[Foto’s] Record: Warmste 5 maart ooit

De eerste lentedag van het jaar, 5 maart 2013, gaat direct de boeken in als warmste 5 maart ooit. Het oude record van 1992 (15,0 graden) is dinsdagmiddag verbroken: in De Bilt werd het 15,2 graden. De temperatuur kan tot 16:30 uur nog oplopen.


Kraanvogels in Groesbeek. De lucht was dinsdag weer eens strakblauw. Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl.

Groesbeek: 16,0 graden

In diverse provincies werd eerder op de dag al het dagrecord van desbetreffende provincie verbroken. Het record voor Gelderland (1992) stond op 15,4 graden. Dit is rond 14:30 uur ook verbroken aangezien het op dat moment 15,8 graden was. Het oudste 5 maart-record is in het bezit van Limburg: in 1920 werd het daar 18,2 graden. Op het moment van schrijven (16:15 uur) is het in Groesbeek 16 graden.

De temperaturen blijven deze week nog aan de hoge kant, al wordt de kans op neerslag aan het einde van de week groter. Na komend weekend zal de temperatuur waarschijnlijk weer een (grote) stap terug doen.

Kraanvogels

De strakblauwe lucht levert ook weer leuke kiekjes op. Piet Spanjers maakte foto’s van groepen kraanvogels die over het dorp vlogen. De groepen waren in aantal van ongeveer 80 en 90 stuks. Vanuit het zuiden vlogen ze over de Horst met een boog naar rechts richting Kranenburg alwaar ze uit formatie gingen vliegen en enkele minuten rond cirkelden om vervolgens weer in de bekende V-formatie in oostelijke richting te vliegen. Daarna verdwenen ze uit het oog.

“Mij viel op dat beide groepen, waar ongeveer 20 minuten tussen zat, deze rondtrekkende beweging maakten alsof ze een nieuwe koers zochten. Paul Leenders meldde maandag ook een groep van ongeveer 80 kraanvogels even voor 12 uur. Dus de groepen zijn altijd wel van dezelfde grootte,” weet Spanjers DeGroesbeek.nl te melden.

Sinds mensenheugenis vliegen de kraanvogels over ons gebied, Kranenburg dankt zijn naam aan deze vogels.

DeGroesbeek.nl, Weeronline.nl, KNMI

Gerelateerde berichten

  • Geen gerelateerde berichten


Tags:, ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 5 maart, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 4 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Gerrie

Warmste 5 maart “OOIT”, wat overdreven weer. Temperaturen worden pas enkele honderden jaren bijgehouden. Voor die tijd zijn er periodes geweest welke veel warmer waren, maar ook die veel kouder waren.

OOIT wordt gezegt vanaf dat er OOIT gemeten werdt. snap je?

Gerrie

Waar zie jij dan ooit “gemeten” staan, slimmert.

kloeke

boeie ook…..het was gewoon lekker weer…

wpDiscuz