Weghalen lantaarnpalen zorgt voor onveilig gevoel

Er heerst nog steeds een gevoel van onveiligheid doordat de lantaarnpalen in het buitengebied bij Groesbeek zijn verwijderd. DeBuzz, een rijdende redactie van de regionale media, gaat hier woensdagavond vanaf 19:00 uur bij De Wolfsberg met inwoners over praten.

Beleidsplan Openbare Verlichting

Deze zomer werd, overeenkomstig het beleidsplan Openbare Verlichting, de verlichting uit het buitengebied gehaald. Enerzijds werden de masten verwijderd om energie te besparen, anderzijds om het buitengebied weer donker te laten zijn. Nadat dit eenmaal was gebeurd klaagden inwoners dat zij zich onveilig voelden na deze maatregelen.

Standpunt GroenLinks Groesbeek

In november 2010 heeft de gehele raad, met uitzondering van de VVD, de beleidsnota vastgesteld. GroenLinks Groesbeek laat in een verklaring op haar website weten waarom zij nog steeds achter dit plan staat: “Voor wat betreft de sociale veiligheid delen wij de zorgen van de bewoners van het buitengebied nauwelijks, omdat openbare verlichting alléén (helaas) géén veilige openbare ruimte garandeert. Immers, openbare verlichting kan alleen bijdragen aan een veilige openbare ruimte als er tevens sprake is van sociale controle door bijvoorbeeld buren of voorbijgangers. In het buitengebied is dit echter nauwelijks het geval en zou het licht ‘s nachts dus uitgeschakeld kunnen worden.”

GroenLinks Groesbeek geeft echter wel aan dat zij de zorgen wat betreft verkeersveiligheid delen. In februari 2010 diende de partij dan ook een motie in voor de aanschaf van het systeem “Dial4Light”, oftewel: een systeem dat burgers de mogelijkheid biedt om zelf met hun mobieltje de straatverlichting aan te zetten. De motie werd door wethouder Theo Giesbers ontraden.

DeBuzz

DeBuzz was op zoek naar een nieuwswaardig onderwerp voor Groesbeek en vond via Twitter al snel iemand (@Wasslehoff) die de redactie met deze zoektocht kon helpen. Zodoende kwam de discussie over de verlichting ook op social media op gang. Als u op Twitter mee wilt discussieren over dit onderwerp gebruik dan de hashtag #DonkerGroesbeek. De opnames van het programma zijn op 6 februari, 19:00 uur bij De Wolfsberg in Groesbeek. Een ieder is uitgenodigd om mee te praten.

Behandeling problematiek in de raad

De Groesbeekse gemeenteraad zal dit onderwerp binnenkort weer op de agenda zetten. Wanneer dit precies gebeurd is vooralsnog niet duidelijk. Giesbers heeft dinsdagavond in het programma “Focus” van Omroep Groesbeek aangegeven dat er op de plekken waar de oude masten stonden, nieuwe, energiezuinige, masten komen die ook beter voor de flora en fauna zijn. De oude masten waren niet meer te gebruiken.

Bron: DeGroesbeek.nl, GroenLinks Groesbeek, Twitter

Gerelateerde berichtenTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 5 februari, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 6 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
De Kuier

Als daar dan nog maar de lampen branden!

Moeten zeker eerst weer doden valen.

diana

minder aan de heiligelandstichting geven .
dan kunnen de lampen blijven branden

Janje

Schandoalig tis da me die lichte…wie versint zunne kwats .inderdoad dur motte urst zwoare ongelukke gebeure vur ze dan wakker worre dor ien ut Gemintehuus dor ien Terp. Ik weet we da as dur iets me mien blaache geburt want die fietse dor ok op de wege ik me miene tracktor ut gemintehuus ien rej.Dan wite ze hoe onveilig ut is op die buutewege….gekke….

ikke

wat een BULLSHIT weer allemaal!De bewoners van het buitengebied konden de oude lantaarnpalen kopen om ze vervolgens zelf er weer neer te zetten.Hoezo niet meer te gebruiken? En wat de flora en fauna betreft; er hebben nog nooit zoveel dode dieren op de weg gelegen (serieus), zijn natuurlijk allemaal van slag!

Ze gaan de meeste lantarenpalen weer terug zetten, koste 85000 euro waar hebben we het over.ze lulle zich er wel weer uit.

wpDiscuz