[Foto’s] Astronomische lente begonnen!

Woensdagmiddag om 12:02 uur is de astronomische lente begonnen. Op dat tijdstip stond de zon precies boven de evenaar. De meteorologische lente begon al op 1 maart.


Zevenheuvelenweg, 20 maart 2013: Het begin van de astronomische lente in Groesbeek. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Begin lente vaker op 20 maart

De komende jaren zal de lente op het noordelijk halfrond meestal op 20 maart beginnen, terwijl gedacht wordt dat dit altijd op 21 maart het geval is. In sommige jaren (2044 en 2048 bijvoorbeeld) zal de lente zelfs al op 19 maart beginnen. Op het zuidelijk halfrond begint de lente een halfjaar later.

Lente in Nederland: 2 graden

Het weer werkt echter nog niet mee aan het lente-gevoel. Woensdag werd het in onze regio niet warmer dan 2 graden en viel er de hele dag sneeuw. De komende week lijkt de temperatuur overdag ook niet boven de 5 graden uit te komen. Pas eind maart/begin april stijgen de temperaturen mogelijk naar waarden boven de 10 graden.


Zevenheuvelenweg, 20 maart 2013: Het begin van de astronomische lente in Groesbeek. Foto en rechten: DeGroesbeek.nl.

Records in maart

Maart is een maand van extremen, aangezien 5 maart 2013 de boeken in is gegaan als de warmste 5 maart ooit gemeten. In Groesbeek werd het toen zo`n 16 graden. Iets meer dan een week later werd er een kouderecord verbroken doordat de temperaturen naar 10 graden onder nul daalden. Sindsdien blijven de temperaturen schommelen.


De 15 daagse pluim. Klik op het plaatje voor groter formaat. Uit de verwachting linksonder (temperatuur) blijkt dat het mogelijk tot eind maart koud blijft. Daarna stijgen de temperaturen, alleen zijn verwachtingen op lange termijn altijd onzeker. Deze zogeheten pluim kan dan ook ieder moment veranderen. Publicatie pluim: 20-03-2013, 16:30 uur.

Bron: DeGroesbeek.nl, KNMITags:, , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 20 maart, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 3 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering

Ook nog aardig om te vermelden is dat, als de zon precies boven de evenaar staat – dat was dus gisteren 20 maart, het die dag ruwweg overal op aarde even lang dag als nacht is. Gisteren was het dus overal 12 uur dag en 12 uur nacht. De ‘equinox’ heet dat verschijnsel.

de.nachtboswachter

bekijk het van de zonnige kant de meeste regen valt naast je.

wpDiscuz