Bevrijdingsmuseum verlengt expositie “Forever Free”

Wegens grote belangstelling is de tijdelijke expositie “Forever Free, dansen en oorlog in de frontstad” in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 verlengd t/m 17 februari 2013.

Nijmegen had vanaf 20 september 1944 haar vrijheid teruggekregen, maar werd nu frontstad. De regio werd een half jaar lang bestookt met Duitse torpedo’s, bommen en granaten. Veel mensen leefden als ratten in schuilkelders. Er verbleven duizenden geallieerde militairen. Nijmegen en omgeving waren veranderd in één groot legerkamp.

Ondanks het enorme gevaar kregen het vrijheidsgevoel en de behoefte aan ontspanning en vertier een uitlaatklep op dansavonden in Concertgebouw ‘De Vereeniging’, meisjespensionaten, villa’s, noodhospitalen, fabrieken, scholen en gewone café’s. De geallieerde soldaten en de Nijmeegse meisjes konden volop openlijk swingen op nummers als “Lady be good”, “Honeysuckle rose”, “In the mood” en “Boogie Woogie”.

Op 8 februari 1945 ging het grote Rijnlandoffensief van start. Het legerkamp kwam in beweging. Vanuit het Rijk van Nijmegen trokken 500.000 geallieerde soldaten Duitsland in, waar de strijd om de Niederrhein begon. Het was de grootste en beslissende geallieerde campagne in West-Europa die het einde van de Tweede Wereldoorlog inluidde.

De tentoonstelling laat het allemaal zien, horen en beleven a.h.v. prachtige dagboeken, kervende geluidsfragmenten, meeslepende filmbeelden en nog nooit vertoond fotomateriaal: nog te bezoeken t/m 17 februari 2013.

DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 10 januari, 2013 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Bevrijdingsmuseum verlengt expositie “Forever Free”

Reageren is niet toegestaan.