Heumen wil niet fuseren met MUG-gemeenten

Het college van B&W van de gemeente Heumen stelt in een raadsvoorstel voor om af te zien van een bestuurlijke of ambtelijke fusie met de MUG gemeenten.

Dit voorstel is de uitkomst van een onderzoek van het college naar aanleiding van een motie van de gemeenteraad van 20 december 2012. In deze motie vroeg de gemeenteraad nog eens te verkennen of een bestuurlijke of ambtelijke fusie met de MUG gemeenten wenselijk zou zijn.

Het onderzoek van het college vond in januari 2013 plaats. Onderdeel van het onderzoek waren gesprekken met de MUG gemeenten en de provincie Gelderland. Zowel de MUG gemeenten als de provincie hebben in deze gesprekken aangegeven dat het proces van de MUG herindeling niet mag worden verstoord en dat de MUG herindeling per 1 januari 2015 met volle kracht moet worden uitgevoerd. De MUG gemeenten hebben wel aangegeven open te staan voor samenwerking.

Het nieuwe regeerakkoord was voor de gemeenteraad van Heumen de aanleiding om een fusie nader te onderzoeken. Het regeerakkoord legt veel nadruk op schaalvergroting van gemeenten, samenwerking, bezuinigingen en decentralisaties.

Op 21 februari 2013 neemt de Heumense gemeenteraad een besluit over het voorstel.

Raadsvoorstel gemeente Heumen over fusie (.PDF-bestand).

Bron: MUGHerindeling.nl

Gerelateerde berichten



Tags:, , , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 6 februari, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 9 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Vissertje

Kijk gemeente Groesbeek, zo had het bij ons ook moeten zijn..

maikel

wel samenwerken maar niet fuseren had toch ook gekund hier in groesingen en dal?

dikke

eindelijk een gemeente die van zig afbijt

www.hanspeters.eu

Nee dikke,
Een gemeenteraad

Realist

Nee dikke en Hans, het is een voorstel van het college. Of de raad het daar mee eens is zal nog moeten blijken.

pietje puk

Groesbeek had mijn inziens beter met gemeente Heumen kunnen samengaan,ipv als een dolle mug rond vliegen

Peter

Waarom een discussie over iets dat je – misschien niet nu – maar uiteindelijk vanuit de overheid toch krijgt opgelegd. Het is al vreemd dat gemeenten daar blijkbaar zelf ook nog een stem in willen – en kunnen hebben. Daar hebben we nu juist een overheid voor. Knopen doorhakken dan maar!

www.hanspeters.eu
Ik wil toch nog een keer reageren. Ik heb tegen een fusie met Ubbergen en Millingen gestemd, vanwege de slechte financiele situatie in beide gemeenten. Wat lees ik tot mijn verbazing Millingen gaat het sportpark renoveren kosten 1,7 miljoen euro. Indien je al art 12 gemeente bentm waarvan kan dat dan? Ik heb het gevraagd aan onze wethouder die wees me toch echt naar Millingen. Ik denk dat de financiele positie van Heumen beter is. ik denk dat de band van oudsher met Heumen beter is. Ook geografisch ligt Heumen naast de deur. Indien je naar de overheid zou moeten… Lees meer »
Peter
Die overheid hebben we met z’n allen gekozen! En een van de beleidspunten is dat gemeenten < 100.000 inwoners op termijn geen bestaansrecht meer hebben. Of we dat nu leuk vinden of niet. Als dat zo is, moeten we niet gaan ouwehoeren (vergeef me het woord) of we nu wel of niet – en met wie we gaan fuseren, maar ga nu eens na hoe we dat zo goed(koop) mogelijk kunnen doen. En zonder dat daar weer dikke rapporten over worden geschreven door (externe) adviseurs. En dan zal het van alle partijen wat 'geven en nemen' zijn. Dat is dan… Lees meer »
wpDiscuz