[Foto’s] Herdenking neerstorten Halifax bommenwerper

Vandaag, dinsdag 12 maart 2013, is het precies 70 jaar geleden dat er op de St.Jansberg in de avond, nabij de boerderij van familie Schoofs, een door de Duitsers aangeschoten Engelse bommenwerper (type Halifax) neerstortte die op de terugvlucht was van een bombardement op Duitsland.


Herdenking neerstorten van de Engelse bommenwerper in 1943. Foto en rechten: Piet Spanjers/DeGroesbeek.nl.

Hierbij kwamen alle zeven bemanningsleden om.

Deze mannen zijn later in Uden begraven op het Engelse oorlogskerkhof aldaar. Afgelopen zondag was er een herdenking bij het monument, dat daar in 1977 is aangebracht. Er waren meerdere mensen uitgenodigd en enkele van hen hielden een toespraak op een zeer koude zondagmorgen.

De organisatie was in handen van de Groesbeek Airborne Vrienden. In hun clubhuis werd de herdenking voortgezet en daar werden ook enkele toespraken gehouden, onder andere door burgemeester Harry Keereweer. De familie Schoofs is een aandenken in de vorm van een monumentje aangeboden voor hun goede zorgen voor het monument dat aangebracht is in de gevel van hun huis op de St.Jansberg 1.

Er was ook een kleine tentoonstelling ingericht en er was een film te zien over o.a. de onthulling van het monument in 1977.


Met dank aan Piet Spanjers voor bovenstaande foto’s!

Bron: DeGroesbeek.nl

Gerelateerde berichten

  • Geen gerelateerde berichtenTags:,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 12 maart, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 1 reactie »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
PIET

Zaterdag 1800uur bij omroep Groesbeek een ooggetuige verslag van toen (1943)en nu(2013) ,in “Gruusbek toen en now”.
Maandag 1900uur is er een herhaling.

wpDiscuz