Werkgroep tegen Centrum Psychisch Herstel de Lubert

Zwembad de Lubert gaat verdwijnen in een nieuw te bouwen Zorgcomplex van GGZ Oost Brabant, althans, als de plannen van de gemeente doorgaan. Volgens deze plannen zal het bestaande zwembad visueel ingepakt gaan worden door een grootschalig Centrum voor Psychisch Herstel.

De visie van de werkgroep “GGZ hotel op zwembad NEE” is dat het hotel-woon-zorgcomplex waar GGZ patiënten gedurende maximaal 10 weken behandeld gaan worden voor psychische klachten en stoornissen geen goed idee is. Er zullen rond het zwembad ongeveer 60 verblijfseenheden voor patiënten worden gerealiseerd en daarnaast vergader- en behandelruimtes. Deze patiënten zullen van maandag t/m vrijdag behandeld gaan worden. In het weekend kunnen de kamers voor andere doeleinden gebruikt worden. Om deze ingrijpende verandering bij het zwembad De Lubert mogelijk te maken, laat de gemeente de huidige bestemming van ‘recreatieve verblijfsdoeleinden’ los, ook voor het Resort de Zeven Heuvelen.

“De lange zoektocht om het exploitatietekort van het zwembad terug te dringen uit zich door deze plannen!”, zegt de werkgroep.

Patiënten aanbod baart grote zorgen

Vanwege omvangrijke bezuinigingen in de Geestelijke Gezondheidszorg zullen lichtere patiënten hun Zorg in de nabije toekomst waarschijnlijk niet meer in dit soort centra krijgen. De lichtere patiëntengroep zal op meer ondersteuning van huisarts, maatschappelijk werk en goedkopere zorgaanbieders zijn aangewezen. Adviesrapporten van het College voor Zorgverzekeringen aan de Minister van Volksgezondheid en welzijn beschrijven deze veranderingen. Zwaardere doelgroepen van patiënten zullen voor hun noodzakelijke zorg ook zijn aangewezen op dit nieuwe
centrum.

Locatiekeuze is vreemd

“De gekozen locatie is niet prikkelarm”, aldus de werkgroep “GGZ hotel op zwembad NEE”. Aannemelijk is dat de belangen van zwembadbezoekers, sporters, recreanten en de woonomgeving (buurt) gaan botsen met die van patiënten. De patiënten van deze open GGZ instelling zullen niet alleen binnen het nieuwe gebouw, zwembad de Lubert en het Resort aanwezig zijn, maar zullen ook een wandeling maken. In de directe omgeving zijn 2 rustige locaties die daartoe uitnodigen; het villapark De Zeven Heuvelen met veel groen en zitjes en de nieuwe Dorpstuin die momenteel wordt ingericht tussen de Hoflaan en de Mariendaalseweg.

Meer informatie en inspraakreacties (bezwaren).

De werkgroep “GGZ hotel op zwembad NEE” stelt dat veel omwonenden en belanghebbenden niet direct zijn geïnformeerd. Informatie over het voorontwerpbestemmingsplan “De Lubert” ligt momenteel ter inzage bij het Omgevingsloket van de gemeente en is digitaal raadpleegbaar.

N.B: Ook u kunt tegen deze plannen bezwaar maken tot 26 maart 2013 door schriftelijk uw inspraakreactie kenbaar te maken bij de gemeente.

Oprichting Werkgroep

De opgerichte werkgroep “GGZ hotel op zwembad NEE” zal een afspiegeling vormen van de buurt tussen de Cranenburgsestraat, Heer Zegerstraat, Hüsenhoff en Secretaris Luijbenstraat. Betrokkenheid van bezoekers van het zwembad De Lubert kan de werkgroep versterken. De werkgroep zal mensen informeren, reacties bundelen tot schriftelijke vragen of bezwaren. Media en politiek zullen benaderd worden om besluitvorming binnen de Gemeenteraad van Groesbeek te beïnvloedden c.q. te heroverwegen. Het internetadres van de site van de werkgroep is: http://www.GGZhotelOPzwembad-NEE.nl. U kunt ook e-mailen met: [email protected]

Omroep Groesbeek

Het nieuws over het nieuwe zorgcomplex krijgt morgen alle aandacht op Omroep Groesbeek. Morgen, zondag 17 maart 2013, kunt u van 13:00 uur tot 14:00 uur op Omroep Groesbeek luisteren naar “Dorpsplein”. Het onderwerp zelf wordt op 28 maart 2013 in de Groesbeekse gemeenteraad behandeld.

