Filmvoorstellingen Krieg am Niederrhein

Het Bevrijdingsmuseum vertoont in februari en maart 2013 een reeks filmvoorstellingen van de klassieker ‘Krieg am Niederrhein’.


Duitse krijgsgevangenen tijdens het Rijnlandoffensief onder toeziend oog van de geallieerden. Foto: Archief Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Rechten: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945.

Het Rijnlandoffensief

Dit jaar is het precies 68 jaar geleden dat het Rijnlandoffensief van start ging: de grootscheepse aanval van de geallieerden op de Niederrhein vanuit het Nederlands-Duitse grensgebied bij Nijmegen. Van de start van Operatie Veritable op 8 februari 1945 tot en met de oversteek van de Rijn bij Wesel op 23/24 maart 1945. De nog in prima staat verkerende Duitse film ‘Krieg am Niederrhein’, aangevuld met beelden van geallieerde oorlogscorrespondenten, verbeeldt op zinderende wijze de aanval op het Rijnland, waarbij volgens de laatste gegevens 500.000 geal-lieerde soldaten het op 8 februari 1945 opnamen tegen de Duitse verdediging (Ter vergelijking: de Amerikanen en de Britten hadden tot voor kort zo’n 160.000 soldaten in heel Irak).

Groot offensief

In zes weken tijd groeide dit aantal uit tot een geallieerde troepenmacht van meer dan 1 miljoen soldaten. De overtocht over de Rijn markeerde het begin van het einde van Hitler-Duitsland. De geallieerden maakten bij Wesel een scherpe bocht naar links en bevrijdden Noord-Nederland. Een hoofdmacht trok nu dwars door Duitsland om de Russen te ontmoeten. Nooit eerder was vanaf Nederlands grondgebied een offensief ingezet van zulk een omvang. Onvoorstelbare hoeveelheden manschappen, voertuigen, munitie, brandstof en voedsel werden ter voorbereiding van Operatie Veritable in het Rijk van Nijmegen geperst. Het gebied werd spil en draaipunt aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. “Een grandioos schouwspel, door de duivel zelf uitgevonden”, zo berichtte de Amerikaanse oorlogsverslaggever James McCarthy over deze slag.


Kranenburg in februari 1945. Foto: Archief Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Rechten: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945.

“The battle to end the war”

De befaamde historicus W. Denis Whitaker wist het zeker, dit was: “The battle to end the war”. Hier trok de oorlog alle registers open: invasie, trommel- vuur, man tot man gevechten, tankslagen, bombardementen, amfibische operaties en luchtlandingen. Records werden gebroken. In de film worden ook de enorme gevolgen voor de Nederlandse en Duitse burgerbevolking en de verwoestingen van de Niederrhein zichtbaar: onder andere de ravages in het platgebombardeerde Kleve, Emmerich en Wesel, de verwoestingen in het Rijk van Nijmegen en in de gehele grensstreek van Gelderland en Noord-Limburg.

Grote verliezen

De balans van het Rijnlandoffensief na die zes weken: 25.000 geallieerden waren gesneuveld of gewond geraakt. De verliezen aan de Duitse kant worden geschat op meer dan 60.000 man. De film wordt vertoond in het comfortabele bioscoopzaaltje van het museum met de authentieke stoelen van de voormalige Scalabioscoop die begin jaren ’50 in Nijmegen werd gebouwd. Aan elke voorstelling gaat een korte historische inleiding vooraf, verzorgd door deskundigen van het Bevrijdingsmuseum.

Filmprogrammering

. Zondag: 17 en 24 februari en 3, 10 en 17 maart. 14.00-17.00 uur (incl. pauze).
. Dinsdag: 19 en 26 februari en 5 en 12 maart. 19.30-22.30 uur (incl. pauze). Zaal open vanaf 19.00 uur.
. Donderdag: 7, 14, 21 en 28 februari en 7 en 14 maart. 14.00-17.00 uur (incl.pauze).

Algemeen

. Voorafgaand aan alle voorstellingen en in de pauze is het museumcafé geopend.
. Film is Duitstalig en niet ondertiteld.
. Attentie: i.v.m. de verwachte grote drukte is reservering gewenst: tel 024-3974404 of [email protected].
. Standaard entreeprijzen(MK geldig)

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichtenTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 4 februari, 2013 door Redactie DeGroesbeek with Comments Off on Filmvoorstellingen Krieg am Niederrhein

Reageren is niet toegestaan.