[Foto’s] Haardhoutdag; handtekeningenactie bomenkap

De meeste mensen met een openhaard hebben de afgelopen winter hun voorraad haardhout weer zien slinken.


Ze liggen klaar voor de verkoop. Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl.

Deze winter voorziet Staatsbosbeheer in het Rijk van Nijmegen graag in een behoefte en biedt haardhout aan uit eigen bos. Staatsbosbeheer organiseert morgen, zaterdag 16 februari 2013, een haardhoutdag in het Groesbeekse Bos.

Staatsbosbeheer heeft altijd hout geoogst vanuit professioneel bosbeheer en daarmee tevens inkomsten gegenereerd. De opbrengsten van hout worden gebruikt om het natuurbeheer wat Staatsbosbeheer doet mede te financieren. De verkoop van haardhout maakt hier deel van uit.

Beperkt aanbod

Het haardhout moet zelf worden afgehaald en opgeladen. Natuurlijk moet het hout nog wel gedroogd worden want het komt ‘vers’ uit het bos en is dus nog vol met vocht. De voorraden haardhout zijn beperkt dus kom op tijd. Het hout dat u bij ons koopt ligt al opstapels langs de Maldensebaan. De stammen (essen en esdoorn) hebben een lengte van 2 meter en een diameter van 15 tot 25 cm. Er gaan ongeveer 22 stammen in een kuub. De prijs bedraagt €2,50 per stam. U kunt na het laden contant afrekenen bij medewerkers van Staatsbosbeheer.

Houtoogst

Van de ruim 90.000 hectare Nederlands bos die Staatsbosbeheer beheert is circa eenderde natuurbos waar de natuurlijke processen voorop staan en dood hout zoveelmogelijk blijft liggen als bron voor nieuw leven. Ongeveer tweederde is multifunctioneel bos dat beheerd wordt met verschillende doelen. Eén daarvan is het oogsten van hout. Het overgrote deel van het hout dat Staatsbosbeheer oogst uit de Nederlandse bossen wordt industrieel verwerkt. Bijvoorbeeld tot meubels en tuinhuisjes, maar ook als biobrandstof en voor de productie van pallets voor de (inter)nationale handel. Een klein deel wordt als openhaardhout verkocht aan particulieren. Al het hout van Staatsbosbeheer is natuurlijk FSC-gecertificeerd.

De haardhoutdag begint om 09:00 uur en duurt tot 15:00 uur. De locatie is de entree van het Groesbeekse Bos bij de kruising Nijmeegsebaan-Maldensebaan. Dit is ter hoogte van de sportvelden van Germania. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met boswachter Corien Koreman: 06-10016526 of mailen naar [email protected]

Update 15-02-2013, 19:15 uur
Vanuit de Groesbeekse politiek wordt er gereageerd op het feit dat Staatsbosbeheer het haardhout verkoopt. Sociaal Groesbeek-fractievoorzitter Hans Peters geeft op zijn weblog aan dat hij vindt dat er door de bomenkap een stuk authentieke natuur vernield is. Hij is na een bezoek in het Kraijendal van mening dat niet alleen de zieke bomen gerooid zijn. De zware machines hebben de paden vernield en lekken volgens Peters veel olie in een waterwin gebied. Reden genoeg voor hem om een handtekeningenactie te starten. “Bent u het ook niet eens met een massale bomenkap? Stuur dan een email met daarop “stop staatsbosheer met de vernietiging van het bos” aan [email protected], valt er vrijdagavond op het blog te lezen.


Enkele foto’s uit het Groesbeekse bos. Foto’s en rechten: Hans Peters.

Bron: DeGroesbeek.nl, Weblog Hans Peters, Staatsbosbeheer RivierengebiedTags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 15 februari, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 18 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
www.hanspeters.eu
Vandaag had ik het genoegen om met de nachtboswachter, het Kraijendal in te gaan. Ik schrok me letterlijk te pletter wat voor een geweld dat toch autentieke bos is aangedaan. Op mijn blog http://www.hanspeters.eu heb ik foto’s geplaatst. Schandalig zoals Staatsbosbeheer het zogenoemde bosbeheer uitvoert. Dat er weinig rekening gehouden wordt met de natuur en met waterwingebieden moge duidelijk zijn uit mijn foto’s. Er ligt echt wel voldoende haardhout. Ik vraag me af of het nog ooit met de paden goed komt en of daar nog ooit bosbessenstruikjes groeien. Ik heb besloten om een actie mail adres te openen: [email protected]… Lees meer »
Hans

Als nou niemand dat hout gaat ‘kopen’ maar ze er lekker mee laat zitten dan moeten ze het zelf afvoeren. Dat is dan hun straf voor het vernielen van het bos. Ze zouden het maar gratis weg moeten geven hè?? Vernielers én profiteurs!! Het kan nie op!!

www.hanspeters.eu

Hans kijk op mijn blog die zitten niet met een paar honderd kuub meer of minder. Het zijn echt vernielers onder het mom van natuurbeheer. Dit duurt tientallen jaren eer de vernielingen aldaar door de natuur hersteld zijn.

Realist

Ja en dan nog dat zogenaamde Heiderijk experiment. Het is gewoon een smoes om poen te verdienen en dat ten koste van het Groesbeekse bos. Kwalijk ook dat de WMG hier achter staat.

willie.liebers.

ik sta helemaal achter sociaal groesbeek en achter de nachtboswachter. ik noem het heiderijk experiment.zinloos. en kost veel weg gegooidt geldt en onderhoud en we kopen er niks voor de dieren zijn.ook haast allemaal weg en spoorloos en dan die centrum plannen daar worden bepaalde lieden beter van ze hebben ook regelmatig onderonsjes bij de wolfsberg dan zitten ze uit het zicht heb er gewerkt in. de bediening willen ze voor de dag komen van ons geldt maar het bos daar hebben ze niks mee of de gemeenschap hans maak ze maar eens wakker op dat gemeentehuske .

