen laat jullie niet kisten , het is al in kannen en kruiken, wat de raad betreft.
Al is het kiezen uit 2 kwaden:Of t.z.t.bij Nijmegen of die falliete boedel uit de polder erbij.
Maar 1 ding staat als een paal boven water, deze coalitie in de raad krijgt van mij geen stem meer, stelletje leugenaars, de burgers blijven niet alles slikken en afgerekend zullen jullie ongetwijfeld worden.

de buurman

Mooi zienswijzee indienen eventueel, spreekrecht.

Voorzitter snoertje naar een zin al de mond uw tijd is om.

Achteraf zal dan ook nogblijken dat de beslissing al genomen is,mogelijk nogvoor dat er bekend werd dat er zou worden her ingedeelt.

Voor of tegen maakt niks uit dit college luisterd al jaren niet na de burger

Vissertje

@Paul: Sorry dat stukje heb ik even gemist (ik lees geen krant), welke Gemeente-naam neemt de raad klakkeloos over? Toch niet MUG hea?! Want dat zou echt te compleet belachelijk zijn..

Paul

Berg en Dal

Vissertje

@Paul: Thanks voor de reply.
Hmm dat minde niet toch? Wat een kwats. Gemeente Berg en Dal, keaakeaakeaa

henk

Waarom moet dit gemeente Berg en Dal heten, wij als Groesbeek zijn toch de grootste gemeente, en wij moeten toch ook betalen voor Millingen en Ubbergen als alles samen is gevoegd.

annemarie

Jammer dat het besluit tot herindelen inmiddels is genomen.
Er waren genoeg alternatieven die ook goed hadden kunnen werken. De meerderheid van de raad is lui en stemmen klakkeloos mee met een voorstel van B&W. Schaam jullie, daarvoor zijn jullie niet gekozen.

wpDiscuz