[Update] Boek over geschiedenis bestuur Groesbeek

Groesbeek wil, als gevolg van de beoogde herindeling van de gemeenten Groesbeek, Millingen aan de Rijn en Ubbergen, de bestuurlijke geschiedenis van de gemeente Groesbeek in boekvorm vastleggen. Dit blijkt uit een raadsvoorstel van de gemeente Groesbeek.

Einde zelfstandige gemeente

Door de herindeling zullen de drie MUG-gemeenten per 1 januari 2015 als zelfstandige gemeente ophouden te bestaan. Reden genoeg voor het Groesbeekse College om met dit voorstel te komen. “De huidige generatie als ook het nageslacht krijgen daarmee een goed beeld van thema’s, demografische gegevens, markante personen e.d. die in de gemeente Groesbeek een rol hebben gespeeld”, aldus het College van Burgemeester en Wethouders.

Het boek

Het boek omvat de geschiedenis (periode 1795 – 2014) van het heuveldorp en doet het bestuurlijke reilen en zeilen uit de doeken. Aan de hand van een aantal reportages zullen belangrijke momenten en de betekenis van de bestuurlijke geschiedenis van de gemeente Groesbeek door de tijd heen aan bod komen. Als auteurs voor het boek zijn de heren S. Schmiermann, hogeschooldocent geschiedenis en bestuurslid Heemkundekring Groesbeek, en T. Bosch, universitair hoofddocent geschiedenis, benaderd. Deze heren hebben eerder al blijk gegeven van hun kwaliteiten op het gebied van geschiedschrijving, onder meer met het boek “Fanfare Wilhelmina Groesbeek, 1898-1998”.

September 2014 in de verkoop

De gemeente verwacht dat er zo`n 600 boeken verkocht zullen worden. Het boek, dat in september 2014 klaar moet zijn en 170 bladzijden bevat, zal naar schatting 25 euro kosten. Er is gekozen om maximaal 20 ‘reportages’, waarin verschillende facetten van deze geschiedenis door de tijd heen aan bod komen, te schrijven. Het boek wordt geproduceerd door van Uitgeverij Vantilt uit Nijmegen.

Kosten realisatie boek: 56.000 euro

De gemeenteraad moet het voorstel op 28 februari eerst goedkeuren en een krediet van meer dan 55.000,- beschikbaar stellen voor de realisatie van het boek. Door de verkoop zou hiervan zo`n 10.000,- euro weer terug moeten vloeien naar de gemeente. Ook de Gedeputeerde Staten van de Provincie Gelderland moet een positief besluit van de raad goedkeuren.

Update 28-02-2013, 23:30 uur
Het voorstel is aangenomen. CDA en Sociaal Groesbeek waren tegen. Eerstgenoemde partij vond het initiatief goed, maar kon het niet aan de burgers verkopen om dit via de raad goed te keuren. De realisatie van het boek moest volgens het CDA dan ook buiten de gemeenteraad om gebeuren.

Bron: DeGroesbeek.nl, Raadsvoorstel (B7 / Feb2013) GroesbeekTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 28 februari, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 8 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Carnaval 2014

Ja hoor! de carnaval is 1 dag voorbij en het eerste idee kan al weer ingediend worden. Een boek met alleen maar zwarte bladzijden 🙂

joke

25 euro voor 170 bladzijdes….mét markante personen…. zeker met de B&W voor in de rij….de mis-kleunen(stoplichten, bord met te verwachtte rijtijd door het dorp, lantaarnpalen weg en weer terug…… om er maar een paar te noemen) zullen wel niet worden beschreven……

kosten boek 56.000,00 : 600 boeken……..dure boekjes…..
en de boeken die niet verkocht zullen worden gaan natuurlijk als “relatie-geschenken” de deur van het gemeentehuis uit….
o ja…. 10.000 euro gaat weer naar de gemeentekas…400 x 25,00 euro = 10.000,–….

Inderdaad zo als Carnaval 2014 al schreef: het eerste carnavals-idee is er al weer….

Paul

In het voorstel staat dat die schrijvers 560 uur nodig denken te hebben voor het boek. Gemeente gaat uit van 45 euro per uur, dus daar heb je al een kleine 25.000 euro aan kosten. En inderdaad Joke, in het voorstel staat ook dat het boek als geschenk gebruikt wordt, haha.

Echte Piet
Een hele eer voor beide heren om mee te mogen werken aan een boek over het gemeente bestuur van Groesbeek,dacht ik. Toen ik zag dat de kosten €56000,- waren dacht ik ook dat ieder huisgezin in Groesbeek zo’n boek KREEG,maar nee er gaat een groot deel naar het onderzoek in achieven (wat al eerder door Groesbeekse archiefonderzoekers gedaan is),dus dat wordt putten uit andermans archief. Maar de onderzoekers gaan er wel in inkomen op vooruit. Ik miste de naam in het verhaal van iemand die al vele boeken over Groesbeek heeft gemaakt. Ik zie het er nog van komen dat… Lees meer »
De buurman

Alles is toch al geschreven door dhr Driessen

Over de periode Prick valt alleen te melden dat het een grote bende van gemaakt is met veel eigenbelang en vriendjes politiek.

Dus onzin aktie !

de.nachtboswachter

er.is in groesbeek.maar.een man die alles weet over groesbeek.en.de boeken die deze man schrijft zijn ook nuttig voor de gemeenschap zelf heb ik ook wat boeken gekocht van hem en dat zijn boeken die alles over groesbeek zeggen .en ook leerzaam.zijn voor de scholen met hele mooien foto.s van vroeger en hoe het in elkaar zit stop met geldt weg gooien stop het in goede dingen omroep groesbeek ouderen jeugd.van gilsplein schoonwerk .zaamheden.centrum.

de.nachtboswachter

de boeken van dhr driessen zeggen al genoeg over groesbeek.toch maar weer geld over de balk gooien doe er maar nuttigen dingen mee .zoals.hierboven al gezegt och groesbeek waar zijn we toch mee bezig.

Gerrie

Wat een onzin om met zoveel gemeenschapsgeld dit boek te laten maken. Wie zit er hierop te wachten? Ik had een betere besteding voor dit geld gezocht. Je kunt merken dat Groesbeek vorig jaar goed gecasht heeft, het geld vliegt er uit. Jammer dat de meeste partijen dit plan gesteund hebben.

wpDiscuz