Handy

Wat een zeurders….. bos moet verjongen… dus hoe doe je dat nu er geen hout meer wordt gebruikt om dagelijks op te koken/verwarmen??? Juist door te kappen… Vind dat de politiek hier niets mee te maken heeft…. zg. plolitiekmakers blijf bij je leest.. of te wel politiek op het pluche en de boswachters in het bos.

Wees blij dat SBB het hout wil delen met Groesbeek e.o. als ze dat niet gedaan hadden, was er weer andere politiek gezeur geweest.

Corine en je mannen GO GO

Grt.

jantje.janssen.

je praat er over als of alles koek en ei is met ons bos dit is schandalig je zit zeker bij groenlinks of pvda die zijn het hier wel mee eens heb je de haard al aan en is je drink water nog wel goed ga maar eens goed kijken in het waldt handy volgens mijn heb ik gister nog met je gepraat.

maria.aalbers.

hans ik vindt het goed dat je op komt voor het bos.en ik hoop dat je gauw wethouder word mijn stem heb je al mijn moeder heb je toen ook goed geholpen en je slaat altijd de spijker op zijn kop binnen de politiek en bent altijd bereik baar.voor je mede mens.

dokter.long.centrum.

onze longen hebben het al moeilijk genoeg binnen deze regio we moeten zuinig zijn op bosbeheer ik ben geen voorstanden van dit beleidt over 10 jaar hebben ze er spijt van ik wil als longarts alleen maar zeggen stop.heiderijk stop veel succes socaalgroesbeek.maar.ook geen westelijke rondweg door het bos zonde.ssb.stop.stop.voor het te laat is ik sta ook achter die nachtboswachter .wij hebben een.nachtburgermeester .

kruimeltje

Volgens mij zijn Willie, Jantje, Maria, dokter en de nachtburgermeester allemaal familie van elkaar (of hebben in dezelfde klas gezeten en Nederlandse les gehad van dezelfde juf/meester).

Bosbeheer en politiek hebben in deze situatie niets met elkaar te maken. Verwar en vermeng dit niet.
Ik begrijp dat dit vervelend is voor sommige reageerders omdat zij graag de politiek altijd en overal de schuld van willen geven.

willie.liebers.

nee kruimeltje we doen wel samen trimmen in het bos 2 keer per week en naar afloop praten we over dingen die ons bezig houden en nu was de haardhoutdag en bomenkap ons onder werp en willie weet ons altijdt te over tuigen je zat wel in de goede. richting heb je meschien voor redakteur.gestudeerdt of psycholoog maar soms vindt ik je leuk over komen en slim maar ik vindt wel dat politiek hier in ook een rol in moet spelen en hans.peters. kaart het wel aan en sta morgen weer gezondt op de nachtboswachter.

www.hanspeters.eu
Ik zie hier verschillende positieve en verschillende negatieve reacties. Ik ben een persoon die (althans voor mij) uitgaat van het principe zonder onderzoek, geen recht van spreken. Ik heb onderzocht wat er in het bos en dan met name in het Kraijendal aan de hand is. Ik heb gezien dat het bos daar behoorlijk vernield is. Ik vind het nodig om de Groesbeker daarover te informeren. De Groesbeker kan het met mij eens zijn of niet. Ik vraag aan diegenen die het met mij eens zijn te reageren op mijn emailadres. Ik heb al verschillende reacties ontvangen, vele Groesbekers zijn… Lees meer »
de.nachtboswachterj
hans.je hebt voorkomen. gelijk ik kom veel mensen tegen in het bos vooral in de lente en zomer toeristen en kom dan ook met hen in gesprek .ze komen hooft.zakelijk voor de natuur en de mooien bossen en mooien omgeving vooral uit drenten rottendam.amsterdam.en dan hebben ze het ook over deze kaalslag en dan hoor ik vaak hier hoeven we ook niet meer heen.en dan gaan we volgendt jaar wel naar oosterrijk of duitslandt maar ja straks zien.we het bos door de bomen niet meer en dan is het te laat maar kijk ook eens op de but heumersoordt mook… Lees meer »
www.hanspeters.eu

Ik weet dat ik gelijk heb nachtboswachterj. Ik ben alleen geen voorstander van acties en zeker niet als die actie illegaal is. Ik denk dat dit probleem met woorden en ondersteuning van inzenders op te lossen moet zijn. Ik denk dan aan voorlichtingsavonden van Staatsbosbeheer en dan vooral ook met als inzet het luisteren naar elkaar.

de.nachtboswachter
hebben we in het verleden al niet genoeg gepraat wat heeft op geleverdt ons wet toen ook medegedeelt dat de eerste 5 jaar niet meer gekapt zou worden .je moet niet denken dat ik gek ben ik denk hier bij aan ludieke acties bevoorbeeldt.folders uit delen of handtekeningen verzamelen maar je kunt maar nooit weten binnen deze rechstaat het is allemaal anders aan het worden je kunt zo maar aangehouden worden door politie uit een andere regio dat moet je toch ook weten als je in de politiek zit .groetjes de nachtboswachter kijk.maar eens hoeveel ontslagen er gaan vallen ook… Lees meer »
Kruimeltje

Morgen nog even een paar kub hout halen!

de.nachtboswachter

hoeveel kub moet je hebben.berken.amerikaans.eiken.hollands.eiken.beuken.de nachtbos.wachter.weet de weg.

de.nachtboswachter

neem wel een 4.wiel.aandrijving mee.

wpDiscuz