Documenten

Hieronder de documenten (.PDF-bestanden) die bij het onderwerp horen:

Raadsvoorstel 28-03-2012 De Lubert
Bouwplan De Lubert.

Bron: DeGroesbeek.nlTags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 16 maart, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 31 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering
Theo

Waar zijn ze bij die gemeente steeds mee bezig!!!! Als dat er doorkomt haal ik mijn kinderen gelijk van zwemles af. Het is toch niet meer normaal. Ik snap dat die mensen ook hulp nodig hebben en verdienen,maar dit is echt de verkeerde plaats. Dan lopen die patiënten zodadelijk daar in de buurt bij de school of in de Hoflaan bij de speeltuin. Er moeten eerst weer erge dingen gebeuren….tjonge jonge jonge! Ik ben er TEGEN!!! grt. Theo

willie.liebers.

theo kunnen ze die ambtenaren straks op nemen die er hier een rotzooi van maken.

Jantje
Zeg Theo, jij hebt zeker geen familielid die aan psychische problemen lijd aan jou wel zeer kortzichtige reactie te lezen, want dan had je ook geweten dat die mensen door de gehele samenleving nergens welkom zijn, en ook zeker geen gevaar voor onze kinderen zijn of wie dan ook zijn. Je zet die mensen hier neer alsof het kindermisbruikers of TBSers zijn. Schaam je, en denk is meer aan de medemens al dan niet goed funtionerent. En haal je kinderen dan maar gauw van zwemles af, en dan vooral ook de reden vertellen waarom ze niet meer mogen zwemmen dan,… Lees meer »
Harry

Jantje ik heb niets tegen mensen die psychische problemen hebben , maar die horen toch ook niet op die plaats thuis , BIJ SCHOOL EN PARK ,in de buurt hoef maar iets te gebeuren en die groep krijgt de schuld ? En als er aan die groep mensen niets te verdienen dan was dat er echt niet gekomen en was de lubbert allang weg geweest, dus ,,,,,,

engel

beste harry waar hoort engel dan wel thuis ben geboren en getogen in groesbeek en tja wil er weer naar terug home sweet home en je hebt overal rotte appels tussen zitten en niet Aleen die mensen met een perperking of iet met psychiche achtergrond ik heb veel gezien om me heen in de psychatrie en daar ben jij meschien te ontwetendt voor?maar oordeel niet voor dat je in my schoenen hebt gestaan.dusss

Hans

Weet je waar ze dit neer moeten zetten:
Naast het zorghotel op Dekkerswald in het bos!!
Geen omgevingsprikkels en rust op die plek. Daar hebben die mensen iets aan.
Belachelijk om dit rondom de Lubert te creeren. Het gebouw is veel te massaal en om het zwembad te privatiseren is ook te gek voor woorden.

1 april mop ?

André

Als het een 1 april mop is dan is dit wel een hele slechte , is het werkelijkheid dan is het nog slechter om dit plan door te laten gaan .
Betere lokatie voor een dergelijke instelling is er reeds , midden in het dorp een mooi groot gebouw met uitzicht over het centrum , gebouw is reeds in gebruik door mafkezen genaamd de gemeente dus de rest kan er ook nog wel bij onder het motto , hoe meer zielen hoe meer vreugd ,

de.nachtboswachter

veel kritiek storm in een glas water.ooit een normaal mens tegen gekomen.je kunt van de een op andere dag zelf psychisch patient zijn.door een gebeuren in je leven.en dan kun je wel terecht in je eigen vertrouwde omgeving. oordeel nooit over een ander.

kloeke

op zich goed dat er iets voor die mensen komt maar de locatie is wel slecht gekozen inderdaad.
ik zou wel eens willen weten welke categorie patienten komt…wat is het niveau? en ggz brbant???? vlakbij school..zwembad…nee ik zie het niet zitten….

