[Update] Naam nieuwe gemeente dit jaar bekend

Zal Groesbeek de gemeentenaam mogen behouden of wordt er voor een andere naam gekozen?

Op deze vraag komt dit jaar een antwoord. Dit werd maandagavond tijdens de Groesbeekse nieuwjaarsreceptie (toespraak .PDF-bestand) duidelijk.

De drie huidige gemeenteraden nemen in 2013 al een besluit over de naam van de nieuw te vormen gemeente. In de Groesbeekse raad lijkt er een verdeeldheid over de naam te ontstaan. Op welke manier de naam gekozen wordt is nog onderwerp van gesprek in de stuurgroep. Het is nog niet bekend of en hoe de inwoners bij de keuze betrokken worden.

Als het aan het CDA Groesbeek en de VVD Groesbeek ligt wordt het “Gemeente Berg en Dal”. Deze naam geeft de ligging van de drie gemeenten weliswaar goed weer, maar lijkt ook voor verwarring te kunnen gaan zorgen omdat er binnen de gemeente ook een klein dorpje ligt met dezelfde naam. Het is namelijk niet ongebruikelijk dat het grootste dorp binnen een gemeente de gemeentenaam krijgt. De VVD ziet hier echter van af omdat Millingen en Ubbergen hier niet blij mee zouden zijn. Het voelt voor die twee gemeenten dan als een overname in plaats van een gelijkwaardige fusie.

Sociaal Groesbeek houdt vast aan “Gemeente Groesbeek”, omdat het niet eerlijk tegenover de Groesbekers is om de naam aan te passen. Groesbeek moet volgens SG al genoeg toegeven vanwege de fusie. De partij is samen met VOLG tegen de herindeling MUG. Een groot deel van de inwoners van Groesbeek ziet liever ook dat de naam ongewijzigd blijft, aangezien dit volgens velen ook de meest logische keuze is. Het gemeentehuis staat immers ook in Groesbeek. Een andere optie die genoemd wordt is “Gemeente Heuvelland”. Verder zijn er nog wat namen die een enkele keer worden genoemd, maar deze lijken geen kans te hebben.

Mochten de drie gemeenteraden er samen niet uit komen dan krijgt Groesbeek, als grootste gemeente, volgens de procedure voorlopig de nieuwe naam toegewezen.

Update 02-04-2013, 20:00 uur
Woensdag 3 april 2013 wordt de naamgevingsprocedure bekend gemaakt. Dit laat het projectbureau Herindeling dinsdagmiddag aan de lokale en regionale media weten.

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 2 april, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 31 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering

Gewoon gemeente groesbeek dus, millingen mag blij zijn dat het er door is dus die hebben niks te willen. En ubbergen dus blijkbaar ook niet want als ze niet akkoord gaan word het alsnog groesbeek.

Sjonnie

Precies. Vooral Millingen heeft niet veel meer te willen dus ik denk niet dat zij diegene zijn die onze naam moeten wegnemen. Als ik geen onderdak heb en iemand neemt mij uit goedheid in huis ga ik toch ook geen eisen meer aan dat huis lopen stellen? Ik stem voor Groesbeek :D.

Ik stem ook voor groesbeek!!

gewoon groesbeek en anders harde actie.

Francis

Heuveland of parel vind ik ook leuk.
Beter als mug.(zzzzzzzzoem)

www.hanspeters.eu

Als het aan mij ligt is en blijft het Groesbeek. Precies zoals het hier gemeld is. Bovendien heb ik een raadslid van Millingen gesproken die daar helemaal geen moeite mee heeft. Hij is zelfs Groesbeek dankbaar. Je moet er toch niet aan denken dat de kiezer al geen zeggenschap had over een eventuele herindeling en nu ook nog niet over de naam van de fusie gemeente. Een verstandshuwelijk waar wij flink in bijdragen. Groesbeek blijft Groesbeek punt.

De Kuier

Groesbeek is Groesbeek en niks anders. Niet over nadenken. En met de carnaval, Keulen van Gelderland. Alaaf.

Tommy

Als je hier in Groesbeek in de raad zit en je kiest voor de naam Berg en Dal ipv Groesbeek heb je echt iets niet helemaal begrepen en dat zal een groot deel van de kiezers je niet in dank afnemen. CDA en VVD zijn al 6 zetels, nog 1 coalitiepartij erbij en het is gedaan. Het verbaast me niks als dit ook al ergens besloten is.

Nuchtere klant

Gemeente Groesbeek en Milbergen, dat geeft meteen ieders financiele bijdrage weer

stom

Jongens laat het gewoon gemeente groesbeek worden. Berg en dal is een flutdorp, wel mooi wat betreft natuur maar om daar de naam van de gemeente aan te geven? Men moet wel voor mensen zoals in ubbergen of millingen een klein kantoortje neerzetten zodat niet iedereen naar het gemeentehuis in groesbeek hoeft. Daar wonen ook veel oudjes die niet goed ter been zijn.

koos

Waarom moet het Groesbeek worden?Tijdens de info-avonden is er geen kip gekomen en nu staat iedereen opeens vooraan omdat die naam moet blijven.De andere dorpen liggen nu eenmaal ergens anders en de het gebied is heel divers.Berg en dal geeft natuurlijk daar wel iets van weer.Gemeente het hoog en laag klinkt wel heel carnavalesk.Laat Groesbeek Groesbeek.Wat maakt het uit als de gemeentenaam anders word?Het gaat niet om de naam van het dorp!
Zolang en maar geen Nijmegen in de naam voor komt!

M.S.
Groesbeek is en blijft Groesbeek. Ook al noemen ze het Berg en dal niemand gaat zeggen “ik kom ut berg & Dal” Het zal altijd “Ik zie enne Gruusbekse” Blijven. Daarbij moeten we natuurlijk even noteren geen CDA of VVD stemmen deze volksvertegenwoordigers zouden zich wel moeten schamen! Wij zijn Groesbeek en blijven Groesbeek. Net zoals Malden, Malden is en niet Heumen! Nee natuurlijk komt niemand naar informatie avonden, de kracht van een goede lokale politicus is om dicht bij de mensen te staan en weten wat er bij het volks speelt. En bij het volk speelt GROESBEEK en niets… Lees meer »
diana

en zo zij het M-S

koos

Dat klopt..als je zegt:ik kom uit Groesbeek…dan heb je het over het dorp en niet over de gemeente.Dus was is het probleem als de gemeente anders heet?

koos ga lekker in nijmegen wonen.

Kruimeltje

Grappig dat iedereen zich nu druk maakt om de naam terwijl we de fusie gewoon hadden kunnen tegenhouden.
Het was beter geweest om je vooraf druk te maken.

Nu krijg je een nieuwe naam en wordt tevens je bankrekening geplunderd.

Iris

Groesbeek natuurlijk!!!! Buiten dat: De naam Groesbeek is al jarenlang lang bekend, ook in toeristisch opzicht, hier moet je niet aan tornen!

Ik hoop op groesbeek 🙂

Grilingen…?

stom

Of Gum? hahaha

wpDiscuz