Spelregels carnavalsfeest 2013

Het weekend van 9 en 10 februari en volgende dagen staan in het teken van carnaval en dan zullen de carnavalisten en allen die carnavalsminded zijn zich in het feestgedruis storten. Er zijn weer veel activiteiten in het Keulen van Gelderland en voor het overzicht verwijzen we graag naar het Sökske.

Voorafgaande aan de optochten zal op zaterdag 9 februari met muzikale ondersteuning van fanfare Jubilate Deo rond de klok van 10.45 uur in het gemeentehuis de sleuteloverdracht-ceremonie beginnen met uiteraard prins Ummenie de 53e van De Feestneus, Prins Steph van De Berggeiten en Prins Chris d´n Urste van Net Aecht. Belangstellenden zijn hiervoor van harte uitgenodigd.

Gemeentehuis maandag 11 februari dicht

Op 11 februari, carnavalsmaandag, is het gemeentehuis weer traditiegetrouw de gehele dag gesloten. Hetzelfde geldt voor de gemeentewerf aan de Industrieweg.

Spelregels tijdens de optochten

Voor de goede gang van zaken rond de optochten is een aantal spelregels afgesproken. Zo is alcoholische drank voor bestuurders van carnavalswagens en deelnemers onder de 16 taboe en dienen overige deelnemers opzichtig alcoholgebruik achterwege te laten.

Het vervoeren van personen op een carnavalswagen mag alleen tijdens de optocht en niet buiten de optochtroute. Verder worden de deelnemers opgeroepen zich van kwetsende of discriminerende teksten en gedragingen te onthouden en moeten minderjarige deelnemers aan de optocht begeleid worden door een meerderjarig persoon. Deze spelregels staan ook in het optochtreglement dat de deelnemers van de organiserende carnavalsvereniging ontvangen.

Gebruik leeftijdsbandjes voor alcoholverstrekking in carnavalstent

Gemeente, IrisZorg en SOK hebben dit jaar gezamenlijk afspraken gemaakt om een verantwoorde alcoholverstrekking in de feesttent in het centrum zo eenvoudig en helder mogelijk te organiseren. Ook andere horecabedrijven in de gemeente Groesbeek kunnen hierop aansluiten.

Dit betekent dat het legitimatiebewijs van bezoekers bij de toegang tot de tent met een zgn. ID-swiper eenmalig wordt gecontroleerd en blijkt diegene minimaal 16 jaar te zijn, dan krijgt deze bezoeker een gekleurd polsbandje om. Dit polsbandje blijft alle carnavalsdagen geldig (a.u.b. omhouden dus) en hiermee kan de bezoeker aantonen dat hij gerechtigd is om alcohol te kopen en te drinken. Het bedienend personeel in de feesttent hoeft daarom niet meer steeds naar leeftijd of legitimatie te vragen, maar ziet aan het gekleurde polsbandje dat aan deze persoon alcohol mag worden verstrekt. Er zijn polsbandjes in omloop voor 16+ (licht-alcoholisch) en voor 18+ (ook sterke drank), deze hebben uiteraard een verschillende kleur. De gemaakte afspraken kunt u overigens ook terugvinden in het huis-aan-huis verspreide Sökske.

De norm ‘geen alcohol onder de 16’ is nadrukkelijk vastgelegd in de vernieuwde Drank- en Horecawet en richt zich zowel op de verstrekker als op de jongere zelf. Dat laatste aspect is nieuw. Een jongere onder 16 jaar die alcohol in bezit heeft in de publieke ruimte (dit is op straat maar ook in openbare gelegenheden als horecabedrijven en feesttenten) is nu dus persoonlijk strafbaar en kan hiervoor een boete krijgen van € 45,-.

Afsluiting

In verband met de grote optocht op zondag 10 februari en het straatcarnaval daar omheen is de Dorpsstraat op carnavalszondag van 11.00 tot 19.00 uur afgesloten. De optochtroute wordt van gemeentewege op zondag al direct na afloop geveegd.

Voor meer nieuws over carnaval in Groesbeek kunt u terecht op Gruusbek.nl

Bron: Gemeente Groesbeek

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 1 februari, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 2 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
handy

Is het polsbandje voor twijfelgevallen of voor iedereen >16 of >18 jaar??

Over spelregels gesproken 2.20 een plastic bekertje bier, wie verzint zoiets allemaal.

wpDiscuz