Bestrijding drugsoverlast: plan van aanpak

De Groesbeekse gemeenteraad zal tijdens de politieke markt op 31 januari de bestrijding van drugsoverlast in behandeling nemen. Inmiddels ligt er al een plan van aanpak klaar. Tijdens de begrotingsdebatten in november 2012 is besloten dat er 50.000 euro extra beschikbaar wordt gesteld voor de aanpak van drugsproblematiek.

Het gebruik van middelen als alcohol en drugs heeft al een geruime tijd de aandacht van de gemeente Groesbeek. Er zijn het afgelopen jaar echter diverse lokale incidenten geweest door het gebruik van drugs waarbij de ambulance moest uitrukken. Om die reden versterkt de gemeente de komende twee jaar (2013-2014) de regie op de aanpak van de problemen.

Vooral het gebruik van GHB is toegenomen. Dit is simpel zelf te maken met gootsteenontstopper, schoonmaakmiddel en gedestilleerd water en het is goedkoop. Er is ook handel in diverse soorten harddrugs. Het lokale jongerenwerk heeft 300 jongeren in beeld, waarvan er 130 in verslavingsstadia geplaatst kunnen worden. 70 jongeren zitten in stadium 1, wat wil zeggen dat het een beginnende verslaving betreft. 40 jongeren zijn in het hoogste stadium geplaatst, zij nemen geen hulp meer aan en sluiten zich af voor de buitenwereld.

De gemeente Groesbeek is geïnformeerd over het aantal incidenten, zoals geregistreerd in het bedrijfssysteem van de Politie Gelderland-Zuid. De afgelopen jaren zien we een stijging voor wat betreft drugs/drankoverlast. 11 incidenten in de jaren 2009 en 2010, 17 in 2011 en 34 (prognose) in 2012. Dit jaar werden al meerdere (ook minderjarige) personen onwel ten gevolge van een overdosis GHB, al dan niet in combinatie met speed en/of cocaïne. Een aantal van hen moest tijdelijk worden opgenomen in het ziekenhuis.

De ervaren overlast is hoog en veel inwoners van Groesbeek geven aan dat het nodig is hier iets aan te doen. Er zijn de afgelopen tijd een aantal ernstige, druggerelateerde incidenten gebeurd. Groesbeek kent officieel drie hinderlijke jeugdgroepen: Zomagroep, Heuvelland en Nijerf. Bij de eerstgenoemde groep ligt de ernstscore het hoogst.

Meer info: Plan van aanpak drugsproblematiek Groesbeek (.PDF-bestand).

Bron: DeGroesbeek.nl, Gemeente Groesbeek

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 26 januari, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 7 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
dikke

eindelijk ik hoop dat er nu eens iets aan gedaan word er is al genoeg kapot hier in groesbeek

Harry

Zolang ouders niet beter naar hun kroost kijken is het dweilen met de kraan open . In sommige gevallen zal het best voorkomen ? maar maak mij niet wijs dat er ouders zijn die het niet weten van hun kids ! dus ouders dat schaamte gevoel weg ! en help de kinderen van jezelf of andere voor het echt te laat is.

moeder
Het ligt niet altijd aan de ouders…als ouders sta je vaak met je rug tegen de muur omdat er gewoonweg niet ingegrepen word! De drugs hier in groesbeek liggen voor het oprapen en steeds meer kinderen (12,13 jaar) gaan er in mee. Harde aanpak is enige optie , Auto s uitkammen want die staan er meer dan genoeg op plekken hier en keiharde straffen uitdelen.Schoonvegen het marktplein , zoma, skatebaan,container heuvelland,en vooral in weekenden in vroege morgen gaan ingrijpen als ze laveloos in hun auto s bij liggen te komen.Of gaan we door met dweilen met de kraan open totdat… Lees meer »
ko merte

Pak eerst maar eens de dealers aan, die lopen er genoeg van in Groesbeek.

miriam

voor de mensen die het nog niet wisten zie hier boven het recept om zelf ghb te maken

a.janssen
ik voel me zelf ervaringsdeskundige,inhet omgaan meteen verslaafd kind.jevraagtje af waarom dit kind wel en dit kindniet. wat heb je als ouder niet goed gedaan? maar welke ouder maakt geen fouten, ondanks dat jedacht dat je het goed deed.ikdenk,dat deze jongeren geen gevoel van EIGENWAARDE hebben, ofveel te weinig.eenkind wat snapt hoeveel hij waard is indeander zijn ogen,en dat hij ook iets betekend voor iemand, diebegrijpt datje geen geestveruimende middelennodig hebt,want dan ben je pas echt een loser;wordt erniet snel genoeg erkendvan het gebruik engedwongengeholpen is het te laat,en kun je je kind alleen maar begeleiden naar de dood! eengroesbeekse… Lees meer »
Peter
Een triest verhaal van een Groesbeekse moeder. Maar wel de realiteit. En ik denk dat wij die als ouders nog niet zien – of willen zien. Hoewel ik geen ervaringsdeskundige ben als het gaat om drugs, zie ik wel dat onze kinderen op erg jonge leeftijd (te)veel alcohol drinken. Het lijkt er op dat het iets is waar je als jongere aan mee moet doen anders hoor je er blijkbaar niet meer bij. En bij alle lol die ze hebben met het bouwen van een carnavalswagen, is het wel zorgelijk dat er zoveel alcohol gedronken wordt. We moeten voorkomen dat… Lees meer »
wpDiscuz