Lookkoek

Als je sommige reacties leest gaat de zin om ook je mening te geven vanzelf over.

de buurman

Ook dit is weer een mooi voorbeeld dat politiek totaal voorbij gaat aan mening van omwoonden.

Beslissing is allang genomen deze keer gaat Prick met de poen lopen!!!

kwebbel

als jezelf psychische klachten hebt, wil je juist toch rust aan je kop? dan zoek je het toch niet een zwembad met gillende kinderen op!

rene

@de buurman: inderdaad,het zwembad is weggegeven voor een Prickie(1 euro)

www.hanspeters.eu
Dit is eigenlijk al geruime tijd geleden beslist. Het zwembad is inderdaad voor 1 euro verkocht, daar krijgt Belgers nog een x bedrag maar dat zijn vele 100 duizenden euro’s in 10 jaar bij om het ding open te houden voor het Groesbeekse publiek. Volgens mij moest dat 10 jaar. CDA en Sociaal Groesbeek stemden tegen. Ik was met name vanwege psychische patienten ook nogal kritisch tijdens de vergadering. Toenmalig voorzitter Nillessen vond dat ik mijn excuses aan zou moeten bieden. Dit heb ik niet gedaan, ik ben wel wezen kijken bij het CPH in Alverna, daar zitten mensen met… Lees meer »
Zonder woorden

Uit de notulen van de carrousel d.d. 19 november 2009:

“Tenslotte, Sociaal Groesbeek vraagt
zich af of een centrum voor psychisch herstel op deze locatie met een school in de buurt plek wel
kán, gezien de vele voorbeelden in den lande.
De voorzitter vraagt de heer Peters om deze laatste opmerking als niet uitgesproken te beschouwen;
hij is kwetsend voor medemensen.
Dhr Peters blijft bij zijn opmerking. Men moet zijn ogen niet sluiten voor hetgeen in het land gebeurt.
Het hóeft niet te gebeuren in Groesbeek maar het kán gebeuren.
De voorzitter en de woordvoerders van de overige fracties distantiëren zich van de opmerking van
de heer Peters.”

Realist

@zonder woorden: Zo blijkt maar weer dat Hans Peters hier én in de raadzaal gewoon eerlijk en recht voor zijn raap is.Hij maakt het niet mooier dan het is en draait er niet omheen. Die eerlijkheid wordt door de ‘heren politici’ maar zelden gewaardeerd, dat blijkt ook wel uit de opmerking van de voorzitter die Hans Peters vraagt zijn woorden terug te nemen.

de.nachtboswachter

ik weet niet of jullie het weten maar hans moet gauw wethouder worden .en daar kunnen we samen voor zorgen straks als we gaan stemmen.dan kan hij nog meer doen voor groesbeek en hij zoekt ook alles uit.voor wie ook en dat kan ik van die anderen echt niet zeggen.

kloeke

ik heb al gereageerd maar denk nu toch echt dat het om een 1april grap gaat…..ik heb hier namelijk nog niet eerder van gehoord en meestal hoor of lees je al tijden van te voren dat er zo een plan is……dat is punt 1 punt 2 is om zoiets tegen een woonwijk, school en zwembad te bouwen doen ze toch nooit…dus conclusie 1+1= 1 april…

Zonder woorden

@ kloeke (18 maart, 2013 om 12:18):

“[…]ik heb hier namelijk nog niet eerder van gehoord en meestal hoor of lees je al tijden van te voren dat er zo een plan is […]”

Het stond al in november 2007 (!) in de krant:

http://www.gelderlander.nl/regio/nijmegen/psychisch-centrum-naar-de-lubert-1.2463112

Snap dus ook de actiegroep niet!

wpDiscuz