[Video] Koningin Beatrix treedt af

Koningin Beatrix heeft maandagavond bekend gemaakt dat zij op 30 april 2013 zal aftreden. Om 17:00 uur maandagmiddag kwamen de eerste geruchten over het aftreden naar buiten.


Koningin Beatrix doet op 30 april 2013 afstand van de troon. Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl.

Via diverse media, waaronder via DeGroesbeek.nl, was haar toespraak live te volgen. Na een termijn van 33 jaar zal op 30 April 2013 Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem-Alexander de troon van zijn moeder gaan opvolgen.

Levensverhaal Koningin Beatrix

Koningin Beatrix is geboren op 31 januari 1938 en is de oudste van een gezin met 4 kinderen. Haar moeder, Koningin Juliana, maakte in 1937 tijdens een dankwoord bekend dat zij en haar man Prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld in verwachting waren van hun eerste kindje. In 1948 mocht Juliana de troon opvolgen van haar moeder, Koningin Wilhelmina, en heeft zij uiteindelijk 32 jaar aan het roer gestaan van het Koninkrijk der Nederlanden.

Koningin Beatrix trouwde in 1966 met haar man Claus von Amsberg. Dit huwelijk stuitte vooraf op behoorlijk wat kritiek nadat bekend werd dat haar man lid was geweest van de Hitelerjugend. De regering heeft dit naast zich neergelegd waardoor op 10 maart 1966 het huwelijk toch voltrokken kon worden.Koningin Beatrix en haar man waren vlot hierna in verwachting van hun eerste kindje Willem-Alexander. Hij was hiermee de eerste opvolger in de troon. Koningin Beatrix en haar man kregen na de geboorte van Willem-Alexander in 1967 nog 2 kinderen te weten Johan Friso in 1968 en Constatijn in 1969.

Aftreden Koningin Juliana

Op 31 januari 1980 maakte Koningin Juliana bekend dat zij aan haar dochter de troon zou overdragen. Dit zou plaatsvinden op 30 april 1980. De inhuldiging van koningin Beatrix verliep niet geheel vlekkeloos waardoor zij daags na haar inhuldiging al haar eerste publieke optreden had te weten het bezoek van de gewonde ME’ers die wisten te voorkomen dat de huldiging verstoord zou worden door krakers.

Koningschap niet over rozen

Tijdens haar Koningschap heeft Koningin Beatrix verschijnende zaken te verduren gehad. Al vrij snel bleek dat haar man prins Claus ziek was. Hij leed in eerste instantie aan een depressie en later bleek dat de ziekte Parkinson hem getroffen had wat hem uiteindelijk in 2002 fataal werd. Ook brachten haar zoons haar in verlegenheid. In 1999 werd bekend dat haar oudste zoon een relatie had met Maxima Zorreguita. Zij bleek de dochter van Jorge Zorreguita die beschuldigd werd van mensonterende praktijken in het regime van Videla. De familie van Maxima zal niet tijdens de inhuldiging op 30 april 2013 aanwezig zijn.


Maxima, binnenkort Koningin, tijdens de heropening van Orientalis in 2011. Foto en rechten: Frans Aleven/DeGroesbeek.nl

Daarna was het haar tweede zoon, prins Johan-Friso, die in 2003 officieel een relatie startte met Mabel Wisse-Smit. Zij was een ex-vriendin van de bekende topcrimineel Klaas Bruinsma. Het verhaal werd verergert doordat duidelijk werd dat zowel prins Johan-Friso als prinses Mabel geen open kaart gespeeld hadden over het verleden van Mabel. Ook speelde de zaak met haar nichtje prinses Margarita. In deze kwestie werd uiteindelijk prinses Margarita zelf het hardste getroffen maar was het voor Koningin Beatrix wel noodzakelijk om hierover publiekelijk een verklaring af te leggen.

