Axxicom verliest kort geding tegen gemeenten

Axxicom Thuishulp BV heeft het kort geding tegen negen gemeenten, waaronder Groesbeek, verloren. De zorgaanbieder verloor onlangs de aanbesteding voor thuishulp omdat deze voor de gemeenten financieel niet gunstig zou zijn. Honderden medewerkers dreigen nu een groot gedeelte van hun loon in te moeten leveren.

Huidige aanbieder te duur

Axxicom kwam bij de offertes als 10e uit de bus en werd daarmee te duur bevonden. Na 1 juni 2013 (was eerst april 2013) mag zij haar diensten binnen de regio Nijmegen niet meer aanbieden. Volgens de aanbieder is het kostenplaatje bij Axxicom hoger omdat haar medewerkers meer ervaring hebben en de uurlonen ook hoger liggen. Daarmee valt het tarief automatisch ook hoger uit.

Lagere loonschaal

De winnaars van de aanbesteding, TSN Thuiszorg B.V., Stichting Vérian, en Tzorg B.V., hebben aangegeven dat zij de hulpen van Axxicom bij overname in een lagere loonschaal gaan indelen. Om het personeel hiertegen te beschermen spande Axxicom een kort geding aan. De afspraak was dat de winnende partijen conform de CAO VVT het personeel van Axxicom overneemt. Volgens één artikel (12.3) van deze CAO zouden werkgevers verplicht zijn dit onder de huidige arbeidsvoorwaarden te doen. TSN, Verian en Tzorg houden zich door de loonsverlaging niet aan dit artikel en daarom was Axxicom van mening dat het de gemeenten niet vrij staat aan de nieuwe aanbieders te gunnen.

Discussie invulling CAO niet in aanbestedingsprocedure

De gemeenten zijn van mening dat zij, in het kader van aanbesteding, de winnaars enkel moeten verplichten het personeel van de verliezer over te nemen conform de CAO VVT. Dit is ook gebeurd en een discussie over de invulling van deze CAO hoort volgens rechtbank niet in een aanbestedingsprocedure tussen Axxicom en de gemeenten thuis. De huidige aanbieder verloor daarom het kort geding en moest daarbovenop nog de proceskosten van zo`n 1500,- betalen.

Personeel moet vakbonden inschakelen

De rechter vond het begrijpelijk dat het personeel rechtsbescherming zoekt tegen eventuele verlaging van hun loon en het mogelijk niet voldoen aan de verplichtingen uit artikel 12.3 van de CAO VVT door de winnende inschrijvers. Hij verwees het gedupeerde personeel daarom door naar de vakbonden.

De negen gemeenten waar het om gaat zijn Nijmegen, Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen, Millingen a/d Rijn, Mook en Middelaar, Ubbergen, Wijchen.

Uitspraak Rechtbank Arnhem (Axxicom vs Gemeenten)

Bron: DeGroesbeek.nl, Rechtspraak.nlTags:, , , , ,
Zowel reageren als pingen is momenteel niet toegestaan. Gepost op 22 maart, 2013 door Redactie DeGroesbeek with 5 reacties »
Reacties sorteren op:   nieuwste eerst | oudste eerst | waardering

nou, lekker dan.
wordt de zoveelste baas weer.
denkt er ook nog iemand aan de clienten????
en bedankt…………..

Tommy

Weer een ordinaire geldkwestie met medewerkers en clienten als slachtoffers. Vooral blijven bezuinigen overheid, ook op de zorg. Over 10 jaar is er niks meer van dit land over.

Client.

Dus dat wordt werken naar loon,en de opdrachtgever kijkt wel of de aannemer de cao naleeft,op ALLE punten.
Dus ook of er gekwalificeerd personeel wordt ingezet.
We zullen er speciaal op letten.

Client.

Overname is uitgesteld tot 1 juni 2013.

wpDiscuz