Tijdens een skivakantie in het Oostenrijkse Lech raakte Friso op 17 februari 2012 samen met een vriend onder een lawine bedolven. Sindsdien ligt de prins in een coma. Het vermoeden dat de Koningin niet veel later haar aftreden bekend zou maken werd door het ongeval alleen maar groter.

Geruchten over aftreden

Enige malen kwam in de media namelijk al naar buiten dat koningin Beatrix afstand zou doen van haar troon. De eerste beweringen hierover kwamen in 2006 in de media. Uiteindelijk kwam geheel tot ieders verassing deze mededeling maandagavond 28 januari 2013, om 19.00 uur.


Afscheidsrede van Koningin Beatrix en de reactie van MP Rutte.

De letterlijke tekst van de toespraak staat hieronder:

“Zoals u allen weet, hoop ik over enkele dagen mijn 75ste verjaardag te vieren. Ik ben dankbaar dat het mij gegund is deze dag in goede gezondheid tegemoet te gaan. Aan het éinde van dit jaar zullen wij herdenken dat ons land tweehonderd jaar geleden een koninkrijk werd, waarmee in onze geschiedenis een nieuw tijdperk aanbrak. Het samenvallen van deze twee bijzondere gebeurtenissen is voor mij de aanleiding geweest te besluiten dit jaar uit mijn ambt terug te treden. Het lijkt mij een goed moment om deze stap, die ik al enige jaren overweeg, nu daadwerkelijk te nemen.

Ik heb het altijd als een uitzonderlijk voorrecht beschouwd een groot deel van mijn leven in dienst van ons land te kunnen stellen en overeenkomstig mijn opdracht invulling te mogen geven aan het koningschap. Daarbij was Prins Claus mij vele jaren tot grote steun.

Tot op de dag van vandaag heeft deze mooie taak mij veel voldoening geschonken. Het is inspirerend zich bij mensen betrokken te voelen, mee te leven met verdriet en te delen in tijden van vreugde en nationale trots. Dat heb ik eveneens mogen ervaren in de Caraïbische delen van ons koninkrijk, waar ik ook altijd veel warmte en hartelijkheid heb ondervonden. Ik treed dan ook niet terug omdat het ambt mij te zwaar zou vallen, maar vanuit de overtuiging dat de verantwoordelijkheid voor ons land nu in handen van een nieuwe generatie moet liggen. Het is met het grootste vertrouwen dat ik op 30 april van dit jaar het koningschap zal overdragen aan mijn zoon, de Prins van Oranje. Hij en Prinses Máxima zijn ten volle op hun toekomstige taak voorbereid. Zij zullen ons land met toewijding dienen, getrouw de grondwet onderhouden en met al hun talenten een eigen invulling geven aan het koningschap.

Gesterkt voel ik mij door de gedachte dat het plaats maken voor mijn opvolger niet betekent dat ik afscheid neem van ú. Ik hoop dat ik velen van u nog dikwijls kan ontmoeten. Ik ben u diep dankbaar voor het vertrouwen dat u mij heeft gegeven in de vele mooie jaren waarin ik uw koningin mocht zijn.”

Koninginnedag 30 april wordt Koningsdag 27 april

Per 2014 wordt Koningsdag op 27 april, de verjaardag van de toekomstige Koning Willem-Alexander, gevierd. De eerste Koningsdag is echter op 26 april 2014, omdat de 27e op een zondag valt. Maxima wordt Koningin en hun dochter Amalia Prinses van Oranje.


Onze nieuwe koning: Koning Willem-Alexander. Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl.

Bron: DeGroesbeek.nl, Wiki, NOS e.a

Gerelateerde berichtenTags:, , , , , , , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 28 januari, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 4 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering

Mooi voor hem en maxima leuk stel 🙂

Bruuske

Pakken ze ons volgend jaar weer een vrije dag af

De Kuier

Niet echt. Alleen van zondag naar zaterdag verzet. Dan kun je toch uitslapen.!

bruukse

nu hoor je in een keer niets meer over crisis.

wpDiscuz